Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ku
ku
14.08.2015 22:20:11
Deli članek:

Slovenci med najhitrejšimi

Arsen Perić

Kanuisti in kajakaši so opravili kvalifikacije zadnje tekme za svetovni pokal, ki konec tedna poteka v Pauju. Najboljši slovenski predstavniki so bili kajakaša Simon Brus in Peter Kauzer ter kanuist Benjamin Savšek. Brus in Savšek sta se po prvi vožnji uvrstila na drugo in tretje mesto, Kauzer pa je v drugi vožnji postavil najboljši čas dneva.

S prvim nastopom sta napredovala še kanuista Jure Lenarčič, ki je bil 12., in Luka Božič s 14. časom. Anže Berčič je v polfinale prišel z drugo vožnjo, prav tako tudi kajakaš Janoš Peterlin, v kvalifikacijah pa je obstal Martin Srabotnik.

Od Brusa je bil hitrejši le prvi favorit, domačin Boris Neveu, aktualni svetovni in evropski prvak. Francoz je za progo potreboval stotinko manj kot 84 sekund, slovenski reprezentant pa je bil za njim natanko šest desetink. Tretji čas kvalifikacij je dosegel Poljak Mateusz Polaczyk.

Sprva je kazalo, da si je polfinale s prvo vožnjo priveslal tudi Kauzer, ki je zasedal 26. mesto, a se je nato v rezultatih pojavila kazen dveh sekund, ki sta ga v močni konkurenci potisnili na 40. mesto. Zato je moral na progo še v drugo, tam pa je bilo na voljo le še deset mest, ki so vodila v sobotni del tekmovanja. Z izjemno hitro vožnjo - postavil je najboljši čas dneva in bil hitrejši tudi od zmagovalca prve vožnje kvalifikacij Neveuja - je brez težav napredoval. Tudi Peterlin se je uvrstil v polfinale, in sicer s šestim časom druge vožnje, že v kvalifikacijah pa je končal Srabotnik, ki je v drugo prišel do 21. mesta.

Savšek je zaostal le za Slovakom Matejem Benušem in Američanom Caseyjem Eichfeldom. Nekoliko presenetljivo je v kvalifikacijah obstal vodilni kanuist svetovnega pokala Čeh Stanislav Ježek, ki tako nima nikakršnih možnosti, da ostane na najvišjih mestih v skupnem seštevku, saj bodo v Franciji v odločilnih vožnjah delili dvojne točke. S tem se je lepa priložnost odprla Slovaku Benušu, ki je trenutno drugi, pa tudi tretjeuvrščenemu Savšku.

Poleg Savška je v polfinale napredovala tudi preostala kanuistična ekipa. Jure Lenarčič je dosegel 12. čas kvalifikacij, Luka Božič pa 14. V prvo se je vožnja ponesrečila le Anžetu Berčiču, ki je nabral kar osem kazenskih sekund, a je v drugo veslal brez dotikov in se s četrtim časom druge vožnje uvrstil v naslednjo fazo tekmovanja.

V soboto bodo najprej na sporedu polfinali kanuistov, kanuistk in kajakašev, sledili bodo finalni obračuni, popoldne pa se bodo na progo v Pauju podali še kajakašice in dvojci, ki bodo veslali v kvalifikacijah.