mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1) Svet24.si

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

mm
mm
0 29.07.2021 12:57:07

ŠAH - svetovni pokal FIDE v Sočiju: Pred razpletom

FIDE
Svetovni pokal letos prvič poteka hkrati in na istem mestu tako v ženski kot v moški konkurenci.

Svetovna šahovska zveza (Fide) je ob tem termin tega prestižnega tekmovanja, ki je na sporedu vsaki dve leti, z običajnega jesenskega prestavila na poletni termin julija in avgusta, saj njegove izvedbe ni želela prepustiti nepredvidljivi usodi ob verjetnem vnovičnem razmahu pandemije. Vpliv slednje je bilo vseeno čutiti tudi tokrat, saj se tekmovanja iz preventivnih razlogov ni udeležila večina najboljših kitajskih igralk in igralcev, nekaj odstopov pa smo videli celo v samem toku turnirja.

Fide je zelo atraktivno tekmovanje, ki predstavlja tudi eno od stopničk v ciklusu svetovnega prvenstva, letos številčno razširila, tako da je nastopilo 206 igralcev in 103 igralke, hkrati pa je v obeh konkurencah tudi zvišala nagradni sklad. Svetovni pokal je edino uradno tekmovanje Fide, ki poteka na izpadanje, kar mu daje dodaten poseben čar in zagotavlja atraktivne boje, ki so še posebej zanimivi za publiko. Tekmeca se v vsakem krogu pomerita v dveh partijah standardnega šaha, v primeru neodločenega rezultata pa sledi podaljšana igra v pospešenem oziroma hitropoteznem tempu.

Slovenija je imela na tekmovanju dva svoja predstavnika, velemojstra Mateja Šebenika in velemojstrico ter našo najboljšo šahistko Lauro Unuk. Za oba je bil to premierni nastop na svetovnem pokalu.


Šebenikov nasprotnik v prvem krogu je bil izkušeni Poljak Michal Krasenkow, ki ima sto točk višji rating od našega reprezentanta. Slednji je v obeh partijah dvoboja prikazal dobro pripravljenost in je obakrat dosegel v ugodni poziciji. Na žalost je dvakrat možnosti za napredovanje zapravil v peti oziroma šesti uri igre. V prvi partiji je bila pozicija večino časa izenačena, tik pred koncem pa je ob pomanjkanju časa Šebenik sprejel usodno odločitev, ki je nasprotniku omogočila taktični udar in zmago. V drugi partiji je naš igralec potreboval zmago za nadaljevanje dvoboja v podaljških in je bil le korak oddaljen od nje. Prišel je namreč v končnico z dvema kmetoma prednosti, a je s precej neodločnosti v časovni stiski zapravil številne možnosti za dokončanje partije v svojo korist in nasprotnik se mu je uspel izviti v remi ter na ta način končati njegove nastope.

Lauri Unuk je v ženski konkurenci uspel želeni preboj v drugi krog. Za uvod je zanesljivo z 2:0 ugnala večkratno afriško prvakinjo Vafo Šruk iz Egipta, v drugem krogu pa jo je čakala precej višja ovira, ki se je na žalost izkazala za previsoko. Azerbajdžanka Gunaj Mamadzada je letos že opozorila nase tudi na najvišji ravni s tretjim mestom na turnirju za GP. Dvoboj z Lauro je bil izenačen, nasprotnica pa je po remiju v prvi partiji v drugi neusmiljeno kaznovala eno nenatančnost naše igralke in prišla do zmage z neubranljivim napadom. Laurin debitantski nastop na tekmovanju tega ranga se je na ta način končal, z izkušnjami, ki si jih je tokrat pridobila, pa bo v prihodnje zagotovo imela možnosti, da se prebije še precej dlje kot tokrat.

Sicer pa se je tudi številnim favoritom zataknilo že v uvodnih krogih turnirja. Eden od zanimivejših aspektov tovrstnega tekmovanja so dvoboji elitnih igralcev proti manj uveljavljenim ali mlajšim tekmecem, ki si šele utirajo pot v svetovni vrh. Zelo zgodaj so na ta način svojo pot v Sočiju končali drugi igralec sveta, Američan Fabiano Caruana, Azerbajdžanec Šakrijar Mamedžarov in Nizozemec Anish Giri, ki so vsi spadali v ožji krog favoritov za končno zmago. Tretji nosilec Levon Aronjan je sicer prispel na prizorišče, a zaradi zdravstvenih razlogov sploh ni sedel za šahovnico. Še najbolj prepričljiv je bil tako v uvodnih krogih svetovni prvak Magnus Carlsen, ki se je relativno zanesljivo uvrstil v četrtfinale. Nekaj več dela je imel le v osmini finala, v katerem si je proti 19-letnemu domačinu Andreju Jesipenku napredovanje zagotovil šele v tretji seriji podaljškov v hitropoteznem tempu.

Enako kot za Carlsena velja tudi za prvo nosilko v ženski konkurenci, domačinko Aleksandro Gorjačkino, lanskoletno izzivalko aktualne svetovne prvakinje Ju Wenjun. V osmini finala proti Bolgarki Stefanovi se je vrnila po zaostanku in slavila v podaljških, preostale dvoboje pa je dobila zelo prepričljivo. Zmagovalca v obeh konkurencah bosta znana najpozneje do 6. avgusta.

Značke: šah, šport

Članki iz rubrike