IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

(sta)
(sta)
0 01.08.2022 11:58:15

Šahovska olimpijada: Zmagi in poraz za štiri točke

Laura Unuk
ŠZS
Slovenke so v tretjem krogu šahovske olimpijade v indijskem Chennaiju, kjer so 26. nosilke, s 4:0 nadigrale Nikaragvo, 78. nosilko, in imajo po porazu v prejšnjem krogu skupaj štiri točke. Toliko jih imajo tudi Slovenci, 41. nosilci, ki so po dveh zmagah morali priznati premoč Uzbekistanu.

Prvič so igrali proti močnejši ekipi, štirinajsti nosilci iz Uzbekistana so zmagali s 3:1. Slovenci so imeli zelo močne tekmece, štiri velemojstre, ki so imeli vsi višje ratinge. Šamsidin Vokidov je imel tako na četrti šahovnici višje izhodišče na svetovni lestvici od Mateja Šebenika na prvi slovenski deski. Z belimi figurami sta remija najprej podpisala Jan Šubelj na drugi šahovnici z Nodirbekom Jakubojevom in Boris Markoja na četrti s Šamsidinom Vokidovom, prvi po 29 potezah, drugi po 32. Šebenik je vodil črne figure v dvoboju z Nodirbekom Abdusatorovom in izgubil, kot tudi Jure Borišek z Javokirkem Sindarovom na tretji deski.

Dan prej so Slovenci nad 81. ekipo turnirja iz Južne Koreje slavili s 3:1 in zabeležili drugo visoko zmago. Velemojster Matej Šebenik, ki je prvi dan edini izmed osmerice slovenskih predstavnikov izgubil pol točke, je z belimi figurami premagal mednarodnega mojstra Juna Hyeoka Leeja. Jan Šubelj je na drugi šahovnici s črnimi figurami premagal Sehyuna Kwona, Jure Borišek pa na tretji deski Hongjina Ahna. Črne figure je imel še Vid Dobrovoljc in izgubil z Georgiyem Lijem.

Slovenke, 26. nosilke, so v drugem krogu z Ekvadorkami, 65. nosilkami, presenetljivo izgubile z 1,5:2,5. Po uvodnem prostem dnevu je prvič zaigrala najboljša slovenska šahistka Laura Unuk in s črnimi figurami remizirala s Carlo Heredio Serrano, od katere ima več kot 200 ratinških točk prednosti. Podobna razlika je bila na drugi šahovnici, kjer je Zalo Urh s črnimi figurami presenetila Anhai Ortiz Verdezoto. Tudi Teja Vidic je na tretji šahovnici izgubila, boljša je bila Josselyne Penafiel Mendoza. Monika Rozman je dosegla edino slovensko zmago v dvoboju, premagala je Analio Karen Mirando Vargas. Vtis so s štirimi zmagami popravile v nedeljo proti Nikaragvi. Laura Unuk je z belimi figurami na prvi deski nadigrala Mario Esther Granados Diaz po 25 potezah in potem čakala na razplet ostalih treh partij. Zmagale so tudi Lara Janželj nad Michelle Ferrufino in Teja Vidic nad Patrico Alvarez Gutierrez ter na četrti deski Monika Rozman, ki je najdlje igrala z Mario Jose Granados Ortiz.

Štiriinštirideseta šahovska olimpijada je na programu po štirih letih premora in prvič do zdaj v Indiji, eni izmed šahovskih velesil. Potekala bo 11 krogov do 9. avgusta, nastopa pa 188 ekip v odprti konkurenci in 162 ženskih reprezentanc. Na njej ni Kitajske in Rusije. (sta)

Značke: šah, olimpijada, indija

Članki iz rubrike