stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

ou
ou
0 29.07.2021 12:16:31

Dejan Fabčič bo nosil zastavo na odprtju paralimpijskih iger: Vedno sem jih občudoval

Dejan Fabčič
Peter Giodani
Tudi paralimpijci se veselimo uspehov naših olimpijk in olimpijcev, hkrati pa pilimo formo in popravljamo zadnje malenkosti pred skorajšnjim začetkom 16. poletnih paralimpijskih iger, ki bodo potekale v Tokiu.

Začele se bodo 24. avgusta z uradnim odprtjem in mimohodom odprav. Med njimi bo tudi Slovenija. Slovensko trobojnico bo na odprtju nosil paralimpijec paralokostrelec Dejan Fabčič.

»Zelo sem bil vesel, ker sem bil izbran za nosilca slovenske zastave na otvoritvi 16. poletnih paralimpijskih iger v Tokiu. Glede na to, da so to moje že tretje paralimpijske igre, lahko povem, da sem zastavonoše vedno občudoval. To so bili vrhunski športniki ali pa ljudje s posebno zgodbo, zato se mi zdi kar neverjetno, da bom zdaj tudi jaz na tem mestu! To si štejem v veliko čast. S ponosom jo bom nosil za vse Slovence, za vse športnike invalide, za vse ljubitelje športa, navijače in ne nazadnje tudi za vse zdravniško-medicinsko osebje, ki smo se in se še borimo proti koronavirusu,« je ob imenovanju za nosilca zastave povedal Dejan Fabčič.

Poklon zdravnikom in medicinskemu osebju
»Odločitev o izbiri nosilca zastave na otvoritvi je bila res težka, saj bi si vsi športniki zaslužili to čast. Odločili smo se za Dejana Fabčiča, vzornega športnika in zdravnika. Zanj bodo to tretje paralimpijske igre. Z odločitvijo smo se želeli zahvaliti vsem zdravnikom in medicinskemu osebju, ki so med koronakrizo požrtvovalno skrbeli za naše zdravje. Tudi Fabčič je med celotnim obdobjem delal kot zdravnik, zraven pa tudi treniral in se uspel uvrstiti na paralimpijske igre. Prepričan sem, da bo ponosno vihral s slovensko zastavo na odprtju. Na zaključni slovesnosti bo nosilec zastave Tim Žnidaršič Svenšek, najmlajši športnik v slovenski odpravi v Tokiu,« je odločitev pojasnil dr. Boro Štrumbelj, vodja paralimpijske odprave v Tokio.

Predan in zapisan športu
Dejan Fabčič je zdravnik interne medicine ter vodja ambulante za bolezni ščitnice in diabetes v Novi Gorici. Aktiven je bil tudi v času epidemije, svojih bolnikov ni pustil na cedilu, tako kot vse medicinsko osebje, zato je izbor Fabčiča za nosilca zastave na odprtju paralimpijskih iger tudi poklon in zahvala celotnemu zdravstveno-medicinskemu osebju, ki je opravilo tako izjemno delo in poslanstvo v času pandemije.

Sicer pa je Fabčič športnik po duši. S tekmovalnim parašportom se ukvarja Od leta 2002. Začel je s plavanjem, leta 2008 je debitiral na paralimpijskih igrah v Pekingu, kjer je zasedel šesto in sedmo mesto na 100 metrov hrbtno in prsno. S parakajakom je bil leta 2016 na igrah v Braziliji šesti v kategoriji KL2, zdaj pa ga čaka tekmovanje v paralokostrelstvu, kjer s pridom izkorišča svoje bogate izkušnje, izkazalo pa se je, da je zelo nadarjen tudi za to tekmovalno panogo. Fabčič potuje v Tokio, nad njegovo pripravo pa bdi trenerka Brina Božič.



Slovenske zastavonoše na paralimpijskih igrah (med letoma 1992–2021)
2016 Franček Gorazd Tiršek
2012 Mateja Pintar Pustovrh
2008 Franc Pinter
2004 Andreja Dolinar
2000 Janez Hudej
1996 Franjo Izlakar
1992 Rudolf Kocmut

LIDL SLOVENIJA OPEN 2021: Prvič v Evropi
Danes se v Ljubljani končuje prvi paraodbojkarski turnir na mivki v Evropi Lidl Slovenija Open 2021. Moške in ženske ekipe v stoječi in sedeči konkurenci iz devetih evropskih držav se od torka merijo v Ludus Beach Parku Ljubljana, danes, v četrtek, pa bo finalni del dogodka potekal na plaži sredi mesta – na Pogačarjevem trgu. Slovenijo je na turnirju zastopalo kar sedem moških in ženskih ekip. »Idejo za turnir v Ljubljani je dala organizacija Paravolley Evropa. Leta 2028 bo paraodbojka na mivki tudi šport na paralimpijskih igrah v Los Angelesu. Po svetu je ta panoga razširjena, zato smo se odločili, da organiziramo tovrstni dogodek, ki je prvi v Evropi te vrste,« je povedala Lena Gabršček, v ožjo organizacijsko ekipo pa so vključeni še Tija Vrhovnik, Darko Đurić, Branko Mihorko, svoj velik doprinos sta dodali OZS in podjetje Extrem. Na turnirju sodelujejo ekipe iz Hrvaške, Estonije, Madžarske, Italije, Srbije, Latvije, Poljske, Slovaške in Slovenije. Merijo se v odbojki stoje in odbojki sede. V posamezni ekipi bodo po štirje sodelujoči, dovoljena bo tudi menjava, sicer pa veljajo pravila, ki so značilna za odbojko na mivki. Vabljeni k ogledu in navijanju! Prenos finalnih tekem bo tudi danes na spletni strani: https://bpv2021.paravolley.eu/.

Članki iz rubrike