koronavirus, delo od doma Svet24.si

Samotestiranje in PCT pogoj tudi za delo od doma?

majerič2 Svet24.si

FOTO: Branko Majerič, kmet s Ptujskega polja, ...

Andrej Grah Whatmough 2 Svet24.si

Bo TV Slovenija začasno vodil Valentin Areh?

marcic jahta brioni Reporter.si

Jahte dobaviteljev in lobistov v zdravstvu: ...

6ba9bdb07f12d891519545f9ff1f4ccb Necenzurirano

Tako Počivalšek s proračunskim denarjem pomaga ...

Creator Njena.si

Jesen bo v znamenju tega trenda

Andrea Massi Tina Maze športnik leta 2015 Ekipa24.si

Pester večer Tine MAZE, ki je zaradi ODBOJKE ...

Oglasno sporočilo
Oglasno sporočilo
0 10.09.2021 08:30:00

Kako okušati vino kot pravi profesionalci

Ko okušamo vino, se nam ne sme muditi, kajti vino nam za vsako naše čutilo ponuja posebno doživetje. Seveda moramo za okušanje vina uporabiti tudi pravi vinski, pecljat kozarec.

Pri pokušini vina so pomembne predvsem tri stvari. Najprej vino pogledamo in skozi kozarec ocenimo njegovo bistrost in barvo. Vina naj bodo bistra in barv, ki so tipične za določeno sorto in stil vina. Vino v kozarcu nato zavrtimo in počasi povohamo. Vonj vina naj bo čist, prijeten in tipičen za določeno sorto. Nato vino še poskusimo. Majhen požirek vina damo v usta in ga poskusimo razporediti po celotni ustni votlini, predvsem pa pazimo, da z njim oblijemo celotno površino jezika. Tako vino doseže vse točke, na katerih so predeli, prek katerih okušamo 4 različne okuse (sladko, kislo, slano in grenko). Vino poskusimo zadržati v ustih vsaj 5 sekund, šele nato ga popijemo. Tako bomo zaznali vse okuse, ki nam jih vino ponuja. K pokušini vina vedno pristopamo ponižno, spoštljivo in umirjeno. Le tako nam bo vino v celoti razkrilo svojo zgodbo, ki jo prinaša iz vinograda in kleti.

Tako je korake okušanja vina predstavil enolog kleti Vinakoper, katerega Refošk praznuje 50 let. Ob tem jubileju so Vinakoper v sodelovanju z Mercatorjem izdali posebno, a omejeno serijo retro steklenic Koprskega refoška. »Naše domače vino Refošk osvaja srca ljubiteljev vina že 50 let in zaupamo v dobre zgodbe še naslednjih 50,« poudarjajo v Vinakoper.

V sklopu projekta »Moje znamke« se Mercator kot najboljši sosed povezuje z dobavitelji in podpira lokalno gospodarstvo. S tem namenom se je povezal skupaj s tradicijo vinarstva in vinogradništva kleti Vinakoper ob praznovanju 50. letnice Refoška in na prodajne police postavil omejeno retro edicijo Koprskega Refoška z geografskim poreklom, ki sporoča slovensko kakovost in lokalno povezanost.

Več na Mercator.si.

Članki iz rubrike