Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ue
ue
15.07.2022 19:57:22
Deli članek:

Uh! Slovenska kraljica plezanja, zlata Janja, ostro nad mednarodno zvezo, ki očitno želi, da ne bi več zmagovala...

Martin Metelko

Kaj se dogaja v športnem plezanju? Kraljico slovenskih src, zlato z olimpijskih iger v Tokiu, Janjo Garnbret, kot kaže skušajo onemogočiti.

Garnbretova je v tej sezoni izpustila kar nekaj tekem svetovnega pokala, na tistih, na katerih je nastopila, pa je zmagala. Toda na zadnji tekmi v francoskem Chamonixu se je zgodilo nekaj, kar je Janjo močno razjezilo. "Nekaj dni je že minilo od tekme svetovnega pokala v Chamonixum, toda razočaranje glede postavitve plezalne smeri še vedno prevlada nad veselje po zmagi. Vsak tekmovalec trenira mesece in se posveča vsaki malenkosti, da na tekmi lahko pokaže česa je sposoben. To, kar se je zgodilo v Chamonixu ni to za kar sem trenirala. Iskreno mislim, da je to nespoštljivo do ljudi, ki skušajo ta šport pripeljati na višjo raven. Dovolite nam, da pokažemo kar znamo, da se borimo in da smo na koncu resnično zadovoljni z razlogom," je zapisala Janja. 

In kaj se dogaja? Postavljavci smeri v Chamonixu so postavili tako lahko finalno smer, da (bi) je več tekmovalk prišlo do vrha. V primeru, da več tekmovalk pride do vrha v kvalifikacijah, polfinalu in finalu, potem odloča čas. 

Postavljavci smeri seveda ne delajo ničesar brez tehničnega delegata mednarodne zveze IFSC, ki na koncu tudi potrdi postavitev. Zdi se, da hočejo na mednarodni zvezi, da so proge lažje, da ne bi... Saj ne boste verjeli! Da ne bi zmagovala samo Janja Garnbret, ki je očitno toliko boljša, tako prevladujoča plezalka, da ji v težkih postavitvah nobena ne pride niti blizu. Z lažjimi smermi bi do vrha prišle tudi druge tekmovalke in... Ker Janja ni med najhitrejšimi, bi tekme začela izgubljati. Je v zraku zarota proti najboljši športni plezalki na svetu, Janji Garnbret?