Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

(nj)
(nj)
0 03.08.2022 11:17:07

Smo že razvajeni, kar je zgolj dobro

Ekipi kanuistov in kajakašic po uspehu na SP v Ausgburgu
Nina Jelenc/KZS
S svetovnim prvenstvom v slalomu na divjih vodah v Augsburgu se je zaključil prvi del slalomske sezone 2022, v katerem so nas naši reprezentanti in reprezentantke spet razvajali s številnimi uspehi. S prav vsake velike mednarodne tekme so se namreč vrnili vsaj z dvema kolajnama.

Pet velikih mednarodnih slalomskih tekmovanj za člane je mimo, izkupiček pa je enajst osvojenih kolajn. Uspešno se je začelo že maja z evropskim prvenstvom v slalomu v Liptovskem Mikulašu. Na Slovaškem je Benjamin Savšek osvojil še četrti naslov evropskega prvaka med kanuisti, z bronom pa je presenetila še Ajda Novak. Ljubljančanka se je na oder za zmagovalke povzpela v najmlajši divjevodaški disciplini – ekstremnem slalomu, ki bo leta 2024 prvič na sporedu olimpijskih iger.



Sledil je junijski sklop treh tekem za svetovni pokal v Pragi, Krakovu in Ljubljani. Na uvodni tekmi sta zablestela kajakaš Peter Kauzer in kanuist Luka Božič, ki sta na Vltavi priveslala do zlatih medalj. Karavana se je nato preselila na Poljsko, ki je bila za slovensko ekipo srebrno obarvana. Olimpijski in evropski prvak Benjamin Savšek je bil drugi med kanuisti, Vid Kuder Marušič pa je okoli vratu prejel kolajno srebrnega leska za uspešen nastop v ekstremnem slalomu. Za konec prvega dela svetovnega pokala so se tekmovalke in tekmovalci mudili v Ljubljani, kjer so Slovenci znova osvajali mesta pri vrhu. Do prvih stopničk na tekmah svetovnega pokala v karieri je z drugim mestom prišel celjski kajakaš Martin Srabotnik, drugi je bil tudi kanuist Luka Božič, Benjamin Savšek pa je uspešen konec tedna na Savi zaokrožil z bronom. Uspešni nastopi na svetovnih pokalih so prinesli tudi visoka mesta v skupnem seštevku te serije. Kanuista Luka Božič in Benjamin Savšek z enakim številom osvojenih točk namreč vodita, Peter Kauzer pa je med kajakaši drugi.



Gomez: Sreča se bo vrnila

Minuli konec tedna je prva umetna kajakaška proga na svetu in olimpijsko prizorišče iz leta 1972 gostila vrhunec sezone – člansko svetovno prvenstvo. Slovenci so v Augsburg odpotovali z visokimi cilji. Začetek prvenstva je bil naravnost sanjski. Kanuisti so prvič po letu 1993 postali ekipni svetovni prvaki – tokrat so zablesteli Benjamin Savšek, Luka Božič in Anže Berčič, kajakašice Eva Terčelj, Ajda Novak in Eva Alina Hočevar pa so bile srebrne in prišle do največjega ženskega ekipnega uspeha v slovenskem slalomu.



Z omenjenimi uspehi je slovenska ekipa dokazala, da je ena izmed najmočnejših v mednarodni konkurenci, zato je bilo po posamičnih nastopih prisotno nekaj razočaranja. Dosežki sicer niso bili slabi, saj četrto mesto Benjamina Savška ter finala Eve Terčelj in Petra Kauzerja pomenijo, da so stalni del elitnega kluba, a sami tekmovalci so si želeli več.



Slalom na divjih vodah je sicer izjemno nepredvidljiv, pri končnem rezultatu ne odloča vedno le trenutna forma, temveč tudi zunanji dejavniki, na kar je opozoril tudi olimpijski prvak Benjamin Savšek, ki je posamično preizkušnjo tokrat končal tik pod zmagovalnimi stopničkami: "Vedno te skrbi, kako lahko voda odreagira, hitro se lahko zgodi kakšna napaka. Vedno si želiš odpeljati popolno vožnjo, a slalom je takšen, da se včasih lahko hitro zalomi, včasih ti pa kar samo od sebe steče, tako da prideš v cilj kar spočit."



Ob koncu prvenstva je oceno prvega dela sezone podal tudi vodja programa vrhunskega športa na divjih vodah Iñaki Gómez: "Po posamičnih tekmah nismo najbolje razpoloženi, saj smo si res želeli medalj, a se ni izšlo. A vseeno moramo biti zadovoljni, saj smo imeli finaliste, prvenstvo pa odlično začeli z ekipnim naslovom svetovnih prvakov in podprvakinj. Zaradi vseh uspehov smo res že razvajeni, a to je dobro. To pomeni, da je raven pripravljenosti naših tekmovalcev zelo visok. A vseeno se moramo zavedati, da je bilo to svetovno prvenstvo v Augsburgu na zelo zahtevni progi in z močnimi tekmeci. Še vedno smo bili zraven in v boju za odličja. Tokrat nismo imeli sreče, a ta se bo vrnila. Splošna ocena prvega dela sezone mora biti pozitivna. Imamo evropskega prvaka, evropski bron, več kolajn s svetovnih pokalov, ekipni kolajni, vključno z naslovom svetovnih prvakov. To je odlično. Ne moremo pričakovati, da bomo osvajali prav vse kolajne. Čakajo nas še EP za mladince in U23 ter svetovna pokala. Še se bomo borili za medalje."



Medtem ko si bodo člani lahko privoščili kratek premor pred nadaljevanjem serije tekem za svetovni pokal – konec avgusta in v začetku septembra bosta na sporedu še preizkušnji v Pauju in La Seu d'Urgellu –, pa mladince in mlajše člane že prihodnji teden čaka evropsko prvenstvo v Čeških Budejovicah. Na julijskem svetovnem prvenstvu za omenjeni starostni kategoriji so kanuisti do 23 let osvojili bron. 

Galerija

Članki iz rubrike