stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

STA
STA
0 07.08.2018 19:17:41

Tjaša Oder na EP četrta na 1500 m prosto, Stevens v finalu 50 prsno

alesfevzer.com
Slovenska rekorderka Tjaša Oder je na evropskem prvenstvu v plavanju v Glasgowu osvojila četrto mesto na 1500 m prosto. S 16:10,46 se je na vsega dve sekundi približala lastnemu slovenskemu rekordu. Peter John Stevens pa se je na 50 m prsno z osebnim rekordom 27,08 zanesljivo uvrstil v sredin finale.

V kravlu je zmagala Italijanka Simona Quadarella (15:51,61), ki si je po zlatu na 800 m prosto priplavala še drugi naziv najboljše Evropejke, pod 16 minut se je z državnim rekordom spustila tudi Nemka Sarah Köhler (15:57,85), tretja pa je bila Madžarka Ajna Kesely s 16:03,22.

Odrova ni imela pravih možnosti za kolajno, saj so nosilke odličij ušle že na startu, po nekaj 100 metrih sta bili v ospredju le še Italijanka in Nemka, po dobri tretjini pa je Italijanka dvignila ritem in zanesljivo zmagala.

"Mislim, da je bil to moj najboljši nastop na tem prvenstvu. Borila sem se, kolikor se je dalo in z izidom sem zelo zadovoljna, saj je to moj drugi najboljši dosežek v karieri. Je četrto mesto, ne sveti se tako, kot prva tri, a ni daleč," je po tekmi vesela povedala Korošica.

O sami tekmi, kjer so prve tri hitro ušle, pa: "Vsaj Madžarka ni bila preveč spredaj, morda kakšen meter, da bi se lahko jaz še bolj borila, a mislim, da sama nisem imela toliko moči, da bi na drugi polovice lahko stisnila za njo in se borila za tretje mesto. Upam, da bo v naslednjih letih še boljše."

Plavalka ravenskega Fužinarja je na evropskih prvenstvih že tretjič osvojila četrto mesto v tej disciplini, nazadnje pred dvema letoma v Londonu.



Tričetrt ure za Odrovo je nastopil še Triglavan Peter John Stevens, ki na 50 m prsno brani srebro iz Londona 2016 in se zanesljivo uvrstil v finale. Pot do odličja bo težka, saj so se Britanec Adam Peaty, ta je s 26,23 dosegel celo rekord prvenstev, Italijan Fabio Scozzoli in Srb Ćaba Siladji v polfinalu spustili pod 27 sekund.

Stevens poudarja, da ima še rezerve, predvsem se bo skušal naspati, saj je iz ZDA v London pripotoval šele v torek, pa tudi tekmeci bodo morali v finalu ponoviti dosežke. Finale bo na sporedu ob 18.48 po slovenskem času. Zelo dobro se v bazenu v Tollcross parku počuti tudi na šesti progi, v kateri je nastopil v predtekmovanju, pa v polfinalu in njegova bo tudi v finalu.

"Sem v finalu, dobil sem, kar sem hotel in zdaj gremo na vse ali nič. Imam nekaj rezerve, bilo je nekaj manjših napak, a popravil sem vsaj prihod v cilj. Preveč agresiven je bil prihod iz vode, namesto, da bi se enostavno ustrelil iz starta," je rezerve razložil plavalec in dodal: "Sicer pa se zaradi dolge poti še nekoliko borim z občutki v vodi, posledično pa s tempom. Jutri bom imel še več energije, ko bo na vrsti finale, predvsem pa se moram naspati."

Skupaj so prireditelji razdelili šest kompletov kolajn. Svetovni rekorder Ukrajinec Andrij Govorov je z novim rekordom prvenstev 22,48 ubranil naslov iz Londona 2016. Na 100 m hrbtno je slavila Rusinja Anastasija Fesikova in se maščevala Britanki Georgii Davis za poraz na pol krajši razdalji, saj sta tekmovalki danes zamenjali mesti.

Rusinja Julija Jefimova je zlatu na 100 m prsno dodala še zlato na 200-metrski razdalji. Na 200 m prosto je tekmece na zunanji osmi progi presenetil Britanec Duncan Scott, v štafeti na 4 x 200 m prosto pa so se zmage veselile plavalke Velike Britanije in še v navdušenje spravile občinstvo na tribunah.

Značke: plavanje, ep

Članki iz rubrike