Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 18.08.2021 18:58:53

ZLATA IZ TOKIA! Pred domačim občinstvom v Kranju, potem pa...

Profimedia
Dvorana Zlato polje v Kranju bo 3. in 4. septembra prizorišče prve poolimpijske tekme svetovnega pokala v športnem plezanju.

V Kranju na tekmi v težavnosti ne bo manjkala Janja Garnbret, zvezdnica vertikale, ki je 6. avgusta v Tokiu osvojila prvo olimpijsko zlato kolajno v kombinaciji na olimpijski premieri športnega plezanja. Mednarodna zveza za športno plezanje (IFSC) je pred dvema letoma zaradi neustrezne dvorane in stene kranjskim organizatorjem odvzela licenco za prirejanje tekmovanja. Planinska zveza Slovenije je nameravala tekmovanje izpeljati v Ljubljani, za kar je tudi dobila dovoljenje mednarodne zveze. Tekma svetovnega pokala v športnem plezanju je nato lani odpadla zaradi omejitev, povezanih s pandemijo novega koronavirusa.

Omejitve, ki ne dovoljujejo polne navijaške zasedenosti na tribunah, so povzročile novo spremembo. Ljubljanska tekma bi z omejenim številom navijačev predstavljala prevelik finančni zalogaj, saj ne bi mogli poplačati najema dvorane Stožice. Domače tekmovanje bo tako znova na tradicionalnem prizorišču, s čimer so se strinjali tudi v krovni federaciji.

"Res je bila tekma svetovnega pokala po prvih načrtih letos predvidena na novi lokaciji v dvorani Stožice v Ljubljani, kjer bi si spektakel lahko ogledala večtisočglava množica. Za organizacijo tekme bi morali najeti montažno plezalno steno iz tujine, ki bi jo za ta namen začasno postavili v dvorani, saj druge tovrstne športne infrastrukture za organizacijo največjih mednarodnih tekmovanj v Sloveniji ni. Seveda bi to bistveno vplivalo tudi na stroške in organizacijo prireditve. Zaradi nepredvidljivosti covidnega položaja in ukrepov, povezanih z izvedbo večjih prireditev, potencialne omejitve prisotnosti obiskovalcev ipd., dogodek v prvotnem obsegu žal ni bil več realen. V dogovoru z IFSC smo dogodek prestavili na tradicionalno lokacijo, Dvorano Zlato polje v Kranju, kjer je plezalna stena sicer stara četrt stoletja in se poslavlja z mednarodnega odra. Petindvajseta tekma v Kranju bo torej veliki finale kranjskega prizorišča, ki je močno zaznamoval razvoj tekmovanj v športnem plezanju na mednarodni ravni," je za STA sporočila Barbara Gradič Oset, predstavnica PZS za odnose z javnostmi.

Nosilka zlata Garnbretova bo nedvomno najbolj vidna tekmovalka karavane, ki se bo preizkusila v Kranju. Na domači sceni pa bodo nastopili tudi Lučka Rakovec, olimpijka Mia Krampl, Vita Lukan, Tjaša Slemenšek, Lucija Tarkuš, Lana Skušek, Katja Debevec, Sara Čopar in Liza Novak. Med moškimi bodo po oprimkih na kranjski steni segali Luka Potočar, Domen Škofic, Martin Bergant, Milan Preskar, Anže Peharc, Žiga Zajc, Andrej Polak, Timotej Romšak in Lovro Črep.



Garnbretova se na zadnji tekmi v Kranju pred dvema letoma ni prebila v finale, tekmovanje je končala v polfinalu na zanjo skromnem 13. mestu. Je pa res, da je bila kranjska tekma na sporedu po fantastičnem svetovnem prvenstvu, na katerem je 22-letna Korošica osvojila tri naslove svetovne prvakinje. V Kranju je doslej nanizala štiri uvrstitve na zmagovalni oder, najvišje je posegla leta 2017, ko se je vpisala med slovenske zmagovalce Kranja, med katerimi so tudi Martina Čufar, Maja Štremfelj, takrat še Vidmar, Mina Markovič in Klemen Bečan.

Kranjska tekma bo priprava na svetovno prvenstvo, ki bo od 16. do 21. septembra v Moskvi, na katerem pa naslovov svetovne prvakinje v težavnostnem in balvanskem plezanju najuspešnejša slovenska športna plezalka ne bo branila.

"Imam namen tekmovati še v Kranju. Svetovno prvenstvo pa bom po vsej verjetnosti izpustila. Ker se mi zdi, da sem dala dušo, srce in celo glavo ... Dve leti sem trenirala za olimpijske igre, za tisti en trenutek, da bi zdaj še enkrat morala čez to, se spraviti v to fazo, potrebujem glavo in telo, da se spočijeta, ker imam še velike načrte do Pariza (olimpijskih iger 2024, op. STA). Rabim malo premora," je v izjavi za STA dejala Garnbretova.

"Sploh še nisem imela časa za premislek o tem, kaj se je dejansko zgodilo v Tokiu, a mislim, da počasi dojemam, da je to res. Medalja je lepša, kot vse druge. Čeprav moram reči, da so me vse prejšnje kolajne pripeljale do te. Dve leti sem morala trdo trenirati samo za to medaljo, vse sem naredila, vse sem podredila temu, da bom prišla z olimpijskih iger z zlato medaljo. Ni bilo lahko, koliko sem morala psihično dati iz sebe, da sem prišla do tega, in zato je še toliko slajša," je še enkrat podoživela zgodovinski dosežek: "Ko pogledam medaljo, si rečem, da se je vse to izplačalo, dala bi vse kolajne dejansko za to eno."

Značke: janja-garnbret, kranj

Članki iz rubrike