© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
sta
sta
11.07.2024 19:35:31
Deli članek:

Paolini prva finalistka Wimbledona

Profimedia

Italijanka Jasmine Paolini je prva finalistka teniškega turnirja za grand slam v Wimbledonu. V današnjem prvem polfinalu je Italijanka, sedma nosilka, v treh nizih premagala Hrvatico Donno Vekić. V drugem polfinalu se bosta zvečer pomerili Kazahstanka Jelena Ribakina in Čehinja Barbora Krejčikova.

Današnji polfinale je trajal skoraj tri ure, natančno 2:50, kar je najdaljši ženski polfinale v zgodovini tekmovanja. Hrvatica je zanesljivo s 6:2 dobila prvi niz, v drugem je bila boljša Italijanka s 6:4, o finalu pa je nato odločala podaljšana igra tretjega niza, nazadnje je s 7:6 (8) slavila Paolini.

Igralki sta v tretjem nizu uprizorili pravo dramo. Hrvatica je povedla s 3:1, a je Italijanka izenačila na 3:3, sledilo je novo vodstvo Vekić (4:3), potem pa je pobudo prevzela Paolini in vodila s 5:4. Takrat je zaostanek lovila Vekić, Italijanka je nato pri vodstvu s 6:5 imela tudi možnost za zmago, a se je Vekić rešila in izsilila podaljšano igro. V tej pa je nato z 10:8 zmagala italijanska igralka.

Vekić tako ni ponovila uspeha rojakinje Ive Majoli, ki je kot edina hrvaška igralka doslej prišla do finala turnirja za grand slam v Parizu 1997.

Za Paolini, finalistko letošnjega Roland Garrosa, je uvrstitev v finale Wimbledona prva na tem turnirju za grand slam. Vekić je že z uvrstitvijo v polfinale dosegla doslej največji uspeh na turnirjih velike četverice.

Paolini je na poti do polfinala v četrtfinalu po vsega 57 minutah nadigrala Emmo Navarro. Vekić pa je v četrtfinalu izločila Novozelandko Lulu Sun, ki se je na glavni turnir prebila iz kvalifikacij, po treh nizih.

Paolini je zdaj postala še prva Italijanka v zaključnem boju Wimbledona, potem ko je pred tem že z uvrstitvijo v polfinale postala tudi prva predstavnica svoje države v tem delu tekmovanja.

"Precej težko je bilo, a sem si rekla, da se moram boriti za vsako žogo. Res sem presrečna. Ta dvoboj si bom zapomnila za vedno," je po uvrstitvi v finale dejala 28-letna Italijanka in se zahvalila tudi navijačem: "Ni lepšega prostora za tenis, kot je tale. Čudovito je bilo igrati pred vami, hvala vam."

Italijanka je kot prva po Sereni Williams leta 2016 ponovila uvrstitev v finale tako v Parizu kot Wimbledonu.