900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

STA
STA
0 03.12.2019 13:49:36

Že prvi dan za štiri finala

arhiv Ekipe
V Glasgowu na Škotskem se bo v sredo začelo letošnje evropsko prvenstvo v plavanju v 25-metrskih bazenih. Že uvodni dan bo Slovenija kandidirala kar za štiri uvrstitve v finale, morda celo za odličje.

Najbližje odličju je nedvomno Peter John Stevens iz kranjskega Triglava, ki je Sloveniji lani v istem objektu, a takrat v 50-metrskem bazenu, priplaval jubilejno 100. odličje z velikih tekmovanj. Njegova paradna disciplina ostaja 50 m prsno.

"Zdaj sem v Evropi in pot me ni tako utrudila kot vsa leta pred tem iz ZDA. Zelo sem samozavesten, a 50-metrska razdalja je vedno loterija in lani na SP se nisem uvrstil niti v polfinale. Tokrat pa mislim, da lahko konkuriram za stopničke," je prepričan 24-letni Stevens, ki je sezono doslej namenil nastopom v novoustanovljeni profesionalni ligi ISL, kjer je počasi stopnjeval izide. "Upam, da je pripravljenost prava, da po nekaj letih spet plavam osebne rekord na 50 in 100 m prsno."

Veliko izkušenj ima tudi Ravenčanka Tjaša Oder, ki je na Škotsko pripotovala neposredno z višinskih priprav v turškem Erzurumu in že v uvodu jo čaka paradna 800-metrska razdalja. Morda ji v Glasgowu uspe nadoknaditi zamujeno z lanskega EP, ko je bila četrta.

"Želim si osebni rekord in upam, da bom odplavala kot je treba, predvsem pa, da bom dobro delala obrate. V 25-metrskem bazenu nisem plavala že leto in pol, zato je zame prvi cilj finale, potem pa bomo videli, kam lahko posežem," je pred treningom na Škotskem povedala Korošica.

Kar dvakrat bo za finale plavala mlada Mariborčanka Katja Fain. Glede na prijavljene rezultate je v boju za finale tako na 400 mešano, kot tudi na 800 m prosto. Gre za bržkone najtežji plavalni disciplini sploh, ki ju bo morala preplavati z le kratkim premorom. "Dobro trenira. Že na 400 m mešano bo šla Katja na vse, potem pa bomo videli, koliko moči bo še ostalo," je taktiko razložila njena trenerka Metka Sparavec, ki si seveda želi dva vrhunska nastopa.



Skupaj je prvi dan prijavljenih kar devet slovenskih startov. Tjaša Vozel iz kranjske Zvezde bo na 50 m prsno bolj testirala bazen in lastno hitrost, saj jo najpomembnejši nastop na 200 m prsno čaka v nedeljo. Na 50 m prsno se bo predstavila tudi Tjaša Pintar, ki po dolgi poti iz ameriškega Tennesseeja potrebuje start za sprostitev, njena glavna naloga pa bo čim boljši nastop v štafeti 4 x 50 m prosto, kjer Slovenke v primeru dobrih predaj ciljajo na slovenski rekord in celo na finale.

Izkušeni Mariborčan Martin Bau se je poleti iz triatlona vrnil v plavanje in Glasgow je zanj v prvi vrsti pomembna tekma za leto 2020, na zadnjem nastopu pred 10 dnevi v Kranju pa je potrdil, da je zelo blizu osebnim rekordom.

Mlada Daša Tušek iz Fužinarja na 800 m prosto in plavalec Ljubljane Primož Pavletič Šenica na 200 m hrbtno pa sta debitanta v članski reprezentanci. Njuna želja so osebni rekordi, a v Glasgowu bosta oba nabirala predvsem pomembne izkušnje.

Prvi dan bosta tako prosti le Neža Klančar in Janja Šegel, ki ju v četrtek nato čaka 100 metrov v prostem slogu.

Prvi dan bodo prireditelji razdelili kolajne na 50 m prsno za moške in ženske, 400 m prosto za moške in 400 m mešano za ženske, na 200 m hrbtno za moške ter v moški štafeti na 4 x 50 m prosto.

Značke: plavanje, ep

Članki iz rubrike