ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

(rp, sta)
(rp, sta)
0 02.08.2022 11:23:02

Šahovska olimpijada: Dve visoki zmagi

Boris Markoja je za zdaj pri dveh zmagah in remiju.
Luka Rifelj
Slovenski reprezentanci sta v četrtem krogu olimpijade v indijskem Chennaiju visoko zmagali, izida sta bila 3,5:0,5. Šahisti, 41. nosilci, so nadigrali Kostariko, 76. ekipo turnirja, šahistke, 26. nosilke, pa 59. nosilke iz Portugalske.

Slovenci so imeli med sto do 300 točk višje ratinge od tekmecev in so zabeležili tretjo visoko zmago. Pred tem so v nedeljo tudi sami doživeli visok poraz proti štirinajstim nosilcem iz Uzbekistana z 1:3. Na dvoboju s Portugalci je velemojster Matej Šebenik na prvi šahovnici z belimi figurami ugnal Mauricia Ariasa Santanoa, ki ima edini v portugalski ekipi šahovski naziv mednarodnega mojstra. Tudi na naslednjih dveh šahovnicah sta Slovenca dokaj hitro slavila. Jan Šubelj je s črnimi figurami ugnal Davida Alejandra Cabezasa Solana, Boris Markoja pa z belimi Gabriela Chavesa Sancheza. Na četrti deski, ki je za Slovence očitno najbolj šibka točka, si je za konec Vid Dobrovoljc točko razdelil z Eugeniom Chinchillom Mirandom. Pred tem je Dobrovoljc izgubil s Korejcem Georgiyem Lijem, Boris Markoja, ki ga je nato zamenjal, pa proti Uzbekistanu s Šamsidinom Vokidovom.



V dvoboju s Kostariko sta Lara Janželj z Mariano Sofio T. Silvo in Monika Rozman v partiji z Ano Ines Teixeiro Da Silvo s prednostjo začetne poteze hitro prišli do zmag in dveh točk za Slovenijo. Nedolgo zatem je tretjo s črnimi figurami zabeležila Teja Vidic, ki je ugnala Camilo Biscayo Avelino. Najboljša slovenska igralka Laura Unuk je s črnimi figurami na prvi deski na koncu remizirala s Filipo Fortuno Pipiras. Tako kot Slovenci imajo tudi Slovenke ob enem porazu tri zmage za šest točk. Moška ekipa je s tem izkupičkom trenutno na 32. mestu.



Olimpijada ima enajst krogov in bo potekala do 9. avgusta, nastopa pa 188 ekip v odprti konkurenci in 162 ženskih reprezentanc. 

Članki iz rubrike