testenine črvi odpoklic Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se ...

jasna-kuljaj Svet24.si

Jasna Kuljaj sprejela novo vlogo programske ...

Klemen Žibert Necenzurirano

Objavljamo poročilo o finančni luknji v SD: kaj ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

andrej-hofer 1 Njena.si

Razočaranje za gledalce: Andrej Hofer ne bo ...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

(mf)
(mf)
0 28.10.2021 10:23:07

Paracurling: V ospredju Kitajci in Rusi

WCF
V Pekingu poteka svetovno prvenstvo v curlingu na invalidskih vozičkih. Reprezentance se borijo za naslov svetovnih prvakov in nastop na olimpijskih igrah. Trenutno na vrhu lestvice kraljujeta Kitajska in ekipa Rusije. Slovenija letos na tem prvenstvu ne nastopa.

Prvenstvo poteka med 23. in 30. oktobrom v dvorani Ledena kocka v Pekingu, kjer bodo na prihajajočih zimskih olimpijskih in paralimpijskih igrah potekali turnirji v curlingu. Prvenstvo bi sicer moralo biti že marca 2021, vendar je bilo zaradi pandemije prestavljeno. Letos na njem nastopa 12 reprezentanc: Kanada, Kitajska, Italija, Koreja, Latvija, Norveška, Ruska curling federacija, Škotska, Slovaška, Švedska, Švica in ZDA. Kombinacija uvrstitev na tem in predhodnih dveh svetovnih prvenstvih bo tudi določila 11 reprezentanc, ki se bodo poleg Kitajske uvrstile na paralimpijske igre 2022.

Ob zaključku rednega dela si prvo mesto delita Kitajska in Ruska curling federacija, tesno pri vrhu pa so še Švedska, Škotska, Norveška in ZDA. Veliko ekip je zelo izenačenih, zato nekaj krogov pred koncem rednega dela nobena ekipa še nima zagotovljenega nastopa v končnici.

Curling na invalidskih vozičkih

Pravila igre curlinga na invalidskih vozičkih so enaka, razlika je le v podajanju kamnov. Igralci si pomagajo s posebno palico, s katero podajajo kamne, postavljeni pa so tudi nekoliko bližje hiši, ki jo merijo. Razlika je tudi v tem, da ni pometanja, v ekipi pa morajo biti igralci obeh spolov. Svetovna curling zveza organizira svetovna prvenstva v curlingu na invalidskih vozičkih od leta 2002, največkrat pa je naslov svetovnega prvaka domov odnesla reprezentanca Kanade. Slovenski reprezentanti se redno udeležujejo mednarodnih tekmovanj, v sezoni 2019/20 so na svetovnem prvenstvu skupine B osvojili odlično četrto mesto, kar je najboljši rezultat do zdaj.

Curling tudi v Sloveniji

Slovenijo novi mednarodni nastopi čakajo novembra. Po velikem uspehu v skupini C, kjer je moška reprezentanca osvojila zlato kolajno, ženska pa srebrno, bo Slovenija tako v obeh konkurencah nastopala tudi na evropskem prvenstvu skupine B v Lillehammerju na Norveškem. Tam sicer Slovenijo zastopata reprezentanci v drugih postavah. Cilj je zagotovo obstanek v drugi najmočnejši skupini v Evropi. Najboljši rezultat moške reprezentance na evropskih prvenstvih je sicer peto mesto v skupini B in s tem 15. mesto v Evropi.

Curling v Sloveniji igrajo v Ljubljani, Planici in na Jesenicah, v zimskih mesecih pa tudi na odprtem drsališču v Velenju. Slovenski igralci z veseljem sprejmejo nove člane in posameznike, ki bi se želeli v tem športu le preizkusiti. Če bi se radi tudi vi, vas vabimo, da kontaktirate s svojim lokalnim curling klubom. V Ljubljani delujejo curling klubi Ljubljana, Zalog, Emona in Olimpija, na Jesenicah Curling klub Jesenice, v Velenju pa ima curling sekcijo Hokejski klub Velenje. 

Članki iz rubrike