hiša 5 Svet24.si

(Foto) Tako lepe hiše bodo dobili namesto ...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

psno
psno
0 19.11.2021 11:15:10

Košarka na vozičkih: Slovenija po odmeven rezultat v regiji

Vodja tekmovanja Gregor Gračner, Blaž Brodnjak, predsednik uprave NLB, in Dane Kastelic, predsednik zveze paraplegikov Slovenije
Robi Verbajs
V Beogradu se s 1. krogom v soboto, 20.11., začenja 14. sezona regionalne košarkarske lige NLB Wheel. V tekmovanje bodo igrali srbski klub KKK Singidunum Crvena zvezda, hrvaška predstavnika KKOI Zadar in KKI Zagreb, črnogorska ekipa KK OSI Paramont in slovenska zasedba Parasport Slovenia.

V minuli s COVID-19 zaznamovani sezoni so košarkarji na vozičkih sezono odigrali in sklenili kar na izredno odmevnem turnirju v Kamniku, kjer je pečat dogodku dal tudi neposredni prenos ene od tekem na TV Slovenija. V novi sezoni, 14. po vrsti, pa se vsi nadejajo, da jim uspe izpeljati sezono, kot so je vajeni. 



"Veseli smo, ker se vračamo v ustaljene tirnice, turnirskega sistema skozi celo sezono. Kljub težkim časom ob dogajanju v povezavi s covid-19 se nam je uresničila želja po nadaljevanju lige v 'normalnem' tekmovalnem sistemu, s katerim smo se identificirali 13 let. Prepričan sem, da je pred nami izvrstna sezona Lige NLB Wheel. V ligi smo skupaj z organizatorji turnirjev poskrbeli za varnost vseh udeležencev, vsi turnirji pa bodo odigrani v skladu s priporočili in navodili pristojnih ustanov v posamezni državi. Tekmovanje začenjamo v Beogradu. Vsaka sezona je izziv, a s stališča športnika je bistveno, da tekmovanje poteka, da igramo," pred prvim krogom v Beogradu pove vodja lige Gregor Gračner. Tekmovanje vodi Zveza paraplegikov Slovenije, generalni sponzor je NLB d.d., partner tekmovanja pa Bauerfeind.

"V tej sezoni smo veseli, ker se nam je pridružila ekipe iz Črne gore, katere barve bo branil KK OSI Paramont iz Podgorice. S Hrvaške bosta v naši ligi nastopala KKOI Zadar in KKI Zagreb, iz Srbije KKK Singidunum Crvena zvezda, iz Slovenije pa Parasport Slovenia, ki je dejansko reprezentanca Slovenije. Ob tem velja izpostaviti dobro in pohvale vredno prakso iz Srbije, kjer je tamkajšnji evroligaš Crvena zvezda pod svoje okrilje vzel udeleženca naše lige KKK Singidunum Crvena zvezda. To je velik plus predvsem za košarko na vozičkih, ki bo zahvaljujoč renomeju, ki ga ima Crvena zvezda, dobila še več pozornosti. V ligi letos ni ekip iz Bosne in Hercegovine, a verjamem, da bodo prihodnje leto spet z nami," nadaljuje Gračner.

Tekmovanje bo potekalo po turnirskem sistemu. Prvi turnir bo v Beogradu (20.11.), potem pa si sledijo Zadar (19.12.), Podgorica (5.3.2022), Zagreb (10.4. 2022) in turnir v Sloveniji, ki bo 14. 5. 2022. Prvak bo ekipa, ki bo na petih turnirjih zbrala največ točk.

"Pomembno je, da se liga odigra, kot smo si zamislili, torej s petimi turnirji. Zadnji bo maja 2022 v Sloveniji. Zagotovo bodo priložnost dobili številni mladi košarkarji, kar daje ligi še dodaten smisel. S pomočjo lige, na tem mestu velik hvala banki NLB d.d., bomo v tej sezoni igralcem podarili kar tri kvalitetne športne vozičke. Za nameček smo s pomočjo partnerja Bauerfeind vseh pet ekip pred zimo tudi toplo oblekli. Korak naprej je storjen že pri tako zglednem sodelovanju s košarkarsko regionalno ligo ABA, ki nam pomaga pri promociji. Zagotovili so nam tudi uradnega fotografa za tekmovanje v Beogradu. Pod črto, igramo, treniramo, se povezujemo in širimo dobro energijo," še doda Gračner.

Pred prvim turnirjem v Beogradu bodo zbrane pozdravili Andreja Mladenović, pomočnik župana Beograda, Željko Čirković, kapetan in predsednik gostitelja turnirja KKK Singidunum Crvena zvezda ter Gregor Gračner, vodja tekmovanja. Bojan Jačimović, generalni sekretar paralimpijskega komiteja Srbije, košarkarji Crvene zvezde in Igor Stebernak, svetovalec Izvršnog odbora Komercijalna banke Beograd, članice NLB Grupe. Pred začetkom 2. tekme bodo izvedli tudi žreb za športni voziček. Žreb bo vodil delegat Mitja Dečman, opravil pa Igor Stebernak, svetovalec Izvršnega odbora Komercijalne banke Beograd, članice skupine NLB.


Vsi ljubitelji in podporniki košarke na vozičkih so si edini: v tej sezoni se bo v regiji spet gledala dobra košarka. Svoje ambicije ima tudi slovenska ekipa, ki jo vodi trener Žiga Kobaševič.

"Skozi sezono bomo šli tekmo po tekmo, cilj na vsaki tekmi pa je zmaga. Ne glede na to, da v ligi ne nastopajo ekipe iz BiH, bo ta močna, saj so se na ta račun okrepile ostale sodelujoče ekipe. Mi si želimo prikazati našo značilno igro, s katero verjamemo, da lahko v ligi posežemo visoko. S svojo mladostjo, hitrostjo in igrivostjo smo lahko trn v peti za vsako ekipo. V kolikor pa ne bomo pravi, nas lahko premaga vsak," napove Kobaševič. Kapetan ekipe je Milan Slapničar, poleg njega pa bodo za Slovenijo igrali še Haris Koduzović, Klemen Lokar, Gregor Gračner, Boštjan Ceglar, Enis Musić, Matej Arh, Robert Radić, Aleš Povše, Robi Bojanec, Danilo Kamenik, Simon Gračnar in David Škorjanc.



Liga NLB Wheel, 1. krog, 20.11. (Beograd)
KKK Singidunum Crvena zvezda – KKOI Zadar (10.00)
Parasport Slovenia – KK OSI Paramont (11.45)
KKOI Zadar – KK OSI Paramont (13.30)
KKK Singidunum Crvena zvezda – Parasport Slovenia (15.15)


Zaradi neparnega števila klubov (5) je v 1. krogu prosta ekipa KKI Zagreb.
Galerija

Članki iz rubrike