sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

damjan-žugelj Necenzurirano

Glavnega akterja afere slovenski Watergate bodo ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Sta Olga in Bogdan res še vedno par?

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

(aš)
(aš)
0 12.08.2021 14:25:57

Slovenija hodi po rokah: od BTC-ja do Triglava

GZS
Gimnastična zveza Slovenije bo septembra izvedla projekt Slovenija hodi po rokah.

Cilj projekta je, da reprezentanti in reprezentantke Gimnastične zveze Slovenije skupaj z otroki v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah ter društvih Gimnastične zveze Slovenije po rokah prehodijo skupno dolžino poti od Ljubljane do Triglava. Ta od Ljubljane (BTC – Kristalna palača) do Aljaževega stolpa na Triglavu v najkrajši izmeri znaša 86.100 metrov.



K izvajanju hoje po rokah želijo pritegniti čim več mladih, zato so pripravili tri različne težavnostne stopnje hoje po rokah. Tako bo vsak sodelujoči metre lahko prehodil primerno svojim sposobnostim in gimnastičnemu znanju. Predlagajo, da vsak sodelujoči prehodi največ 25 metrov.



Hojo po rokah je mogoče opraviti na več načinov

– Hoja po rokah v opori spredaj, ob pomoči ene osebe (»hoja v samokolnici«). Takšno izvajanje naloge je primerno za otroke v vzgojno-varstvenih zavodih, prvem triletju osnovnih šol in programih gimnastike za najmlajše. Otroci si lahko pomagajo med seboj ali pa jim pomoč zagotovijo odrasli.



– Hoja v stoji na rokah, ob pomoči ene osebe. Takšno izvajanje naloge je primerno za otroke v drugem in tretjem triletju osnovnih šol, srednjih šolah, programih gimnastike v osnovni šoli in rekreativnih programih gimnastičnih športnih društev.



– Hoja v stoji na rokah brez pomoči. Takšno izvajanje naloge je primerno v programih gimnastike v srednji šoli ter programih gimnastičnih športnih društev in reprezentanc Gimnastične zveze Slovenije.



Začetek 1. septembra v Kopru

Projekt bodo s prvimi koraki po rokah začeli 1. septembra v Kopru, na 16. svetovnem pokalu v moški in ženski športni gimnastiki. Udeleženci tekmovanja bodo s svojimi koraki začeli virtualno potovanje po rokah, od ljubljanskega BTC-ja do Triglava. Njihovi uvodni koraki bodo motivacija vsem naslednjim udeležencem, da tudi sami prehodijo določeno razdaljo po rokah. Gimnastična zveza Slovenije bo vse vzgojno-varstvene zavode, osnovne šole, srednje šole in gimnastična društva pozvala, naj se ji njihovi učenci in učenke ter telovadke in telovadci s hojo po rokah pridružijo na tej poti. Svoje skupne rezultate bodo vrtci, šole in društva vpisali v aplikacijo Gimnastične zveze Slovenije, ki bo objavljena na spletni strani zveze. Med sodelujočimi bodo izžrebali nagrajence ter jih obdarili z nagradami sponzorjev in donatorjev GZS.



Reprezentanti in reprezentantke Gimnastične zveze Slovenije, ki bodo ambasadorji projekta, bodo obiskali svoje nekdanje šole ter z zdajšnjimi učenci in učenkami naredili skupne korake po rokah. Gimnastična športna društva pa bodo v tednu športa nabirala metre hoje po rokah tudi s svojimi vadečimi člani.



Največji odziv sodelujočih pričakujemo na evropski dan športa, ki bo v četrtek, 23. septembra. Projekt bo zaključen na Olimpijskem festivalu v Ljubljani, ki bo potekal 25. in 26. septembra na Kongresnem trgu. Hoja po rokah bo tudi gimnastični izziv na tem festivalu. Takrat bodo razglasili skupen rezultat projekta hoje po rokah.



Upamo, da se na kateri od akcij projekta "Slovenija hodi po rokah: od BTC-ja do Triglava" pridružite tudi sami in prispevate nekaj prehojenih metrov skupne poti. Za več informacij o projektu pa so vam na voljo tudi na Gimnastični zvezi Slovenije.

Galerija

Članki iz rubrike