IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Hana Huljić in Petar Grašo 1 Njena.si

Petar Grašo bo že drugič postal očka

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

(sm)
(sm)
0 03.04.2024 11:22:30

Čas za finalno dejanje

BK Ilirska Bistrica
BZS
Zelena balinarska dvorana v Postojni bo v soboto in nedeljo gostila zaključna turnirja super lige 2023/24 in zimskega pokala mladih 2024.

Za naslov državnega prvaka v moški članski konkurenci se bodo borili škofjeloška Trata, sežanska Skala, Zabiče in Ilirska Bistrica, na turnirju mladih pa bo nastopal balinarski podmladek iz Postojne, Kuteževega in Idrije. Po izjemno izenačenem rednem delu sezone bodo lahko balinarski navdušenci konec tedna uživali v finalnem dejanju sezone. Na zaključnem turnirju super lige bodo nastopile štiri najboljše zasedbe, sodeč po videnem v preteklih petih mesecih, pa bi utegnila biti bitka za naslov državnega prvaka tako kot lani odločena šele z zadnjimi odigranimi kroglami.

V vlogi prvega nosilca ga bo pričakala branilka naslova Trata, ki se bo v sobotnem popoldanskem polfinalu pomerila z aktualno podprvakinjo Ilirsko Bistrico. Škofjeločani so v rednem delu sezone prevladovali v igrah dvojic, posamezno in krogu, ob najuspešnejšem igralcu rednega dela sezone Tadeju Premruju pa so velik delež točk prispevali tudi Miha Tomše, Damjan Urbančič, Goran Vujanović in Luka Kokelj.

Trata bo po besedah vodje ekipe Silva Korošaka v Postojni napadla prvo mesto: "V polfinalu zaključnega turnirja imamo za nasprotnika odlično ekipo Ilirske Bistrice. Lani smo z njo igrali v finalu zaključnega turnirja. Takrat smo v zaključni drami zmagali, bomo videli kako bo letos. Seveda merimo na sam vrh in že 17. naslova državnih prvakov. V vlogi favorita je letos Skala iz Sežane, ki ji je ta vloga pripadala tudi lani. Ima najboljšo zasedbo z odličnimi tekači. Na papirju pa favorit ne pomeni veliko. Tekme se zmagujejo na igrišču."

Redni del sezone je na drugem mestu zaključila sežanska Skala, ki se bo v sobotnem dopoldanskem polfinalu za mesto v nedeljskem finalu borila z Zabičami. V sežanskem taboru so bili statistično najuspešnejši Martin Zdauc, Gašper Povh, Marko Švara, Klemen Sosič in Matija Povh. Vodja ekipe Bojan Počkar je pred spektaklom v Postojni optimističen: "Po porazu z Marjetico Koper je sledil 'krizni' sestanek ekipe, po katerem nismo izgubili nobene tekme več in lahko rečemo, da smo se prepričljivo uvrstili na zaključni turnir. Ni veliko manjkalo, da bi v Postojno prišli kot prvouvrščena ekipa rednega dela sezone. Naša pričakovanja so visoka. Glede na igralski kader kluba lahko upravičeno merimo na osvojitev naslova državnega prvaka. Bo pa treba najprej polfinalno tekmo odigrati karseda najbolje in podobno igro, če ne boljšo, ponoviti še v finalni tekmi, ne glede na to, kdo bo naš nasprotnik."

Večji del rednega dela sezone so vrh superligaške lestvice zasedale Zabiče, ki so zaključni turnir v Postojni pričakale v vlogi tretjega nosilca. Balinarji Zabič so najbolj pridno zbirali točke v igri trojk, dvojic in krogu, med posamezniki pa so statistično izstopali Davor Šircelj, Igor Linić, Igor Šircelj, Anton Trobec, Timi Ličan in Gregor Moličnik.

Vodja zasedbe Andraž Ličan je takole napovedal vrhunec sezone: "Na zaključni turnir odhajamo povsem sproščeno in neobremenjeno, saj smo izpolnili osnovni cilj. Seveda se želimo prikazati v dobri luči. Predvsem zaradi naših zvestih navijačev, ki so nam celotno sezono stali ob strani in bodo na polfinalni tekmi naš dodatni igralec. Skala je zagotovo glavni favorit za državni naslov, saj ima zelo dobro pokrite vse discipline, izstopajo pa predvsem v tekaških, v katerih nizajo vrhunske rezultate. Njihova glavna aduta sta Martin Zdauc in Marko Švara. Skala je v polfinalu favorit, vendar je v eni tekmi vse mogoče. Svojo priložnost bomo iskali predvsem v klasičnih igrah, a se zavedamo, da bo za uspeh treba odigrati najboljšo tekmo sezone in imeti tudi nekaj športne sreče."

Po lanskem porazu v podaljšku velikega finala želijo v taboru Ilirske Bistrice narediti še korak naprej. V 18 prvenstvenih krogih so v posameznih nastopih največ točk v bistriško malho prispevali Luka Kukuljan, Andrej Kastelic, Marko Jagodnik, Damir Laginja in Vili Mizgur. Kastelic napoveduje bitko za najvišja mesta: "V Postojni želimo stopiti na višjo stopničko kot prejšnje leto, kar pomen, da si želimo postati državni prvaki. Seveda se zavedamo, da bo konkurenca na zaključnem turnirju izjemno močna, zato bomo z velikim spoštovanjem pristopili k vsakemu nasprotniku," je pojasnil Andrej Kastelic, ki je nekaj besed namenil tudi favoritom zaključnega turnirja: "O Trati ni treba izgubljati besed. Vsi vemo, da gre za najuspešnejši slovenski klub z vrhunskimi posamezniki, ki običajno igrajo tekme na zelo visoki ravni. Kdo bo boljši, bo pokazal sobotni obračun. Lanski finale z ekipo Trate je bil krasen. Takrat so slavili oni, zdaj je čas, da mi. Na podlagi prikazanih iger v zadnjem času bi vlogo favorita zaključnega turnirja prenesel na sežansko Skalo. V tehničnih disciplinah so pokazali izjemno formo. Če bo kdo sposoben Skali odvzeti točke pri hitrostnem zbijanju ali celo pri štafeti, lahko pričakuje zelo izenačen boj. Veliko bo odvisno tudi od forme v klasičnih igrah."

Ob eliti tudi najmlajši
Finalni turnir zimskega pokala mladih 2024 bo na sporedu v nedeljo dopoldne v sklopu finalnega dne zaključnega turnirja super lige v Postojni. V tekmi za 3. mesto se bosta ob 10.30 pomerili ekipi Kolektor Idrija 1 in Kolektor Idrija 2, v velikem finalu pa Postojna in Kozlek Kuteževo.

Galerija

Članki iz rubrike