mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

STA
STA
0 03.06.2018 08:47:34

ŠAMPION Peter Kauzer: Čehoma sem pred štartom povedal, ona dva pa sta ...

Arsen Perić
Slovenski kajakaš Peter Kauzer je v soboto v Pragi osvojil še drugi naslov evropskega prvaka po Bratislavi 2010. Po zadržani vožnji v polfinalu, kjer je veslal ravno dovolj, da se je brez težav prebil v finale, je tam češkim tekmovalcem pokvaril državno prvenstvo, prav tako, kot je napovedal pred odhodom v češko prestolnico.

Pred startom polfinala je imel dovolj časa, da si je pogledal tekmece, videl, kje delajo napake in sklenil, da jih ne bo ponavljal: "Glede na to, da sem startal pri koncu polfinala, sem spremljal prvih 15 in ko sem videl kake napake so se dogajale in da je od prvega do mesta, ki še vodi v finale, osem sekund razlike, sem se malo bolj preudarno lotil proge. Po drugi strani je to dvorezen meč, saj se hitro lahko kaj zalomi. Ko začneš zamujati kombinacije, se vse postavi na glavo, zato je bilo veliko napak. A načrt, ki sem si ga zadal, sem izpolnil."

Že pred prvenstvom je dejal, da želi Čehom pokvariti domače državno prvenstvo: "V bistvu smo šli z Vitom (Prindišem, 2. mesto) in Jirijem (Prskavcem, 3. mesto) skupaj na vodo za ogrevanje in ko se tako pogovarjamo, jima rečem, se vidimo v cilju, kjer bomo skupaj delili dobro voljo in nasmehe, ampak mislim, da sta imela drugačen vrstni red v mislih. Kakorkoli, po tekmi sta mi čestitala, vzdušje je bilo sproščeno, privoščila sta mi iz srca. Treba je spoštovati nasprotnike, če je kdo boljši od tebe, mu iskreno čestitaš in to je to."


Po prihodu v cilj se je zavedel, da je blizu kolajne: "Čutil sem mogoče, da vožnja morda ni bila za medaljo, ampak da je blizu. Zavedal sem se, da lahko in Vit in Jiri gresta hitro, tudi Boris (Neveu) je vedno hiter v Pragi, Nemcev ne smeš nikoli podcenjevati ... Upal sem samo, da ne bom na napačni strani stotink, nisem si pa mislil, da bom na koncu zmagal. Vedel sem, da je bila vožnja dobra, sploh za to progo, sem se pa zavedal, da bo domačine izredno težko premagati. Moja vožnja ni bila popolna, kot pravim, take na žalost ni, lahko se poskusiš čim bolj približati in to mi je danes uspelo v 80 odstotkih. Tehnika se spreminja, način vožnje tudi, samega sebe s temi dosežki nadgrajujem, tudi meni ni dolgčas po tolikih letih v športu."

Že pred sezono je predstavil visoke cilje, ne samo na tokratnem EP, tudi za svetovno prvenstvo, ki bo septembra v Riu de Janeiru. "Letvica je bila že pred sezono visoko, glavni cilj je SP v Riu, s tem namenom sem tudi šel za toliko časa v Avstralijo, da sem naredil dober sklop priprav. Hočeš ali nočeš, nimam več veliko sezon pred sabo v karieri, vsake zgodbe bo enkrat konec. Zakaj bi, če vidim, da sem še sposoben, potem izpuščal sezone ali tekme, sploh če je možen dober rezultat. Dokler bom zraven, bom vsako tekmo vzel resno, obnašal se bom profesionalno," je povedal 34-letni Hrastničan, ki že od lani vesla z novo opremo, nekoliko tanjšim, integriranim reševalnim jopičem.

"Nova oprema je velik dejavnik, imaš več prostora v vratcih, sploh če se moraš kaj reševati in sploh zdaj, ko se gre bolj na količek si lahko bolj suveren, da ne bi naredil dotika. Ta oprema mi precej olajša delo in mirneje greš na start. Danes sem se že iz prvih protitočnih vrat reševal, vzdignilo me je, me vrglo na rep, in to je bil moment, ko se je bilo treba umiriti, najti ritem in ko sem to našel, sem celo vožnjo odpeljal predrzno in sigurno. Ta kolajna je le še ena stopnica na moji poti, zelo lahko se motiviram, če je motiv pravi. Ne rabim rezultatov, če sledim enemu cilju. To so le vmesne postaje, je pa lepo, da se tudi na teh vmesnih postajah naredi kaj lepega. Ko sem videl, da sem evropski prvak, so mi oči zapolnile solze in to je dovolj zgovoren podatek, koliko mi pomeni vsaka kolajna," je o motivaciji za prihodnost in dosežkih dejal Kauzer.

Značke: kajak kanu, ep

Članki iz rubrike