GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

gb
gb
0 29.07.2021 13:01:03

Golf: Rezultat ni edina prava ocena

Ana Belac, prva Slovenka, ki je na enem od petih največjih turnirjev na svetu (major) igrala pod rezom.
PSNO
Četrti in predzadnji letošnji major turnir serije LPGA, ki je bil v Evian Les Bainsu v Franciji, bo po marsičem zapisan v zgodovino golfa. Za Slovenijo je najpomembnejši premierni nastop dveh slovenskih igralk, Ane Belac in Pie Babnik, ki sta bili polovično uspešni, a zgolj rezultat ni edina in prava ocena nastopa v svetovni golfski eliti.

Štiriindvajsetletna Belčeva je na majorjih nastopila tretjič in prvič preživela rez, a je bila drugi dan na trnih, saj se vse do zadnje tekmovalke ni vedelo, kakšen rezultat bo potreben za finalna nastopa. Po lanskem OP ZDA in letošnjem prvenstvu PGA, ko se ji je finale izmuznil, je Primorka v elitni golfski družbi stalnica, a tudi na major turnirjih je treba prebiti led in dokazati, kam sodiš. Ana je ob Ženevskem jezeru igrala konstantno, a kot je dejala sama, ne zares vrhunsko. Stabilna igra je lepo spoznanje za igralko, ki že pet let živi v ZDA in zadnje leto in pol samostojno kljubuje oviram, ki jih je v vrhunskem športu ogromno. Po četrtem mestu na turnirju v Dallasu se je Ana prebila do kakovostnega statusa znotraj LPGA, ki ji omogoča nastopanje na praktično vseh turnirjih, to pa ji odpira vrata za nenehno napredovanje, tekmovanje in navsezadnje možnost večjega zaslužka, kar omogoča manj skrbi in popolno osredotočenost na vrhunski športni poti.

V najboljši golfski družbi je tokrat Ana igrala 72, 71, 69 in 71 udarcev, kar je skupno pomenilo –1 in 50. mesto, s katerim ni bila zadovoljna, a ji je uvrstitev vseeno prinesla 16.285 ameriških dolarjev. Ana bi bila zlahka 15 mest višje, a je bil turnir poseben, saj je cel kup igralk, tudi nekatere, ki so med najboljšimi 20 na svetovni lestvici, ostalo za njo. Na najbolj elitnih turnirjih se pozna ena sama napačna odločitev. Ana Belac je po turnirju v Evian Les Bainsu povedala: »Ta tekma je prišla nepričakovano in v zadnjem trenutku, zato se je bilo težko pripraviti, časa za regeneracijo pa tako ali tako ni bilo. To je bil moj sedmi turnir brez prekinitve, igrišče v Evian Lles Bainsu pa sem spoznala na trening rundi. Zadovoljna sem, da sem igrala pod rezom, s končno uvrstitvijo pa ne. Čutim utrujenost od stalnega igranja in poti, pa tudi časovna razlika je naredila svoje.«

Z nastopom ni zadovoljna niti Pia Babnik, ki je bila po dveh dneh le udarec oddaljena od reza. Je pa 17-letnica že prvi dan pokazala mojstrstvo, ko je pri –3 končala na 11. mestu ter pokazala, da so ji vrata med golfsko elito odprta na stežaj. Druga runda je morda prišla pravočasno, saj sledijo olimpijske igre, ko je še čas za odpravo nekaterih napak. Pia je na Evianu slabše igrala pri začetnih udarcih, ko so žogice letele zunaj čistine, in v gostem rastju se je težko spoprijeti z vrhunskim rezultatom. Najmlajšo tekmovalko na majorju čaka še dolga golfska kariera, predvsem pa sledi pot na Japonsko in tamkajšnji olimpijski turnir.

Ob Ženevskem jezeru je zmaga nekoliko presenetljivo pripadla Avstralki Minjee Lee (14. Rolex), ki je na dodatni luknji zlahka opravila s Korejko Jeong Eun Lee6 (26.); ta je bila pred zadnjo rundo kar sedem udarcev spredaj, a tudi to ni bilo dovolj. Obe dami sta po 96 luknjah imeli –18, na dodatni pa je Avstralka igrala birdie, Korejka pa bugi.

