Pri pokušini vina so pomembne predvsem tri stvari. Najprej vino pogledamo in skozi kozarec ocenimo njegovo bistrost in barvo. Vina naj bodo bistra in barv, ki so tipične za določeno sorto in stil vina. Vino v kozarcu nato zavrtimo in počasi povohamo. Vonj vina naj bo čist, prijeten in tipičen za določeno sorto. Nato vino še poskusimo. Majhen požirek vina damo v usta in ga poskusimo razporediti po celotni ustni votlini, predvsem pa pazimo, da z njim oblijemo celotno površino jezika. Tako vino doseže vse točke, na katerih so predeli, prek katerih okušamo 4 različne okuse (sladko, kislo, slano in grenko). Vino poskusimo zadržati v ustih vsaj 5 sekund, šele nato ga popijemo. Tako bomo zaznali vse okuse, ki nam jih vino ponuja. K pokušini vina vedno pristopamo ponižno, spoštljivo in umirjeno. Le tako nam bo vino v celoti razkrilo svojo zgodbo, ki jo prinaša iz vinograda in kleti.
Tako je korake okušanja vina predstavil enolog kleti Vinakoper, katerega Refošk praznuje 50 let. Ob tem jubileju so Vinakoper v sodelovanju z Mercatorjem izdali posebno, a omejeno serijo retro steklenic Koprskega refoška. »Naše domače vino Refošk osvaja srca ljubiteljev vina že 50 let in zaupamo v dobre zgodbe še naslednjih 50,« poudarjajo v Vinakoper.
V sklopu projekta »Moje znamke« se Mercator kot najboljši sosed povezuje z dobavitelji in podpira lokalno gospodarstvo. S tem namenom se je povezal skupaj s tradicijo vinarstva in vinogradništva kleti Vinakoper ob praznovanju 50. letnice Refoška in na prodajne police postavil omejeno retro edicijo Koprskega Refoška z geografskim poreklom, ki sporoča slovensko kakovost in lokalno povezanost.
Več na Mercator.si.