testenine črvi odpoklic Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se ...

jasna-kuljaj Svet24.si

Jasna Kuljaj sprejela novo vlogo programske ...

Klemen Žibert Necenzurirano

Objavljamo poročilo o finančni luknji v SD: kaj ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

delovna-akcija, družina-markovec Njena.si

Delovna akcija v vasi Ljubno: Majhna skupnost z ...

maribor Ekipa24.si

Maribor zavit v črno: Umrl nekdanji nogometaš ...

(nj)
(nj)
0 13.07.2022 10:28:57

Prve kolajne po devetih letih

Matevž Manfreda na tretji stopnički zmagovalnega odra
Igor Vujanović
V letošnji sezoni nas z odličnimi rezultati na največjih mednarodnih tekmovanjih razvajajo vsi, od slalomistov in spustašev na divjih vodah do sprinterjev na mirnih vodah. Za izkušenimi člani pa ne zaostajajo niti mladinci in mlajši člani.

Letos so najboljši tekmovalci do 18 in 23 let že tekmovali na evropskem prvenstvu v sprintu na mirnih vodah v Beogradu in svetovnem prvenstvu v slalomu na divjih vodah v Ivrei. Še posebej navdušujoči dosežki so tisti, za katere so poskrbeli mladi mirnovodaši, ki so ob koncu junija postavili kar nekaj mejnikov na prvenstvu stare celine v Beogradu. To bo imelo v zgodovini slovenskega kajakaštva prav posebno mesto, saj se je slovenska ekipa domov vrnila s kar tremi bronastimi odličji. Dve je osvojil Matevž Manfreda, eno pa Mia Medved.

Evropsko prvenstvo v sprintu na mirnih vodah za mladince in mlajše člane se je za slovensko ekipo zaključilo sanjsko. Kajakaš Matevž Manfreda, 18-letni dijak 3. letnika zdravstvene šole v Novi Gorici, je zablestel v finalih na 500 in 200 metrov, kjer je osvojil dve bronasti odličji. Svoje je dodala še Mia Medved, ki je bila prav tako tretja na 200-metrski razdalji kajakašic do 23 let.

Kajakaški talent spisal zgodovino

Matevž Manfreda, ki je v mlajših kategorijah blestel tako v slalomu na divjih vodah kot v sprintu na mirnih vodah in bil hkrati državni prvak med dečki v obeh disciplinah, se je v slovensko kajakaško zgodovino zapisal že v finalu mladincev na 500 metrov in v cilj priveslal kot tretji. S tem je postal prvi slovenski kajakaš s kolajno v konkurenci enojcev na mladinskih prvenstvih. V napetem finalu sta ga prehitela le Madžar Balint Kollek in Italijan Achlle Spadacini.

Uspeh je ponovil še v finalu kajakašev mladincev na 200 metrov. Tudi tu je v cilj prišel kot tretji. Zmagal je domačin, Srb Strahinja Dragosavljević, drugi je bil Nemec Tillmann Sommer.

"Seveda sem zelo srečen. Predvsem, da sem prikazal dve dobri vožnji in da sem zdržal vse štiri dni, da sem lahko ohranil fokus in zadnji dan odpeljal finalni vožnji tako, kot je treba," je povedal Matevž, ki proste trenutke, ko ni v šoli ali na treningih, preživlja v domu upokojencev Tolmin, kjer opravlja prakso.

Mejnik postavila tudi Mia Medved

Na zmagovalni oder je stopila tudi kajakašica Mia Medved. V konkurenci kajakašic do 23 let je bila tretja na 200-metrski razdalji. Pred njo sta v cilj priveslali le Bolgarka Joana Georgieva in Italijanka Irene Bellan. "Po slabem polfinalu na 500 metrov sem potrebovala kar nekaj časa, da sem se zbrala, saj sem res slabo tekmovala in me je kar potrlo. V B-finalu na 500 metrov sem bila sproščena, zato mi je uspela dobra tekma. Z rezultatom sem bila zadovoljna, kar mi je dvignilo samozavest pred finalom na 200 metrov. Tam gre vse tako hitro, da niti ne moreš slediti, kaj se dogaja. Do cilja sem veslala, kakor hitro sem lahko. Videla sem, da je na progi malo trave, in sem se ubadala še s tem, da se izognem kupom trave. Ko sem prišla v cilj, nisem imela pojma, katera sem, nato pa sem le videla, da sem tretja. To medaljo sem čakala zelo dolgo. Res je lepo, ko jo dobiš," je povedala nasmejana Mia.

S tem dosežkom je Mia postala prva Slovenka s kolajno v sprintu na mirnih vodah na prvenstvih za mladince in mlajše člane. Naši najboljši sprinterki Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman sta kolajne namreč začeli osvajati šele v članski konkurenci.

Zadnja kolajna na sprinterskih mladinskih prvenstvih leta 2013

S tremi osvojenimi kolajnami je bilo to najuspešnejše prvenstvo za mlade slovenske sprinterje v zgodovini. Do zdaj so kolajne na svetovnih ali evropskih prvenstvih za mladince in mlajše člane osvojili šestkrat, nazadnje leta 2013.

Pred devetimi leti sta v mladinskem kajakaškem dvojcu blestela Alan Apollonio in Matic Klobučar, ki sta osvojila srebrni kolajni na 1000 metrov tako na svetovnem kot evropskem prvenstvu. Apollonio je leto pred tem v mladinskem K2 na 1000 metrov na evropskem prvenstvu skupaj s Simonom Blaževičem osvojil bron.

Kar tri kolajne s prvenstev za mlajše člane pa ima Rok Kuk. Do tega EP je bil edini, ki mu je kolajno na prvenstvu za mladince in U23 uspelo osvojili v kajakaškem enojcu. Leta 2012 je bil drugi med mlajšimi člani na 1000 metrov. Rok je zelo uspešno nastopal tudi v kajakaškem dvojcu do 23 let skupaj z Lovrom Lebanom. Primorska naveza je v sezonah 2010 in 2011 osvojila srebrni odličji na evropskih prvenstvih, in sicer v K2 na 1000 metrov. 

Članki iz rubrike