stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

STA
STA
0 29.07.2021 11:55:35

Zhangova presenetljivo do dveh zlatih, Dressel do prve posamične

Reuters
Olimpijske plavalne boje v Tokiu sta danes zaznamovala predvsem Američan Caeleb Dressel, ki si je priplaval prvo posamično zlato olimpijsko medaljo, ter Kitajka Yufei Zhang z dvema zmagama v le nekaj urah, posamično in štafetno.

Caeleb Dressel je danes slavil na 100 metrov prosto. Za nameček je dosegel tudi olimpijski rekord (47,02), za šest stotink je ugnal Avstralca Kyla Chalmersa, ki je branil zlato iz Ria 2016.

Štiriindvajsetletni Dressel je na tej razdalji dvakratni svetovni prvak (2017, 2019), skupno ima s teh dveh tekmovanj kar 13 zlatih medalj.

A danes je v zbirko teh uspehov dodal še tistega, ki mu je doslej manjkal: posamično zlato na olimpijskih igrah. V Riu 2016 je bil z ekipo ZDA že zlat v štafetnih tekmah, tudi v Tokiu je zbiranje medalj začel že v ponedeljek, ko je bil prvi kot del štafete na 4x100 metrov prosto.

"Za menoj je težko leto, res izjemno naporno, presrečen sem," je po zmagi dejal ameriški plavalec. Poudaril je, da ga tesen razplet ni zmedel in da med plavanjem ni razmišljal o zlatem pritisku. "Nič me ni skrbelo. Med tekmo pač daš vse od sebe, potem pa se zgodi, kar se zgodi. Če si prvi, super, če bi bil bil drugi, bi bil pač drugi."

Zdaj bo lahko plavalec, ki je danes izboljšal olimpijski rekord Avstralca Eamona Sullivana iz leta 2008, še bolj sproščeno nadaljeval misijo Tokio, kjer velja za prvo ime v bazenih. Čakata ga še posamična nastopa na 50 m prosto in 100 m delfin, morda pa tudi še dve štafetni tekmi.

Dressel je po tekmi z videoklicem zelo čustveno pozdravil tudi svojo družino na Floridi, česar sicer pred nastopi ni počel, ker bi mu vzelo preveč energije. Priznal je, da je zelo čustven plavalec, da pa zaradi osredotočenosti na tekme morda ni videti najbolj družaben.


"Če bi se s svojimi doma pogovarjal vsak dan, bi se verjetno kar zjokal. Zato nočem izgubljati energije. Na tekmovanjih pa se ne pogovarjam veliko. Sem nekakšna osamljena duša, mogoče že kar malo čudaški," je to plat dogajanja v Tokiu opisal Američan, ki je na dobri poti, da postane eden od tokijskih zlatih zvezdnikov.

V kitajskem plavalnem taboru pa so imeli danes nepričakovano dvojno zlato junakinjo. Yufei Zhang je najprej slavila na 200 metrov delfin - z 2:03,86 je tudi popravila olimpijski rekord - in tako še pozlatila dva dni staro srebro s pol krajše razdalje. A potem je sledilo pravo presenečenje, tako za ljubitelje plavanja kot zanjo osebno.

Povsem nepričakovano je namreč prišla v kitajsko ekipo za štafetno preizkušnjo 4x200 m prosto. Na koncu se je kitajsko tveganje s postavo zelo izšlo - ne le, da so Junxuan Yang, Muhan Tang, Li Bingjie in Yufei Zhang premagale favorizirane Avstralke, s časom 7:40,33 so postavile tudi svetovni rekord.

Zhangova pa tega nastopa sploh ni pričakovala. Po finalni zmag na 200 m delfin se je že začela pripravljati na svoj naslednji posamični nastop, 50 m prosto v petek, ko ji je trener sporočil, da bo plavala v štafeti.

"Sploh nisem vedela, da bom v štafeti. Šele po zmagi na 200 m je trener pripel do mene in rekel: v ekipi si," je po dvojnem slavju dejala Kitajka. "Niti nisem dobro vedela, kako naj plavam 200 metrov prosto v štafeti. Saj na treningih že delam to, toda vseeno ni običajno," je še dodala Zhangova in ugibala, da ji je priložnost za nepričakovan nastop in medaljo prinesla dobra predstava na domačem prvenstvu.

"Na kitajskem državnem prvenstvu pa sem bila zelo hitra, morda so trenerji tam videli, da bi lahko nastopila v štafeti."

Tudi Li Bingjie, ki je bila ena od članic zmagovite ekipe, je dodala, da je posamična zlata Zhangove uro pred njihovim nastopom pomenila izjemno spodbudno za vse: "Res smo bile vesele, tudi solze so tekle, in postale smo še bolj odločene, da damo vse od sebe."

Članki iz rubrike