zoopark-rožman Svet24.si

FOTO: Živalski vrt Rožman zaradi inšpekcije ...

angelček Svet24.si

To lahko pomeni, da ste zemeljski angel

dars Necenzurirano

Ne Dars, Kolektor bo odločil, za koliko milijonov...

cvikl legan xx Reporter.si

Milan Cvikl o obtožbah Jerce Legan: Prešla je ...

terzi Ekipa24.si

Tragično! Kamera posnela grozljivo nesrečo, v ...

Princesa Diana naj bi bila s svojo dušo še vedno ob Harryju Odkrito.si

Pokojna Diana je spregovorila in mu povedala …

Tina Robnik Ekipa24.si

Nova slaba novica z belih strmin! Slovenska ...

Darja Kapš
Darja Kapš
0 18.11.2021 11:25:54

Oddih v Čatežu

Drugi slovenski ekipi sta za zdaj boljši od prvih.
ŠZS
Na ekipnem EP v Čatežu je bil včeraj prosti dan, kar je redna praksa najpomembnejših šahovskih tekmovanj. Počitek je namenjen odklopu misli od šahovnice in regeneraciji telesa, včasih pa tudi organiziranemu izletu. Slednjega zaradi strogih omejitev letos ni bilo na sporedu.

To najprestižnejše ekipno prvenstvo stare celine je namreč povsem podrejeno spoštovanju in upoštevanju ukrepov zaradi epidemije. Organizatorja prvenstva najbolj skrbi vdor virusa, zaradi česar so se ob pogoju PCT morali prav vsi udeleženci testirati takoj ob prihodu in včeraj na prosti dan. Poleg rednih sodniških del in nadzora mobilnih naprav sodniki na vsakem koraku opozarjajo na skrbno razkuževanje in nošenje mask, prostovoljci pa po vsakem krogu razkužijo vse šahovske garniture. Gledalcem ni dovoljen vstop v igralno dvorano, je pa prvenstvo mogoče v živo spremljati prek spletne strani ob komentarjih priznanega hrvaškega velemojstra Alojzija Jankovića z gosti. Prav danes bo gost v komentatorskem studiu dolgoletni slovenski reprezentant in velemojster Duško Pavasovič.

Našima prvima ekipama ne gre po željah in načrtih. V prvih petih krogih sta obe doživeli po tri poraze in sta trenutno v drugem delu tabele; fantje imajo štiri meč točke, dekleta tri. Obe izbrani vrsti sta sicer zamudili kar nekaj priložnosti za boljše izide. Zato pa bolje kaže našima mlajšima selekcijama. Fantje so zabeležili kar tri zmage, v 5. krogu so pripravili presenečenje in z 2,5:1,5 premagali prvo slovensko ekipo. V odlični formi sta Jan Šubelj na prvi in Jaka Brilej na četrti šahovnici, ki sta močno izboljšala svoj rating, njun zmogljivostni rating pa na sredini turnirja presega velemojstrsko mejo 2500 točk. Dobro igra tudi najboljši slovenski šahist Luka Lenič, ki se povsem enakovredno kosa z ratinško močnejšimi tekmeci. V 4. krogu je tako brez vsakršnih težav remiziral proti šestemu igralcu sveta Anishu Giriju (Nizozemska). Druga slovenska ekipa se je povzpela na 19. mesto, medtem ko prva peterica zaseda 24. mesto.

V konkurenci deklet ima druga slovenska ekipa 4 točke. Še posebej blesti Ivana Hreščak na prvi šahovnici, ki s 3,5 točke trka na vrata velemojstrske norme, saj premaguje ratinško močnejše igralke. Pohvaliti gre tudi rezultat borbene Špele Kolarič na drugi šahovnici s 3 točkami. Druga slovenska ekipa zaseda 21., prva pa 25. mesto.

Gneča na vrhu, izstopa Francoz

Na vrhu je trenutno kar šest ekip z osmimi meč točkami (Rusija, Azerbajdžan, Ukrajina, Madžarska, Armenija in Nizozemska). Med posamezniki na prvenstvu izrazito izstopa naturalizirani francoski superzvezdnik Alireza Firouzja, ki je v petih partijah oddal zgolj en remi, s čimer je svoj živi rating popeljal čez 2800 točk in v tem trenutku postal tretji igralec sveta. V ženskem delu je še vedno v vodstvu Rusija z vsemi meč točkami in dvema prednosti pred zasledovalkama Gruzijo in Grčijo. Rusinje se preprosto ne dajo motiti pri svojem pohodu na prestol. Njihovi dvoboji so videti lahkotno, dekleta si praktično ne dovolijo napak. O tem, kako brezhibno delujejo, govori podatek, da je zgolj en moštveni poraz od 20 odigranih partij utrpela Valentina Gunina.

Po včerajšnjem prostem dnevu je danes na sporedu 6. krog. Naša prva moška ekipa se bo pomerila s sosednjo Avstrijo, druga pa z Nemčijo. Pri dekletih bo prva ekipa igrala z Islandijo, druga pa s favorizirano Španijo.

Članki iz rubrike