© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Patricia Nagashi Brilli
Patricia Nagashi Brilli
12.07.2024 11:11:31
Deli članek:

Step naj bo obvezen del plesnih vaj

osebni arhiv

Konec šolskega leta se je na državnem prvenstvu v modernih tekmovalnih plesih predstavilo kar nekaj odličnih slovenskih plesalcev, a le izbrani so posegli po odličju. Med slednjimi je tudi Rok Pfajfar, ki je ubranil naslov državnega prvaka v članski kategoriji solistov v stepu.

V osnovni šoli je plesal folkloro in družabne plese, potem pa salso in tango. Pri 22 letih je presedlal na step. Sprva rekreativno, potem pa nekoliko bolj resno.


Step se mu je od nekdaj zdel zanimiv, privlačen: "Ustvarjanje različnih zvokov, glasbe z nogami in rokami na skoraj vse glasbene žanre. Seveda tudi stari filmi in zlata doba 20. in 30. let prejšnjega stoletja, z odličnimi umetniki, kot so Fred Astaire, Ginger Rogers in Gene Kelly."


VADI TUDI DOMA IN V SLUŽBI
Trenira pri Jadranu Živkoviću v ljubljanskem plesnem klubu Forma. Trenira dvakrat ali trikrat na teden, ko pripravljajo letno predstavo, pa trenira tudi med vikendi. "Občasno vadim tudi doma ali pa v službi za računalnikom," se je pošalil in nato v resnem tonu dodal: "Tekmovalne točke ponavadi zvečer v tišini še enkrat ponovim v glavi. To mi zelo pomaga."
Pred tekmovanjem sicer nima posebnih trikov: "Pred nastopom se osredotočam; predvsem moram umiriti misli."

osebni arhiv

TEKMOVANJA ZA DVIG SAMOZAVESTI
S stepom se ukvarja 23 let, na prvenstva pa hodi že več kot 12 let. Tekmovanja mu pomenijo platformo, kjer se predstavi, pokaže, kaj je ustvarjal zadnje leto, rezultat pa pravzaprav ne pomeni nič: "Pomembno mi je le, da dobro odplešem in da se imam dobro. Da je točka zanimiva ter da zabava gledalce in sodnike." S tekmami si krepi premagovanje treme in si dviguje samozavest: "Tekmovanje je seveda velik dvig samozavesti, ki mi pride prav v drugih sferah življenja."


IZOBRAŽEVANJA TUDI V TUJINI
Kadar ne tekmuje ali trenira, se udeležuje različnih izobraževanj. Vsako leto se odpravi v Dubrovnik na plesni festival. "Enkrat sem bil v Torinu, zadnji dve leti pa tudi v Stockholmu, kjer nam učitelji z vsega sveta predajajo svoje znanje in izkušnje," je pojasnil Pfajfar, ki je iz turistične stroke, a trenutno dela v komercialnih vodah.
Med počitnicami se bo trudil ohranjati kondicijo z različnimi vrstami rekreacije, trenira pa tudi obvladovanje ravnotežja. Svoj prosti čas rad preživlja v naravi, saj je strasten hribolazec in velik ljubitelj živali.

osebni arhiv

V SKUPINI PLEŠE Z DEKLETI
Čeprav Pfajfar tekmuje kot solist, pa občasno pleše tudi v skupini, kjer je večina žensk. "S puncami je vedno neka drama!" se je pošalil in pojasnil, da so imeli kar nekaj zanimivih situacij – predvsem glede kostumov, rekvizitov in letečih čevljev … "Smeha nikoli ne zmanjka. Ples je živa stvar in niti dva nastopa nista enaka," je dodal.


S STEPOM PROTI STRESU

Pfajfar je strasten plesalec stepa, zato ta ples priporoča predvsem ljudem s stresnim življenjem. "Po vsakem treningu se počutim veliko bolje, čeprav sem ponavadi tako utrujen, da komaj pridem domov," je pojasnil in dodal, da je step tehnično zelo zahteven ples. Zahteva predvsem veliko treninga in ponovitev, vztrajnosti. "Steparji smo menda dobri matematiki in logiki, kar nam pri ustvarjanju pride prav. Smo ljudje, ki imajo dober okus za glasbo – predvsem jazz in njegove podzvrsti. Pri stepu se naučiš, kako poslušati glasbo, kako prešteti in slišati ritem. Step lahko plešemo vse življenje; poznam kar nekaj plesalcev, starejših od 80 let, ki uživajo v tem plesu," je naštel pozitivne plati stepa in pripomnil, da so step plesalci kot ena družina ter se vedno spoštujejo in spodbujajo.

osebni arhiv

NAJ BO STEP OBVEZEN TRENING
A kot kažejo številke, zanimanje za step ples upada. "Plesne šole bi pozval, naj step uvedejo kot obvezen trening vsaj v mladinskih jazz sekcijah in naj ne gledajo le na dobiček. Step v Sloveniji na žalost zamira. Pred 15 leti smo imeli tri tekmovalne step formacije, danes nas vseh plesalcev stepa skupaj ni za eno …" še ugotavlja Pfajfar.