nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Sport/Art Group M
Sport/Art Group M
0 01.07.2022 11:25:45

Trojna zmaga za zgodovino slovenskega footgolfa

Uroš Krajnc pred zaključnim udarcem
Sandi Kelc, Črtomir Goznik
Uroš Krajnc, Renato Hvalec in Nani Franc Matjašič bodo za vedno z zlatimi črkami zapisani v zgodovino slovenskega footgolfa. V tako močni mednarodni konkurenci jim je uspelo osvojiti tri najpomembnejše lovorike v moški konkurenci.

Z vsemi tremi odličnimi footgolfisti smo opravili intervjuje: v tem tednu bomo predstavili Uroša Krajnca, v naslednjem pa še Renata Hvalca in Franca Nanija Matjašiča. Slovenska ekipa najboljših štirih posameznikov (Uroš Krajnc, Denis Mlekuž, Dejan Novak in Damijan Turk) je skupaj zbrala najmanj udarcev ter slavila pred Slovaki, Madžari in Argentinci.



Vsi trije so zmagali v svojih kategorijah na tekmi svetovnega pokala Slovenian Open 2022 na Ptuju. Ptujski turnir je izbran med 16 največjih turnirjev na svetu. Prvič se je zgodilo, da so vsa prva mesta v moški kategoriji osvojili Slovenci in za seboj pustili celotno svetovno elito. Vsi trije so nekdanji nogometaši, zdaj pa se posvečajo footgolfu, najbolj rastoči športni panogi v tem trenutku. Slovenija bo tako zdaj na seznamu tistih držav, ki imajo v svojih vrstah zmagovalce v vseh kategorijah na največjih tekmah svetovnega pokala. Nekoč so bile to le sanje in želje, danes pa čudovita realnost, ki ti jo lahko ponudi le šport. Večjega in boljšega zagona za razvoj tega mladega športa si preprosto ne bi mogli želeti. Zmaga trojice ni odmevala samo doma, ampak tudi v tujini. Številne čestitke in vabila na največje spektakle footgolfa po svetu so kar deževali.



Po sedmih letih v svetovnem vrhu

Uroš Krajnc prihaja iz Skorbe v občini Hajdina, dosegel pa je prvo zgodovinsko zmago v absolutni (moški) kategoriji za Slovenijo na tekmi svetovnega pokala – FIFG500. Šport ga je posrkal vase, ko je pri ptujski Dravi naredil prve nogometne korake. Kasneje je zaigral za vse selekcije ptujske Drave, vključno z igranjem v 1. SNL. Sledil je odhod v Avstrijo, nato pa je ob vrnitvi domov zaigral še za domačo Skorbo in kasneje deloval tudi kot trener. Lani je nogomet obesil na klin in se popolnoma posvetil footgolfu, ki ga igra že nekaj let. Za užitek še vedno z veseljem zaigra za veterane Skorbe, ki so prav letos postali državni prvaki nad 35 let na Brdu pri Kranju. Rad vihti tudi teniški lopar, toda le za hobi. Footgolf, ki mu je prinesel že toliko radosti svetovnih razsežnosti, je zdaj trdo zasidran na prvem mestu.


"Footgolf sem spoznal pred sedmimi leti, ko je moj prijatelj in sosed Matija Brodnjak ta šport pripeljal na Ptuj. Na njegovo povabilo sem se takoj odzval in takrat prvič preizkusil igranje na zdaj že 'sveti ptujski travi'. Ker imam srečo in živim v neposredni bližini golf igrišča na Ptuju, sem nadaljeval z igranjem footgolfa in ga takoj vzljubil. Na treningih sem vedno dosegal dobre rezultate, zato sem se odločil tudi za igranje na tekmah. Naš footgolf klub je kar hitro začel prirejati tekme in tako se je vse skupaj začelo," je povedal Uroš, ki je tudi petkratni prvak občine Hajdina v footgolfu.



Z zmago na enem izmed največjih turnirjev na svetu pa se je vse spremenilo. Čeprav si je pred ptujsko tekmo zadal visoke cilje, saj domače igrišče pozna do potankosti, o takšnem zgodovinskem razpletu ni razmišljal. "Na turnir sem prišel popolnoma zbran in tudi tekmo sem začel zelo disciplinirano. Igral sem sam s seboj, luknjo za luknjo, brez kakršnegakoli vpliva drugih igralcev, še manj pa njihovih rezultatov. Teh sploh nisem spremljal. Šele na predzadnji luknji, drugi dan tekmovanja, je do mene prišla informacija, da lahko posežem po najvišjem mestu. Ostal sem miren in zbran, kar je bilo v tistem trenutku tudi najbolj pomembno. Takšne priložnosti preprosto nisem hotel izpustiti iz rok," se tistih napetih trenutkov spominja Uroš. 


Sledilo je dramatično razigravanje, v katerem pa se prvi hajdinski violini niso zatresla kolena. Čeprav so odločali milimetri, so bili Uroševe žoge natančne do zadnjega strela. Krik in visoko dvignjene roke v zrak pa so jasno napovedale novega šampiona tega športa. "Noro, ne znam prav opisati teh občutkov. Nato je sledilo olajšanje, saj sem na igrišču prebil dobre tri ure v popolni osredotočenosti. Kaj mi je pravzaprav uspelo, sem se zavedel šele drugi dan, ko so skoraj pregorele telefonske linije. Prejemal sem čestitke z vseh koncev sveta. Takrat sem vedel, da sem zmagovalec zares velikega turnirja," nam je še zaupal član FG Ptuj Uroš Krajnc in dodal želje za prihodnost: "Seveda si želim zaigrati na čim več tekmah svetovnega pokala, kolikor bo dopuščal čas in finančne zmožnosti. Malo moram še vse skupaj prespati in po tem narediti optimalen načrt. Zdaj nas čaka še državno prvenstvo, deset zanimivih tekem v izredni konkurenci. Urnik bo kar natrpan."

Uroš je s svojo igro dokazal, da je igralec za velike tekme. Ob tem ni pozabil pohvaliti svojih kolegov iz ptujskega footgolf kluba za brezhibno izpeljan turnir, za dobro pripravljeno igrišče in televizijsko ekipo Šport TV, ki je ovekovečila ta izjemni športni dosežek.



Največji slovenski dogodek na področju footgolfa je uspešno za nami. V soboto, 9. julija, in v nedeljo, 10. julija, bo v Stanežičah/Ljubljani prvi krog Slovenske footgolf lige 2022, v katerem se bodo pomerile najboljše slovenske footgolfistke in footgolfisti.

Članki iz rubrike