IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Alya 2 Njena.si

Alya: 'Vsi pravijo Alya kdaj bo otroček'

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

(gb)
(gb)
0 01.08.2022 11:43:03

18 razlogov za igranje footgolfa – 1. del (9 razlogov)

Footgolf je medgeneracijska igra.
FZS
Footgolf se je kot uradna športna disciplina začel pojavljati v letu 2012, ko je bila vzpostavljena svetovna zveza za footgolf FIFG. V Sloveniji se je footgolf uradno začel z ustanovitvijo treh klubov na Obali, Bovcu in na Ptuju. Ti klubi so v letu 2016 vzpostavili Footgolf zvezo Slovenije, ki od takrat aktivno deluje ter se udeležuje najpomembnejših tekmovanj doma in v tujini.

Slovenijo pogosto obiščejo najboljši svetovni igralci footgolfa, kot so Matias Perrone, Ben Clarke, Nicolas Garcia in Cederic Bennot, kar je dokaz, da se v Sloveniji dela kakovostno in da Slovenija postaja vse pomembnejša država v sklopu 40 držav, v katerih se trenutno igra footgolf. V Sloveniji ga trenutno igrajo na petih lokacijah na rekreativni in tekmovalni ravni. V Bovcu in na Ptuju se igra na 18 luknjah, v ljubljanskih Stanežičah, Radencih in Olimju pa na devetih. Želje v slovenskem svetu footgolfa so, da bi se razvoj začel še v Lipici, Brdu pri Kranju, Kranjski Gori, Trebnjem, Mokricah … Tako bi bila igra dostopna ljudem in turistom v vseh slovenskih regijah.

1.       Footgolf je kombinacija nogometa, najpopularnejšega športa na svetu, in golfa, ki velja za šport elit na čudovito urejenih golf igriščih. Združitev elementov iz dveh izjemnih športov je svetu dala edinstven šport, ki postaja vedno bolj priljubljen tudi v Sloveniji.

2.       Igra footgolfa je lahko rekreativna, družabna in zelo zabavna, lahko pa je tudi tekmovalne narave. Takrat jo je zelo napeto igrati in hkrati zanimivo spremljati, saj pogosto odločajo milimetri, ki rojevajo nove šampione.

3.       Footgolf povezuje generacije. V footgolfu se srečujemo z velikim starostnim razponom, kar pomeni, da povezuje različne generacije. Pogosto lahko na igrišču srečamo tri generacije. Začetniki začnejo z igro footgolfa predvideno pri devetih letih, na slovenskih golf terenih pa smo imeli že 74-letnika, ki je še zelo motivirano polnil luknje, ki imajo premer 51 centimetrov in so podobno kot v golfu označene z zastavico.

4.       S članstvom v footgolf klubu pridobite bonitete in licenco za igranje po vsem svetu. Če ste v enem izmed šestih aktivnih slovenskih footgolf klubov (Bovec, Pomurje, Erlachstein Šmarje pri Jelšah, Ljubljana, Sport Club M Olimje in Ptuj), lahko uradno igrate footgolf v 40 državah ter predstavljate svoj klub na Slovenski footgolf Ligi, Ekipnem DP in Mladinskih pokalih. S članarino pa pridobite tudi licenco World Tour, s katero lahko po vsem svetu igrate footgolf. Članstvo v slovenskih klubih zagotavlja tudi cenejši nakup igralnih kart na slovenskih igriščih.

5.       V footgolfu lahko postanete tudi reprezentant Slovenije. Z odličnimi igrami v slovenski footgolf ligi v kombinaciji z uspešnimi nastopi v tujini lahko postanete tudi reprezentant Slovenije. Slovenska footgolf reprezentanca je svoj krstni nastop na velikih tekmovanjih doživela v Marakešu (Maroko), sledilo je ekipno EP v Oxfordu (Velika Britanija), lani pa smo svoj prvi pomemben uspeh doživeli v madžarskem termalnem centru Bük, kjer smo Slovenci prišli med najboljših 10 ekip.

