jernej damjan, taya damjan Svet24.si

VIDEO: Bo Jernej Damjan zamenjal skoke za radijski...

horoskop_zodiak_znakijpg Svet24.si

Horoskop za soboto, 21. septembra

dreamstime_m_85985117 Svet24.si

To so rastline, ki v naš dom privabljajo ...

zajtrk, ukc Svet24.si

Bolnica s celiakijo opozorila na neprimeren ...

cb9662cf647e0f6db389c31dbdb12dc7 Odkrito.si

»Ni pomembno, koliko časa živite, bolj pomembno...

HELENA BLAGNE napoved singla Kar bopa bo (final edit) Njena.si

Helena Blagne pokazala, kako bo zapravila denar

ksenija Njena.si

Kmetijo je zapustila Ksenija

STA
STA
0 22.08.2019 16:00:26

Zelko prijadral Sloveniji drugo olimpijsko kvoto

Slovenski jadralec Žan Luka Zelko, ki je 9. julija na svetovnem prvenstvu v razredu laser v zalivu Miho na Japonskem končal na 26. mestu in tedaj za eno mesto zgrešil normo za nastop na olimpijskih igrah 2020, je po novem točkovanju in vseameriških igrah, ki so se sredi avgusta končale v Limi, vendarle Sloveniji priboril olimpijsko normo.

To vest sta potrdila Mednarodna jadralska zveza, ki je objavila, da ima zdaj Slovenija dve mesti za OI 2020; poleg razreda 470, ki sta ga osvojili Tine Mrak in Veronike Macarol, tudi v razredu laser, kar je sporočila tudi Jadralna zveza Slovenije (JZS).

"Po pravilih Mednarodne jadralske zveze se dve mesti državam dodelita tudi na tako imenovanih regionalnih igrah, azijskih lani decembra, ter vseameriških, ki so se v Limi v Peruju zaključile 11. avgusta. Na slednjih je z zmago mesto Gvatemali prijadral Juan Ignacio Maegli. Prav Gvatemala pa je bila na svetovnem prvenstvu ena od petih držav pred Slovenijo. Ker imajo regionalne igre glede dodelitve norme prednost pred svetovnim prvenstvom, je torej gvatemalski jadralec zasedel mesto z regionalnih iger, s tem pa se je sprostilo njegovo mesto s svetovnega prvenstva, ki zdaj pripada Sloveniji. Žan Luka Zelko je tako Sloveniji prijadral olimpijsko normo v razredu laser," so sporočili iz JZS.


"Občutki ob osvojitvi norme so težko opisljivi in vsakič, ko samo pomislim, kaj mi je uspelo, sem ganjen, ker vem, koliko odrekanja in koliko truda sem vložil, in ta je zdaj končno vsaj malo poplačan. Ti občutki so res nekaj posebnega in mislim, da kaj takega čutim prvič v življenju. To mi seveda daje tudi veliko nove motivacije in še višje cilje za v prihodnje," je povedal 25-lenti Mariborčan Zelko.

"Do tega uspeha mi je veliko pomagal trener Luka Radelić s Hrvaške, s katerim v letošnjem letu neuradno sodelujem, saj prek JZS nimam dodeljenega trenerja. Resno upam in si želim, da bi z Luko lahko nadaljeval, da ga bo JZS potrdila kot uradnega trenerja in z njim sklenila pogodbo o sodelovanju za obdobje do olimpijskih iger, saj mu zaupam in najino skupno delo že prinaša tudi rezultate," je dodal Zelko.

V sredo je zasedel končno 20. mesto na predolimpijski regati v Enoshimi, kjer bo v septembru potekala tudi tekma svetovnega pokala. "Iz tekmovanj na Japonskem bom res skušal potegniti čim več, da se bom lažje pripravil na naslednje leto," je zatrdil Zelko.

Značke: jadranje, olimpizem

Članki iz rubrike