uber, dunaj Svet24.si

V tujini Uber deluje dobro in zgledno, zakaj se ga...

formula-1 Svet24.si

Madžari vlagajo desetine milijonov v dirkališče

mulj, prevalje, poplave Necenzurirano

Eni smo bili solidarni, drugi so bogateli. In temu...

vila frantar zabret Reporter.si

Razkošje slovenskih milijonarjev na 920 ...

pogacar obraz Ekipa24.si

Tadej, ti si nor! Kilometer pred ciljem nedeljske ...

zakulisje-kmetije-2023 Njena.si

Napeto kot struna: zaključek šova Kmetija

pogacar vingegaard Ekipa24.si

Kaj so?! Visma udarila po Pogačarju, šef ...

STA
STA
0 15.06.2024 11:07:58

Trije kitajski plavalci dopinškega škandala že pred tem pozitivni na testih

Profimedia
Trije kitajski plavalci izmed 23, ki so bili pred olimpijskimi igrami v Tokiu leta 2021 pozitivni na doping testu zaradi uživanja prepovedanega zdravila, so bili v ločenih primerih že nekaj let pred škandalom na Japonskem pozitivni na prepovedane snovi, je poročanje New York Timesa povzela francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je poročal ameriški dnevnik, so bili trije plavalci, med njimi dva nosilca zlate olimpijske medalje iz leta 2021 in trenutni svetovni rekorder, v letih 2016 in 2017 pozitivni na klenbuterol.

Svetovna protidopinška agencija (Wada) je aprila potrdila poročila, da je bilo pred OI v Tokiu na doping testu pozitivnih 23 kitajskih plavalcev na zdravilo za srce na recept, trimetazidin. A je Wada nato sprejela ugotovitve Kitajske, da je šlo za kontaminacijo.

Kitajski organi so tudi tokrat trdili, da so trije športniki snov takrat zaužili nenamerno z okuženim mesom, zato niso sprejeli nobenega disciplinskega ukrepa, še piše AFP.


Wada je v petek v izjavi zapisala, da so bile pri treh športnikih ugotovljene vrednosti klenbuterola nekje med šest- do petdesetkrat nižje od minimalne ravni, ki jo trenutno uporablja agencija.

"Vprašanje kontaminacije je resnično in ga protidopinška skupnost dobro pozna. V preteklih letih je bilo potrjenih na tisoče primerov okužbe v različnih oblikah, od tega več kot tisoč primerov okužbe mesa v Mehiki, na Kitajskem, v Gvatemali, Kolumbiji, Peruju in drugod," je dejal generalni direktor Wade Olivier Niggli.

"V tem primeru je šlo za plavalce elitne ravni, ki so bili zelo pogosto testirani v državi, kjer je kontaminacija mesa s klenbuterolom zelo razširjena, zato ni presenetljivo, da so bili lahko med stotinami športnikov, ki so bili prav tako pozitivni na majhne količine te snovi," še pravi direktor.

Kot je dodal, je bilo v vsakem od teh primerov že takrat potrjeno, da je bil vir klenbuterola kontaminirana hrana, a vseeno ni jasno, zakaj ti trije primeri niso bili javno objavljeni že v tistem času.

Članki iz rubrike