6.       V Sloveniji je footgolf trenutno mogoče igrati na petih destinacijah, ki so zelo povezane s turizmom. Tako lahko uživamo v igri v Bovcu, Ljubljani/Stanežičah, Radencih, Olimju in na Ptuju. V Bovcu in na Ptuju, kjer je 18 lukenj, Footgolf zveza Slovenije vsako leto z lokalnimi klubi organizira Slovenian Footgolf Open, kjer gostujejo številni najboljši svetovni asi tega športa.

7.       Footgolf je kavalirski šport, v katerem najprej tekmuješ sam s sabo in s svojim najboljšim rezultatom. V flightu ali igrani skupini so štiri osebe, kjer ni sodnika in si igralci sami štejejo udarce. Korektnost in poštenost sta v svetu footgolfa zelo pomembni vrlini.

8.       Footgolf za marsikoga postane življenjski slog, saj v svoj tekmovalni del vključi svojo družino in prijatelje, ki skupaj potujejo po turističnih krajih z izjemno urejenimi golf tereni, na katerih se komplementarno razvija tudi igra footgola, ki na golf igrišča privablja nov segment ljudi.

9.       Poslovna srečanja v naravi so zelo zanimiva za poslovni segment, saj številna podjetja in združenja svoje zaposlene in poslovne partnerje pogosto povabijo na igro footgolfa v čudovito naravo, kjer je zabavno igro mogoče nadgraditi z gastronomijo in kulturno-zabavnimi vsebinami. Timbildingi in motivacijska potovanja s tematiko footgolfa postajajo vedno bolj zanimivi tudi za Slovenijo, ki izkorišča svojo izjemno strateško geografsko lego v Evropi, pa tudi svojo bogato in razvejano infrastrukturo golf igrišč.

Prihodnji teden pa vam razkrijemo naslednjih devet razlogov, ki vas bodo morda navdušili za obisk ene izmed slovenskih ali tudi tujih footgolf destinacij. Vse informacije o igranju footgolfa lahko najdete na www.footgolfslovenia.si in na FB strani Footgolf Slovenia.

Aleksander Kravanja je postal podpredsednik svetovne footgolf zveze FIFG

Na letošnjih volitvah za upravni odbor organizacije FIFG so za podpredsednika svetovne footgolf zveze izvolili Aleksandra Kravanjo iz Bovca. To je za razvoj slovenskega footgolfa zelo pomembno z vidika ažurnih informacij in tudi velika potrditev za Slovensko footgolf zvezo, ki v svetu velja za eno izmed najbolje organiziranih.

Bovčan Aleksander Kravanja je bil za Matejem Mavričem Rožičem (FG klub Obala) predsednik FZS, ki ji trenutno predseduje Ptujčan Damijan Turk z dvoletnim mandatom. V naslednjem letu pa funkcijo predsednika Footgolf zveze Slovenije prevzema Matija Brodnjak, aktualni predsednik Footgolf kluba Ptuj.  V letu 2023 nas čaka svetovno prvenstvo v Orlandu (ZDA – www.orlando2023.com), ki bo poleg tekočih aktivnosti zelo velik izziv za tekmovalce, klube, zvezo in vse partnerje, ki podpirajo razvoj footgolfa v Sloveniji. Pomembno je poudariti, da si slovenski klubi v footgolfu med seboj zelo pomagajo, zaradi vedno večje organizacije pa bo v prihodnje potrebnih tudi nekaj pozitivnih sprememb, ki bodo še dodatno nadgradile dobro delo na klubski in nacionalni ravni.

Slovenska footgolf liga se nadaljuje na Ptuju

Ta konec tedna bo na Ptuju potekal 3. in 4. tekmovalni dan v sklopu letošnje slovenske footgolf lige 2022. Prva dva kroga sta bila uspešno odigrana v Ljubljani, zdaj pa se ponovno vračamo na Ptuj (sobota in nedelja), ki bo v prvem avgustovskem koncu tedna tudi praznično obarvan z občinskim praznikom in tradicionalno Ptujsko nočjo. Zanimivo bo torej čez dan na golf zelenicah ter tudi v večernih urah!

Galerija

Članki iz rubrike