asteroid Svet24.si

Mimo Zemlje drvi asteroid v velikosti nogometnega ...

poletje, pahljača, vročina Svet24.si

Preprosti triki, kako ohladiti dom, če nimate ...

litijska-stavba Necenzurirano

Naš denar gre za njihove nagrade in jahte. Zato, ...

tina gaber robert golob pl Reporter.si

Skrivnost drugega polčasa: vlada Roberta Goloba s...

doncic slovenija Ekipa24.si

Kraljevsko! Dončić ne skriva navdušenja, ...

Lorella Flego Njena.si

Skrivnostna Lorella Flego se je poročila

stojanovic ronaldo slovenija portugalska Ekipa24.si

Padajo rekordi! Česa takšnega še ne, na liniji ...

Stane Kadunc
Stane Kadunc
0 02.06.2024 20:24:55

Slovak Vaculik postal kralj Prage

Martin Vaculik pozdravlja polne tribune in se jim zahvaljuje za pomoč.
psno
Martin Vaculik je zmagovalec četrte dirke letošnje serije grand prixv spidveju. Z osmo zmago je prišeel do hat-tricka v Pragi. Za Doyla, ki odhaja na operacijo, konec sezone.

Razprodani štadion Marketa v Pragi je tokrat užival. Še posebej po finalni vožnji VN Češke, saj so gledalci z navdušenjem pozdravili novo zmago sicer nekdanjega brata, Slovaka Martina Vaculika. Martin je obenem prišel do svoje tretje zmage zapored na Češkem. Sicer je to njegova osma zmaga v karieri v njegovem dvajsetem finalu.



Sama dirka je bila ponovno zelo razburljiva in tudi izenačena. Tokrat na startu ni bilo Avstralca Jasona Doyla, ki je pred dnevi doživel hud padec v Angliji in ga v torek čaka operacija rame. Tako bo verjetno brez dirkanja od štiri do šest mesecev. Res škoda, saj je bil letos ponovno v igri za osvojitev naslova prvaka. Odlično ga je nadomestil njegov sonarodnjak Max Fricke, ki je lani izpadel iz GP serije in je letos prva rezerva. V rednem delu je bil daleč najboljši Vaculik, zelo razpoložena pa sta bila tudi omenjeni Fricke in Zmarzlik. Toda v polfinalu je Avstralec slabo startal in tako dirko zaključil kot še vedno odličen sedmi. V tem polfinalu je bil zmagovalec aktualni prvak Zmarzlik pred Lindgrenom. Iz prvega polfinala pa se je v finale poleg zmagovalca presenetljivo uvrstil še Poljak Kubera. Dolgo časa ni kazalo, da bi se Šved Lindgren izkopal iz krize, potem pa se je sprostil in najboljše pokazal v finalu, ko mu ni bil kos tudi aktualni prvak, Poljak Bartosz Zmarzlik, ki že dolgo časa čaka na rekordno zmago. Je pa zato povečal svojo prednost v seštevku, saj se tokrat Avstralcu Holderju dirka ni posrečila.



Nesporno je Martin Vaculik zasluženo postal kralj Prage. Tudi tokrat je bil razred boljši od tekmecev in le v prvi vožnji prišel v cilj kot drugi, v vseh preostalih vožnjah pa premočno zmagal. Obenem je sedaj prvi po legendarnem Crumpu, Nickiju Pedersnu in Angležu Taiu Woffindenu, ki mu je uspelo slaviti trikrat zapored na istem dirkališču.



Takoj po dirki je Vaculik izjavil: "Kakšen občutek. Verjemite mi, počutim se neverjetno. Toliko pozitivnih čustev. Nekoč sem sanjal, ko sem kot mladinec treniral na tem stadionu, da bi mi morda uspelo nekoč voziti na GP dirki. Zdaj pa takšna zmaga. Neverjetno. Hvala tako domačinom kot tudi mojim navijačem iz Slovaške in seveda vsem ostalim, ki se veselite z menoj," je na koncu še polaskal polnim tribunam.



Naslednja dirka bo VN Švedske v Malilli, ki prinaša tudi prvo finalno dirko za SP mladincev, na kateri računamo, da bo vozil tudi Anže Grmek. To si bo moral uvrstitev izboriti v soboto v Terenzanu.



Rezultati dirke
1. M. Vaculik 20
2. F. Lindgren 14
3. B. Zmarzlik 17
4. D. Kubera 11
5. R. Lambert 12, 6. M. Michelsen 9, 7. M. Fricke 13, 8. A. Lebedievs 8, 9. S. Wozniak 7, 10. L. Madsen 6, 11. J. Holder 6, 12. D. Bewley 5, 13. V. Milik 4, 14. J. Kvech 3, 15. K. Huckenbeck 2, 16. T. Woffinden 1


Skupni vrstni red po štirih od 11 dirk
1. B. Zmarzlik (Pol) 66, 2. J. Holder 54, 3. R. Lambert (VB) 53, 4. J. Doyle (oba Avs) 47, 5. M. Vaculik (Svk) 47, 6. M. Michelsen (Dan) 47, 7. F. Lindgren (Šve) 44, 8. D. Kubera (Pol) 39, 9. D. Bewley (VB) 33, 10. L. Madsen 32, 11. S. Wozniak (Pol) 32, 12. K. Huckenbeck (Nem) 27, 13. A. Lebedievs (Lat) 22, 14. T. Woffinden (VB) 17, 15. J. Kvech (Češ) 13, 16. M. Fricke (Avs) 10



Galerija
Značke: spidvej, grand-prix, praga

Članki iz rubrike