Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
16.09.2015 17:07:36
Deli članek:

V polfinale tudi dve kajakašici od treh

Arsen Perić

Tudi Slovenci in Slovenke se dokazujejo na svetovnem prvenstvu v kajaku in kanuju, ki v teh dneh poteka v Londonu.

S kvalifikacijskimi vožnjami so na prizorišču letošnjega svetovnega prvenstva v kajaku in kanuju v Londonu opravile tudi kajakašice. Od treh Slovenk sta se v sobotni polfinale uvrstili Urša Kragelj in Eva Terčelj, medtem ko je bila Ajda Novak prepočasna. Že pred njima sta si polfinale zagotovila tudi člana dvojca Sašo Taljat in Luka Božič.

V mrzlem in deževnem vremenu so prireditelji na olimpijski progi Lee Valley iz leta 2012 pri Londonu danes pod streho spravili kvalifikacijske vožnje dvojcev in kajakašic. Prvenstvo je pomembno tudi zato, ker se v Londonu lovijo olimpijske kvote za prihodnje igre 2016 v Riu de Janeiru. Slovenskim čolnom zaenkrat dobro kaže, saj so si trije čolni danes privozili sobotni polfinale.

Nazadnje sta se v nadaljnje tekmovanje prebili Kragljeva in Terčeljeva. Čeprav neposredno po prvi vožnji še ni bilo takoj jasno, če je to kajakašicama uspelo, pa se je po opravljenih poizvedbah le pokazalo, da sta se Slovenki v polfinale prebili že s prvo vožnjo, medtem ko je bila Novakova prepočasna tudi v drugo.

"V bistvu sem zadovoljna z vožnjo, pristop je bil v redu, manjše napake so se pojavljale in jih bo treba odpraviti, tega si ne bi smela privoščiti na tej progi. Čeprav pa je voda zahtevna, treba je biti zbran in oddelati svoje. Vesela sem, da sem se uvrstila med najboljših 20 že s prvo vožnjo. Zdaj je program nekoliko drugačen, imam dva prosta dneva, poskušala se bom spočiti, ohranjati dober občutek in sem maksimalno pripraviti na polfinale in upam da tudi na finale," je po kvalifikacijah povedala Terčeljeva, ki je bila z dvema dotikoma na 20. mestu.

Nekaj napak se je v vožnjo prikradlo tudi Kragljevi. "Bilo je prisotne tudi nekaj živčnosti, zaradi katere sem naredila nekaj napak in nisem bila najhitrejša. A super je, da sem si s prvo vožnjo zagotovila napredovanje, to je to. Celo leto sem trenirala za to tekmo, da bom sposobna čim več pokazati, to je zdaj glavna naloga tukaj," pa je po kvalifikacijah povedala Kragljeva, ki je bila po prvi vožnji 13.

Pred kajakašicama sta se v polfinale s petim časom uvrstila tudi kanuista Taljat in Božič, ki sta si že s prvo vožnjo zagotovila preboj med najboljših 20 ekip, ki se bodo v soboto potegovale za finale.

V četrtek bodo v kvalifikacijah nastopili kanuisti Benjamin Savšek, Luka Božič in Jure Lenarčič ter kanuistka Nina Bizjak, medtem ko bodo kajakaši polfinale preko kvalifikacij lovili v petek. Na startu bodo tudi Slovenci Janoš Peterlin, Peter Kauzer in Simon Brus.