Rekordni major

Že na polovici turnirja je z izjemno drugo rundo nase opozorila Jeongeun Lee6. Prav ste prebrali, šestica je del njenega imena, odkar je z 61 udarci izenačila rekord igrišča, ki ga je od leta 2014 samostojno v rokah držala njena rojakinja Hyo Joo Kim. Deset udarcev pod parom je dnevni rezultat za zgodovino, ki ga je Lee6 obdarila z desetimi birdieji, brez enega samega bugija. Da bi bila bera rekordov še bolj odmevna, pa je poskrbela 27-letna Irka Leona Maguire, ki je zadnji dan ponovila rezultat Korejke. Leona je prav tako z 61 udarci ugnala igrišče v Evianu in prav tako z 10 birdieji potrdila rekord. Igrišče v Evian Les Bainsu je pisan na kožo ženskam, saj še noben golfist ni uspel igrati bolje od obeh Korejk in Irke. A rekordov še ni bilo konec. Pregovorno s statističnimi podatki omreženi Američani so odkrili še dodaten sijaj ob rezultatu Jeongeun Lee6. Korejka je na Evianu v dveh dneh zbrala 127 udarcev, kar je najmanj v zgodovini major turnirjev tako med dekleti kot med moškimi. Do tega trenutka, ko je rekord »zabetoniran« ob Ženevskem jezeru, je imel 128 udarcev po dveh rundah v lasti Brooks Koepka na prvenstvu PGA leta 2019.

Ob rekordu Lee6 je bila najbolj nazorna izjava njenega caddyja, Južnoafričana Davida Buhaia: »Pri njeni predstavi sem imel najboljši možen sedež. Bil sem čisto tiho. Nisem se hotel vpletati, ker je bila popolnoma osredotočena. Bila je neverjetna.« Dva dni kasneje se je na rekord Lee6 ozrla tudi solastnica Leona: »Zaradi dežja smo mislili, da bo igrišče težje. Videli smo rekord Lee6 in spoznali, da je to mogoče, ampak mora iti vse gladko. Že od začetka turnirja igram dobro, le da so danes tudi pati zadeli cilj.«

In prav je, da zapišemo še nekaj besed zmagovalke Minjee Lee, ki je na majorju zmagala prvič, a bila v preteklosti že dvakrat tretja (ANA 2017, OP Velike Britanije 2020): »Neverjetno je, da sem zmagala na majorju. Res je izjemno.« Kratko in jedrnato.

Na Evianu se je slabše znašla vodilna igralka s svetovne lestvice Nelly Korda, ki je končala na 19. mestu, druga igralka sveta in branilka naslova, Korejka Lin Young Ko, pa je Evian zaključila na 60. mestu.

European Young Masters: Slovenca med 15 v Evropi

Blizu Lahtija na Finskem se je končal tradicionalni evropski masters (European Young Masters), kjer je nastopila tudi slovenska reprezentanca, ki jo je vodil Marko Šporar.

Vuerumaki športni center ponuja dve igrišči z 18 luknjami in eno z devetimi, 22 reprezentanc pa je sodelovalo na mladinskem prvenstvu igralcev do 16 let. Pri fantih je naslov prvaka osvojil Španec Jorge Siyuan Hao (–9), drugi je bil Nemec Tim Wiedemeyer (–4), tretji pa Turek Can Gurdenli (–3). Tokrat je bil od bratov Babnik boljši Žiga, ki bi z malce boljšo drugo rundo lahko prišel tudi do kolajne. Žiga je odigral 69, 79 in 71 udarcev ter skupno s +3 na koncu zasedel 10. mesto. Nekoliko bolj rezerviran je bil Jaka, ki je tretjo rundo odigral pod parom igrišča (71), prvi dve (76 in 75) pa sta bili vendarle nekoliko preskromni za vrh lestvice. Jaka je masters končal na 15. mestu med najboljšimi mladimi evropskimi golfisti.

