profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

STA
STA
0 14.08.2015 10:02:55

Bubka: Atletika je na ključni točki

Stanko Gruden/STA
Sebastian Coe in Sergej Bubka spregovorila o prihodnosti atletskih tekmovanj.

Kandidata za predsednika Mednarodne atletske zveze Sergej Bubka in Sebastian Coe sta za nemško tiskovno agencijo dpa spregovorila o reformah, ki jih želita izvesti, če bosta dobila zaupanje volilnega kongresa. Coe bi diamantno ligo organiziral po vzoru teniških grand slamov, Bubka pa bi jo preimenoval v Iaaf svetovni pokal.

"Moramo biti pošteni. Atletika, tako kot vsak šport, se sooča s hitrimi in temeljnimi spremembami. Če jih ne bomo sprejeli in nanje odgovorili, potem ima šport, ki ga ljubimo, negotovo prihodnost," meni 58-letni Coe, olimpijski prvak na 1500 metrov iz let 1980 in 1984, 51-letni Bubka, šestkratni svetovni prvak in olimpijski prvak v skoku s palico, pa je dodal: "Atletika je na ključni točki. Odločitve in programi, ki jih bomo sprejeli v naslednjih nekaj letih, bodo imeli dolgoročno prihodnost."

NIČELNA TOLERANCA
Še enkrat sta spregovorila o dopinških kršitvah, ki v zadnjem času pretresajo svetovno atletiko. Bubka vztraja pri ničelni toleranci in ostrih kaznih, Coe pa bi ustanovil neodvisno protidopinško telo.


Oba želita tudi spremembe atletskih tekmovanj, predvsem kar se tiče formata tekmovanja diamantne lige. Ukrajinec poziva k evoluciji športa namesto k revoluciji, medtem ko Britanec pravi: "Moramo obdržati stvari, ki dobro tečejo, in jih še izboljšati, ne smemo pa žrtvovati zapuščine. Naš produkt je atletika, naš posel pa zabava." 

DIAMANTNO LIGO BI PREIMENOVAL
Bubka bi diamantno ligo preimenoval v Iaaf svetovni pokal: "Pomembno je, da predstavimo atletiko svetu na povezan, atraktiven in razumljiv način." Po mnenju Coeja diamantna liga potrebuje podoben status kot teniški grand slami. "Naš cilj mora biti, da koledarju damo začetek, sredino in konec, ki bodo imeli smisel. Iaaf mora izkoristiti svojo moč in pritegniti najboljše atlete, da bodo nastopali na teh tekmah."

Za konec intervjuja za dpa sta se dotaknila še tega, kaj jima pomeni predsedniško mesto, za katerega se potegujeta. Bubka je pojasnil, da gre za "največjo čast in željo, da pomaga športu, ki ga je oblikoval, zgraditi izjemno zapuščino ter doseči spremembe." Tudi Coe je ponovil besede ukrajinskega tekmeca, da ga je atletika oblikovala: "Bila je temeljni kamen za vse, kar sem dosegel v življenju. Bil bi velik privilegij, da bi služil športu, ki me je oblikoval."

Članki iz rubrike