zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

(ns)
(ns)
0 28.09.2021 14:42:14

Delaj, kar ti kažem

Člani projektne skupine Famnastics na izletu
GZS
Gimnastična zveza Slovenije se je septembra 2020 pridružila projektu Family in Gymnastics – Famnastics. Dvoletni projekt se je začel izvajati januarja 2021 in se bo končal decembra 2021.

V partnerstvu z Gimnastičnim klubom Marjan iz Splita in Sokolskim društvom Vojvodina iz Novega Sada bo zasnovan in pilotno izveden program družinske vadbe gimnastike, ki bo na podlagi evropskih smernic za zdravo življenje ter krepitev zdravja otrok in odraslih promoviral gimnastiko kot skupen šport za druženje najmlajših in najstarejših družinskih članov. Prvi čezmejni sestanek je potekal med 14. in 16. majem 2021 v Splitu. Na sestanku je bila oblikovana skupna raziskava, ki so jo nato vsi trije člani projekta izvedli vsak v svoji državi.

Projektno skupino sestavljajo

Deni Borozan, Gimnastični klub Marjan, vodja projekta

Špela Hus, Gimnastična zveza Slovenije, vodja projekta v partnerski državi

Miroslav Kovačev, Sokolsko društvo Vojvodina, vodja projekta v partnerski državi

Lucija Petričević, Gimnastični klub Marjan, strokovnjakinja na področju športa

Aleksander Šajn, Gimnastična zveza Slovenije, strokovnjak na področju športa

Ljubica Inić, Sport expert, Sokolsko društvo Vojvodina, strokovnjakinja na področju športa

Drugi čezmejni sestanek je potekal med 17. in 19. septembrom v Ljubljani. Na sestanku je sodelovalo vseh šest članov projektne skupine. V sobotnem delu so bile na dnevnem redu razprava o trenutnem stanju programa Famnastics v vseh treh državah, predstavitev in razprava o izvedeni raziskavi in pričakovanjih aktivnih udeležencev programa in smernice za pripravo pilotnega modula programa Famnastics, priprava smernic za izvajanje Famnastics in priprava orisa predlogov usposabljanja za Famnastics. V nedeljo so člani projektne skupine opravili predstavitev rezultatov ankete in obstoječih primerov dobre prakse ter razpravljali o pripravi pilotnega programa za ciljno populacijo programa Famnastics in njegovem izvajanju v partnerskih državah.

Tretji čezmejni sestanek bo potekal aprila 2022 v Novem Sadu, kjer bo predstavljen osnutek trenažnega programa Family in Gymnastics – Famnastics z opredeljenim vadbenim programom, znanjem, ki ga potrebujejo trenerji za izvajanje programa, in potrebno opremo. Celotni vadbeni program bo zastavljen v duhu slogana projekta: "Delaj, kar ti kažem." Eden od pomembnejših ciljev je, da starejši vodijo z zgledom.

V Sloveniji predvidoma v Mariboru

Še posebej zanimiv bo del projekta po aprilskem sestanku. Temu bo sledila pilotna izvedba projekta v vseh treh državah. Tako bo tudi v Sloveniji v juniju in juliju ter septembru in oktobru potekala brezplačna vadba Famnastics. Verjamemo, da bo projekt zanimiv za veliko družin, še posebej pa za tiste, ki rade skupaj aktivno preživljajo prosti čas. Projekt bo v Sloveniji predvidoma izvajan v Mariboru, želja projektne skupine pa je, da takšne programe po zaključku projekta ponudi čim več društev.

Projekt se bo končal decembra 2022 z veliko zaključno konferenco v Splitu, kjer bodo partnerji pripravili končno poročilo in zbirko vadb, ki so ustrezne za omenjeno ciljno skupino. Vsi trije partnerji verjamejo, da bodo do takrat uspeli pripraviti vadbo, ki bo zanimiva za vse udeležence, pa tudi za izvajanje v društvih znotraj Evropske unije. 

Galerija

Članki iz rubrike