Pri dekletih so si kolajne razdelile Nemka Helen Briem (–11), Belgijka Savannah De Bock (–9) in Čehinja Denisa Vodickova (–9). Obe Slovenki, Petra Balkovec in Ester Polak, sta prvič nastopili na tako velikem tekmovanju. Ester je tretjo najboljšo rundo odigrala z 81 udarci, Petra pa je drugi in tretji dan potrebovala 85 udarcev. Skupno je bila Polakova 40. (+39), Balkovčeva pa 41. (+43).

792-14-masters 2
Žiga Babnik, Marko Šporar, Jaka Babnik, Petra Balkovec in Ester Polak
PSNO



Ekipno zlato je osvojila Nemčija (630 udarcev), v tesnem boju za srebro pa je Španija (637) premagala Francijo (638). Slovenija na letošnjem prvenstvu, kjer se seštevajo rezultati fantov in deklet, ni imela večjih pričakovanj. Po treh tekmovalnih dneh je zasedla 20. mesto, pred Madžarsko in Slovaško. Vsekakor pa ne gre prezreti, da sta oba naša reprezentanta tekmovanje končala med najboljšimi 15 igralci iz Evrope.

Vodja ekipe Marko Šporar je evropski masters pospremil z naslednjimi besedami: »Mladinci so pokazali, da imamo kvaliteto in da se z mladimi dela dobro. Žiga je imel drugi tekmovalni dan veliko smole, sicer bi končal še višje. Jaka je odigral izjemo zadnjo rundo, kjer je po slabem začetku dosegel kar 8 birdiejev. Brata Babnik sta končala med najboljšimi 15 igralci do 16 let v Evropi. Dekleti, Ester in Petra, sta pridobili pomembne izkušnje ter motivacijo za trening in delo v prihodnje. Vzdušje v ekipi je bilo odlično, prav takšno je bilo tudi igrišče v Vierumakiju. Zahvaljujemo se Golf zvezi Slovenije, da smo imeli možnost nastopiti na mastersu, in Evropski golf zvezi za odlično izvedbo tekmovanja.«

792-14-masters 1
Žiga Babnik, Ester Polak, Petra Balkovec, Jaka Babnik in vodja ekipe Marko Šporar
PSNO


POT V TOKIO

Prva Slovenka, ki bo nastopila na olimpijskem turnirju v golfu, Pia Babnik, je odpotovala v Tokio, kjer bo od 4. do 7. avgusta tekmovanje najboljših golfistk na svetu. Mlada 17-letnica je nazadnje nastopila na major turnirju Evian, kjer je pokazala izjemno prvo rundo in nekoliko slabšo drugo. Za udarec je zgrešila rez ter hitro potovala domov. Dobremu rezultatu na major turnirju ne gre gledati v zobe, a morda je zgodnje slovo od turnirja prišlo prav, saj je takoj po prihodu iz Francije sledilo izpolnjevanje vseh možnih protokolov in predvsem dva dneva priprav. Pia je morala opraviti vse stopnje covid protokola, biti na voljo za dopinško preverjanje, predvsem pa sta z očetom Alešem skušala omiliti napake, ki so se ji pripetile ob Ženevskem jezeru.
Pia je pred odhodom povedala: »V Franciji sem videla, da lahko tekmujem z vsako golfistko, in v Tokiu se nimam česa bati. Treba bo igrati mirno in konstantno. Če pogledam širše, pa lahko rečem, da je prav vsaka sposobna zmagati.« Pia z ekipo v deželo vzhajajočega sonca odhaja dobro pripravljena in komaj čaka, da preizkusi igrišče kraju Kasumigaseki, ki je od centra Tokia oddaljeno dobro uro vožnje. V slovenski golfski odpravi v Tokiu je poleg Pie še njen oče in trener Aleš Babnik, vlogo caddyja na turnirju pa bo prevzel Marko Šporar.

Članki iz rubrike