favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Darja Kapš
Darja Kapš
0 19.11.2021 11:42:38

Šahovsko ekipno EP prehaja v ciljno ravnino

Alireza Firouzja
ŠZS
V Čatežu se s končanim šestim krogom začenja finale ekipnega evropskega prvenstva. Zadnji trije krogi bodo bolj kot ostala odločali o končnih uvrstitvah.

V prednosti bodo ekipe z močnejšimi živci in boljšo kondicijo. Izhodišča naših ekip so skromnejša od pričakovanj, a še vedno je z dobrim finišem možno doseči zastavljene cilje.


Naša druga ekipa deklet se je sicer ostro zoperstavila ekipi Španije, a na koncu izgubila s 3:1. Zmagala je Pia Marie Ružič. Prva ženska ekipa je pričakovano visoko pometla z Islandkami. Tri točke so prispevale Zala Urh, Lara Janželj in Jana Krivec, medtem ko je Laura Unuk remizirala z edino velemojstrico v islandski ekipi Lenko Ptačnikovo. Kljub visoki zmagi dekleta prve ekipe še naprej zasedajo 25. mesto, dekleta druge ekipe so dve mesti nižje. Na vrhu razpredelnice še vedno suvereno ostajajo Rusinje, ki so z visoko zmago 3,5:0,5 odpravile Grkinje. Na drugi šahovnici so Gruzijke premagale Poljakinje, Azerbajdžanke pa Italijanke, s čimer se je med zmagovalkama navedenih dvobojev začel dvoboj za srebro. Med posameznicami je vodstvo na prvi šahovnici prevzela Rusinja Aleksandra Gorjačkina, ki je za aktualno svetovno prvakinjo Hou Yifan drugorangirana šahistka na svetu. Njen rating znaša 2605 točk.


Fantje na skromnem 25. mestu
V moški konkurenci naša mlada ekipa ni uspela proti močni ekipi Nemčije. Izgubila je z najvišjim možnim rezultatom in obstala na 21. mestu. Malenkost bolje se je odrezala prva četverica velemojstrov, ki je remizirala proti sosednji Avstriji. Vsi dvoboji na šahovnicah so se končali z neodločenim rezultatom. Zmagovito pozicijo je imel Matej Šebenik, ki v časovni stiski ni uspel dobljene topovske končnice pretopiti v celo točko. Fantje trenutno zasedajo skromno 25. mesto. Po zmagi nad Madžarsko so se na vrh prebili Rusi, ki so prevzeli samostojno vodstvo z 10 meč točkami. Heroj ruske ekipe je bil super velemojster Danil Dubov, ki je premagal Tamasa Banusza. Azerbajdžanci in Armenci so se za šahovnico razšli miroljubno, prav tako Ukrajinci proti Nizozemski. Na četrti šahovnici se je z zmago nad Romunijo Španija začela vmešavati v boj za odličja. Rusom tako z delitvijo drugega mesta sledijo prej omenjene države. Med posamezniki še vedno piše zgodovino velemojster Alireza Firouzja, ki mu slovenske terme odlično več kot dobro denejo, saj je zabeležil novo zmago nad Grkom Mastrovasilisom. Njegov zmogljivostni rating na turnirju trenutno zanaša 3044 točk, kar je na prvi šahovnici proti težkim nasprotnikom sanjski rezultat. V šestih partijah je oddal zgolj pol točke.

Članki iz rubrike