Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

sta
sta
0 03.12.2019 17:28:29

Stevens: Če smo prav tempirali formo, bom konkurenčen na 50 in 100 m prsno

www.alesfevzer.com
Slovenski plavalni reprezentanci se je v Glasgowu pridružil Peter John Stevens, ki na evropskem prvenstvu, to se na Škotskem začenja v sredo, napoveduje dobre dosežke na 50 in 100 m prsno, če je bilo sklepno tempiranje forme pravilno.

Za Stevensom je zanimiva jesen s selitvijo iz ameriškega Tennesseeja, kjer je študiral, v Nemčijo in z nastopi v novoustanovljeni profesionalni ligi ISL, kjer plava za Team Iron zbran okrog Katinke Hosszu v Budimpešti. Na Otok je tudi zato prišel poln nove energije.

"Odkar treniram v Evropi imam že to prednost, da mi ni treba toliko potovati kot nekoč iz ZDA in nisem tako utrujen. Počutim se res zelo samozavestno in verjamem, da lahko dosežem najboljši izid v 25-metrskih bazenih," je pogovor začel 24-letni reprezentant, ki bo med favoriti za odličja že prvi dan tekmovanj na 50 m prsno.

Plavalec, ki je športno pot začel v kranjskem Triglavu, pa opozarja, da je plavanje na 50-metrskih sprinterskih razdaljah tudi vedno manjša loterija, kjer je razplet negotov. "Lani se na SP nisem uvrstil niti med najboljših 16. Zdaj pa imam šesti prijavljeni izid, a vem, da lahko tukaj konkuriram za top tri. Tudi na 100 m prsno je cilj boj za finale. Napredek sem pokazal, zdaj pa moram videti, če smo pravilno stopnjevali formo."

Z dozdajšnjim potekom sezone je Stevens zelo zadovoljen. "Res je, da na tekmah ISL nisem bil povsem konkurenčen, saj so se tekmeci pripravljali na te tekme, sam pa sem bil takrat še v polnem treningu. A izide sem lepo stopnjeval. Začeli smo v Dallasu, nato sem bil na tekmi v Budimpešti že hitrejši pol sekunde, pred 10 dnevi pa sem v Londonu z 58,5 dosegel zelo dober izid na 100 m prsno. Upam, da mi bo zdaj, ko bom spočit, uspelo po nekaj letih tukaj spet odplavati osebne rekorde."



Tudi bazen slovenskemu reprezentantu zelo ustreza, saj je lani v Glasgowu prav v tem objektu priplaval jubilejno 100. slovensko odličje na velikih tekmovanjih. Drži pa, da ima Stevens za sabo specifično sezono s spremenjenim načinom treninga. "V ligi ISL smo res veliko potovali, a vseeno sem tudi treniral veliko. Na teh tekmah plavamo enkrat na dan. Sam sem zjutraj tako opravil trening, popoldan pa tekmoval. Lani na svetovni pokalih je bilo slabše. Tam nastopaš dvakrat na dan in trening ni možen."

Obenem na tekmah ISL Stevens zelo uživa. "Bil sem celo kapetan naše ekipe Team Iron in za to vlogo me je izbrala Katinka Hosszu. Samo tekmovanje pa je podobno tistemu, ki sem ga vajen iz univerzitetnih dvobojev v ZDA. Gre za ekipno tekmo. Povsem drugače je, če plavaš samo zase ali pa za ekipo, ko vsi navijajo zate in ti za njih. To obliko zato zelo podpiram. Tudi treningi so super, saj lahko plavam z imeni, kot sta Ross Murdoch in Erik Persson."

A v živahni jeseni je novosti več. Po novem Stevens živi v Neckarsulmu v bližini Stuttgarta. "S to ekipo sodelujem od lanskega februarja in skupnih priprav v Colorado Springsu. Že tam smo se lepo ujeli. Letos sem se z njimi pripravljal v Turčiji, v Erzurumu in Antalyji, zato sem res veliko potoval. Razmere tukaj so zelo dobre, pa tudi sparing zelo močan, saj tukaj treniram z enim najboljših nemških prsačev Fabianom Schwingenschlögelomn, ki pa ga zaradi bolezni žal ne bo v Glasgow. Je pa zato na Škotskem glavni del te ekipe."

Vsaj kratkoročno bo Stevensov naslednji dom v Nemčiji. "Malo se bo treba še prilagoditi. Nemško še ne znam. Doslej so me soplavalci naučili le nekaj neumnosti, zato se prav zdaj ukvarjam s tem, da se naučim vsaj osnov."

Članki iz rubrike