mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Matija Brodnjak
Matija Brodnjak
0 29.09.2021 11:18:54

Evropsko prvenstvo kot nagrada za uspešno sezono

Kapetan slovenske ekipe Ian Emeršič
FZS
Slovenska reprezentanca v footgolfu se je v torek odpravila na Madžarsko, kjer bodo od četrtka do nedelje trajali dvoboji v footgolfu med 16 najboljšimi evropskimi državnimi reprezentancami v The Greenfield Golf & Country Clubu v termalnem centru Bük.

Slovenska ekipa se je s selektorjem Simonom Detellbachom na dogodek leta pripravljala doma in na Slovaškem, kjer so odigrali tudi nekaj pomembnih prijateljskih srečanj, da so se lahko igralci bolje spoznali tudi v igri dvojic in sistemu match play.

Uresničitev otroških sanj

Za slovenski footgolf je to tretje uradno tekmovanje na mednarodni reprezentančni ravni. V letu 2018 so Slovenci prvič nastopili na svetovnem prvenstvu v Marakešu, leto kasneje pa še na evropskem prvenstvu v match play sistemu igre, ki je bilo v angleškem Oxfordu. To so bila tekmovanja, kjer so se še učili sistemov in bili novinci, tokrat pa imamo že ekipo posameznikov, ki je v zadnjih dveh letih dokazala, da je sposobna igrati na zelo visoki ravni. Vsekakor jim manjka nekaj kilometrine na mednarodnih turnirjih, kjer pridobivaš izkušnje in spoznavaš ključne elemente v igri footgolfa, vendar so na pravi poti. V tem trenutku je najpomembneje, da v ekipi vlada izjemno timsko vzdušje, posamezniki in posameznice pa so zelo motivirani.

V footgolfu je velika večina s področja nogometa in zdaj spoznavajo elemente golfa, ki igro še dodatno oplemenitijo na čudovito urejenih zelenicah. Vsak udarec potrebuje jasen cilj, taktiko in izvedbo, kako priti do optimalne lokacije žoge, s katero nadaljuješ z naslednjim udarcem v smeri luknje. Veliko dejavnikov vpliva na vrhunski rezultat, ki ga je treba iz tekme v tekmo ohranjati. Slovenska footgolf liga je v zadnjih dveh letih pridobila kakovost in vsak spodrsljaj pri udarcu ali slab dan lahko odnese dober rezultat ter s tem uvrstitev v slovensko reprezentanco.

Prav vsak član, ki je danes na Madžarskem, si je uvrstitev na EP zagotovo zaslužil. Čar footgolfa je v tem, da lahko razmeroma hitro z dobrimi igrami vstopiš v krog oseb, ki si priigrajo nastop na EP ali SP. Marsikomu so se z uvrstitvijo na EP v footgolfu uresničile tudi otroške sanje, saj je igranje na takšni ravni z grbom slovenske reprezentance vrh njegovega športnega udejstvovanja. Športnik, ki zavestno trenira footgolf in se pripravlja na takšno tekmovanje, se zaveda, da mu lahko poškodba hitro prekriža načrte, zaveda pa se tudi, da je pred odhodom treba urediti veliko stvari v osebnem življenju. Kljub vsemu pa se zaveda tudi tega, da bo lahko predstavljal Slovenijo na mednarodni ravni in da bo o teh občutkih, ki jih bo doživljal od torka do nedelje, z veseljem razlagal svojim vnukom, prijateljem... Footgolf je še dokaj nova športna disciplina, ki je v vzponu na globalni ravni; prav zato je pomembno, da v Sloveniji igro jemljemo kot resno športno disciplino, saj imamo že zdaj v svojih vrstah ljudi, ki bi znali v prihodnje spisati lepo športno zgodbo v igri, ki nam je vsem skupaj zlezla pod kožo. Hvala vsem, ki nas že dobrih šest let podpirate, in hvala vsem sponzorjem ter donatorjem, ki ste nam omogočili realizacijo tekmovanja na evropskem prvenstvu v footgolfu!

Selektor Simon Detellbach: Cilj je uvrstitev med najboljših osem v Evropi

Pred odhodom na Madžarsko je izjavo za javnost podal selektor Simon Detellbach, sicer predsednik Footgolf kluba Pomurje: "Lahko bi rekel, da bomo na prvi tekmi z Angleži igrali na karto presenečenja, vendar sem prepričan (kljub želji, da bi nas Angleži podcenili), da se bodo tudi oni prvenstva lotili bolj previdno. Na njihovem terenu so bili absolutni favoriti zaradi poznavanja terena in tudi podnebja, na Madžarskem pa bodo razmere bolj enakovredne. Moji dečki komaj čakajo, da najprej preizkusijo obe novi igrišči, potem pa pokažejo, kam ciljamo. Prepričan sem, da se lahko več kot enakovredno pomerimo z ekipami v skupini. Odločal bo vsak udarec in tudi izkušnje z ekipnih tekem. Sam se bom maksimalno potrudil, da prispevam svoj delež ob igrišču. To pričakujem od vsakega igralca na igrišču. Upam, da bo naša zadnja tekma na prvenstvu čim kasneje v nedeljo."

Kapetan slovenske reprezentance je Ptujčan Ian Emeršič

Člani slovenske footgolf reprezentance so glasovali tudi za kapetana. To je postal Ptujčan Ian Emeršič, udeleženec SP v Marakešu in EP v Oxfordu. Njegovi podaljšani roki bosta Simon Sladič iz Bovca in Dejan Novak s Ptuja. Pomembno je, da imamo resno ekipo na zelenici in tudi izven nje, saj so analiza in priprava ter vodenje na igrišču izjemno pomembni segmenti takšnih prvenstev v footgolfu. Reprezentančna ekipa je velika in ravno zato je pomembno imeti usklajeno vodstveno skupino s ključnimi osebami, ki lahko iz ekipe potegnejo najboljše. Del tekmovalne ekipe, ki se bo borila z nasprotniki na igrišču, je tudi predsednik Footgolf zveze Slovenije Damijan Turk, ki bo s svojim tekmovalnim pristopom prav tako lahko pozitivno vplival na razpoloženje v ekipi.

Slovenski footgolf reprezentanci želimo vse najboljše na evropskem prvenstvu na Madžarskem, bralke in bralce športnega dnevnika Ekipa pa vabimo na družbeno omrežje Facebook/Footgolf Slovenia, da nas spremljajo od četrtka do nedelje, ko se bo Slovenija najprej pomerila z Angleži, Norvežani in Švedi v predtekmovalni skupini. V soboto in nedeljo bodo na vrsti srečanja za končne uvrstitve in najvišja mesta. Srečno, Slovenija in slovenski footgolf!

Članki iz rubrike