Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
16.09.2015 16:03:20
Deli članek:

Dolenjska prestolnica bo v petek v znamenju atletike

Reuters

V Novem mestu bo v petek na sporedu že 26. mednarodni atletski miting.

Novo mesto bo v petek v znamenju atletike. Poleg tradicionalnega, 26. mednarodnega mitinga, bodo v okviru Dneva atletike ob Krki, ki ga pripravljata Atletski klub Krka Novo mesto in Atletska zveza Slovenije, prvič pripravili tekaški izziv osmih slovenskih mest v tekih v mladinskih kategorijah, ki se bodo pomerili za ekipno zmago.

Večerni mednarodni miting, ki se bo začel ob 18. uri, bo popestril skok s palico ob koncu mitinga, ki bo potekal pod reflektorji. Tekmovanja se bo udeležilo nekaj najboljših slovenskih atletov, med njimi rekorderji Matija Kranjc v metu kopja, Tina Šutej v skoku s palico ter Maruša Mišmaš v teku na 2000 m z zaprekami, kjer bo skušala Matea Parlov izboljšati hrvaški rekord.

Med več kot 30 tekmovalci iz tujine bodo v ospredju še Roland Varga, finalist SP v metu diska, Črnogorec Danijel Fortuna, evropski prvak med mlajšimi člani v metu diska, v suvanju krogle pa bo v ospredju dvoboj med Nedžadom Mulabegovićem in Stipetom Žunićem, ki sta oba že presegla mejo 20 m.

Okrog 200 atletov in atletinj iz 10 držav se bo pomerilo v 17 disciplinah, med katerimi bo v ospredju prva izvedba memorialne discipline v meta kopja, ki jo organizatorji prirejajo v spomin na nekdanjega novomeškega metalca kopja Marijana Špilarja. Bil je uspešen metalec kopja in član reprezentance naše bivše države ter nekdanji slovenski rekorder, ki je v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja oral ledino v novomeški atletiki.

Atletsko dogajanje se bo na stadionu Portoval pričelo on 15.30 uri, ko se bodo v absolutni mladinski kategoriji (U16, U18 in U20) za ekipni naslov pomerili v sedmih moških in sedmih ženskih tekaških disciplinah, mladi pa bodo zastopali osem slovenskih mest Novo mesto, Ljubljano, Maribor, Ptuj, Domžale, Novo Gorico, Slovenj Gradec in Velenje.

"V sodelovanju z AZS bomo letos tradicionalni miting še nadgradili v zanimivo atletsko dogajanje, naš cilj jesenskih prireditev pa je predvsem, da podaljšamo atletsko sezono in privabimo k tekmovanju čim več naših in tujih atletov. Nadejamo se dobrih rezultatov in si želimo ponovne uspešne izvedbe dogodka," je dejal direktor mitinga in najboljši novomeški atlet v zgodovini Igor Primc, ki je na novomeškem mitingu v vlogi tekmovalca nastopil več kot dvajsetkrat.

Luka Steiner, direktor AZS, se je na predstavitvi zahvalil vsem, ki so se priključili organizaciji dogodka: "Zahvaljujemo se atletskemu klubu Krka, da se je odzval na pobudo AZS o priključitvi mestnega tekaškega izziva k tradicionalnemu mitingu, pri katerem jim želimo veliko uspeha. Z dogodkom želimo ohraniti pozitiven trend razvoja teka v Sloveniji. Hkrati se zahvaljujemo vsem klubom in mestom, ki so se odzvali vabilu in upamo, da bomo priča zanimivi prvi izvedbi dogodka, ki se bo razvil v tradicionalno prireditev."