dlake v grlu Svet24.si

Avstrijcu so v grlu rasle 5-centimetrske dlake

tanja žagar Svet24.si

Tanja Žagar ima raka dojke. »Če je to cena za ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Največji slovenski tajkun v kazenskem postopku. ...

dan drzavnosti proslava 2024 pl Reporter.si

To je bil gotovo hud udarec za Milana Kučana ...

luka doncic Ekipa24.si

Dončić in druščina iz Grčije poslali ...

jožef m Njena.si

Ljubezen na vasi: To so kandidatke Jožefa ...

navijači slovenija pm Ekipa24.si

Slo-ve-ni-ja! Na tisoče navijačev se je ...

zšis-spk
zšis-spk
0 04.06.2024 11:15:14

Z Miho Zupanom po polfinale

Za košarkarji so priprave v Kranjski Gori, zdaj gredo odločno na EP!
ZSIS.SI
Španska Malaga bo med 21. in 29. junijem gostila evropsko košarkarsko prvenstvo gluhih, kjer bo imela visoke cilje in pričakovanja tudi Slovenija. Reprezentanca, ki jo vodi selektor Jaka Hladnik, je na marčnem žrebu dobila tekmece. Odločnosti v želji po odmevnem rezultatu naši zasedbi ne manjka.

Naša reprezentanca se je lani na svetovnem prvenstvu v Grčiji, kot ekipa v igri pet na pet, vrnila na mednarodno sceno in na svetovnem prvenstvu zasedla deveto mesto. Ciljala je višje, a jo je pokopal nesrečen poraz v predtekmovanju proti Izraelu in zdaj je slutiti, da je to fante in varovance selektorja Hladnika še bolj motiviralo. Pljunili so v roke, zavihali rokave in začeli priprave na evropsko prvenstvo.

To bo prvo EP po letu 2021, ko je naslov prvaka osvojila Ukrajina, Rusija je bila srebrna, Izrael pa bronast. Slovenija na evropskem prvenstvu ni zaigrala. Naši košarkarji so bili leta 2004 in 2010 najboljši v Evropi. Najboljši rezultat na svetovnem prvenstvu so dosegli leta 2002, ko so bili v Grčiji drugi, dvakrat so bili srebrni na olimpijadi gluhih. Od preteklosti in spominov se ne živi, zato v naši reprezentanci stavijo na trdo delo in dobro pripravo. Žreb ji je namenil predtekmovalno skupino B, kjer bodo igrali še Ukrajina, Izrael, Grčija in Poljska. V predtekmovalni skupini A bodo Španija, Turčija, Litva in Italija.

Tudi trije mladi

"Delamo in treniramo dobro. Dobivamo se po trikrat na teden, udeležba je prava, igralci zagnani in delavni. Še bolj pa sem vesel, da smo uspeli najti tudi tri mlade gluhe košarkarje," je uvodoma ob pogledu proti EP povedal selektor. Ekipa je maja opravila priprave v Kranjski Gori. "To smo izkoristili, da smo se povezali kot celota, da smo postali še boljša ekipa," je poudaril Hladnik, ki si želi, da bi do prvenstva stare celine izboljšali telesno pripravo in se dokončno uigrali. Novinci v ekipi so Maks Podgoršek, David Bric in Rok Golob.

"Dobili smo težko skupino. Tu so Ukrajinci, tudi zadnji evropski prvaki. Grki so vedno dobri, za nameček so izkušena ekipa kot mi. Poljaki so vedno neugodni. Izraelci pa so nam zaradi lanskega svetovnega prvenstva precej dolžni. Cilj je, da se v četrtfinalu izognemo Litvi, ki je favorit druge predtekmovalne skupine; naredili bomo vse, da nam to uspe. Tako ali drugače želimo do polfinala, ker to potem vodi na olimpijado gluhih," je jasen selektor Hladnik, ki mu bo pomagal nekdanji košarkar Boris Jeršin. V štabu je tudi Damjan Šebjan, ki je tako kot Peter Rankovič končal kariero.

"Predvsem si želim, da bi bili letos v primerjavi z lanskim letom bolje taktično pripravljeni in podkovani. Gradimo na kombinatoriki, želimo igrati dobro košarko,« je nadaljeval Hladnik, ki je vesel, da je vstopil v svet košarke gluhih. »Predvsem si za vse te moje fante želim, da nam uspe, saj je v tej akciji, v tej naši misiji, ogromno odrekanja, volje in želje," je zaključil selektor.

Slovenija se na EP pripravlja v postavi Saša Lukić, Miha Zupan, Miha Jakofčič, Jan Orešnik, Domen Star, Matic Makuc, Klemen Javornik, Jaka Markovič, Aleksander Perić, Albert Bijol, Maks Podgoršek, David Bric in Rok Golob.

Članki iz rubrike