dlake v grlu Svet24.si

Avstrijcu so v grlu rasle 5-centimetrske dlake

tanja žagar Svet24.si

Tanja Žagar ima raka dojke. »Če je to cena za ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Največji slovenski tajkun v kazenskem postopku. ...

dan drzavnosti proslava 2024 pl Reporter.si

To je bil gotovo hud udarec za Milana Kučana ...

luka doncic Ekipa24.si

Dončić in druščina iz Grčije poslali ...

Mnogi si upajo trditi, da so to nezemljani Odkrito.si

Nenavadna svetloba nad južno Italijo

navijači slovenija pm Ekipa24.si

Slo-ve-ni-ja! Na tisoče navijačev se je ...

zšis-spk
zšis-spk
0 04.06.2024 11:29:45

Pravi 'poprček'

Otroci so bili navdušeni nad pogovorom z Anejem.
IGOR MUŠIČ
'Očitno me imajo radi, v šoli so bili zadovoljni, ker sem prišel v njihovo družbo. Meni pa je bilo tudi v veselje, čeprav se vidimo skoraj vsak dan, ko hodijo mimo naše hiše v šolo,' je po prijetnem pogovoru na Osnovni šoli Dornberk povedal parakolesar Anej Doplihar, domačin, paralimpijec in kandidat za odhod na paralimpijske v Pariz.

Pogovor sodi v sklop aktivnosti, ki jih v lokalnem okolju izvaja Zveza za šport invalidov Slovenije-Slovenski paralimpijski komite, ki tudi na tak način opozarja na paralimpijske igre, ki bodo letos v Parizu.



Upa na druge paralimpijske igre

Anej je končal prvi del sezone, zdaj pa je v pričakovanju 10. julija, ko bo znano, ali bo tekmoval na svojih drugih paralimpijskih igrah. Debitiral je leta 2021 na igrah v Tokiu, kjer je bil deveti na cestni dirki, 12. pa na kronometru.



Tudi o Tokiu je stekla beseda med pogovorom, ki ga je vodila Mateja Pintar Pustovrh, nekdanja paralimpijska prvakinja iz leta 2004. "Mateja je bila dobra izpraševalka, imela je zanimiva vprašanja, nekaj je bilo tudi težjih. Tudi to, kako je v šoli," je dodal Anej.



Izjemno sporočilo za vse nas

Pogovor je potekal v šoli, ki jo je obiskoval tudi Anej. "Na Aneja imam zelo lepe spomine. Bil je živahen otrok, poln energije in veselja. Sploh pa je ta generacija, ki ji je pripadal, vedno kakšno ušpičila. Bil je pravi 'poprček'," pa je povedala Irena Humar Kobal, pomočnica ravnateljice in učiteljica slovenščine. Otroci in vsi zbrani so pozorno prisluhnili Aneju, ki je govoril s takšnim zanosom, kot ga premore le on.



"Vedno znova smo navdušeni nad tem, kar nam sporoča Anej, ki pravi: nikoli ne smeš obupati. To velja tako za odrasle kot za otroke, ki jim je bilo to sporočilo še posebej namenjeno. Tudi ko se v življenju zgodi najhujše, ne smeš obupati. Ko se zaprejo vrata, se vedno odprejo nove poti in vedno se lahko najde kakšna nova ljubezen. Anej nam je povedal, kako je imel rad motorje in motokros. Po svoji nesreči bi lahko obupal, a je našel kolo, kolesarstvo. Predvsem pa je pomemben stik z družino in ljudmi, ki jih ima rad in ki ga imajo radi. Ne smemo obupati, pomembno pa je, da zaživimo v neki skupnosti, kjer nas obkrožajo ljudje, ki nas imajo radi," je na pomen Anejeve zgodbe opozorila Irena Humar Kobal.



Podpora MO Nova Gorica

"Aneja cenimo in spoštujemo. Kaže nam svoj pogum, vztraja in se bori. Spremljamo ga na njegovih poteh, navijamo zanj in ga srečujemo tudi na cesti. Zdaj pa držimo pesti, da se bo uvrstil na paralimpijske igre. MO Nova Gorica podpira parašport, na voljo so razpisi. Se pa zavedamo, da to ni dovolj. Po svojih močeh pomagamo tudi finančno in smo tudi v prihodnje odprti za tako sodelovanje," pa je pristavil Anton Harej, podžupan Mestne občine Nova Gorica. "Podpora lokalne skupnosti je pomembna in dobrodošla, za vse to sem izredno hvaležen. Šteje vsaka beseda, vsaka dobra misel. To mi pride prav še posebej v težkih trenutkih," je zaključil Anej. Pogovoru je pozorno prisluhnil tudi Aleš Suhadolnik, ki leto in pol bdi nad razvojem Aneja Dopliharja.



Na tem mestu iskrena hvala OŠ Dornberk za pomoč in izvedbo prijetnega pogovora!

Galerija

Članki iz rubrike