GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

(ns)
(ns)
0 17.06.2021 11:17:49

Ritmična gimnastika: Deloma uresničeni cilji

Aleksandra Podgoršek
GZS
Po dolgem času so konci tednov ponovno športno obarvani in pretekli vikend je potekal tudi v duhu ritmične gimnastike. Na sporedu je bilo 37. evropsko prvenstvo, ki je bilo v bolgarski Varni.

Na to tekmovanje sta odšli dve slovenski reprezentantki, Ekaterina Vedenejeva iz Kluba za ritmično gimnastiko TiM in Aleksandra Podgoršek iz Kluba za ritmično gimnastiko Narodni dom Ljubljana. Ekaterina je deloma uresničila svoje cilje, saj je uspešno opravila vse nastope v finalu mnogoboja in se uvrstila na 12. mesto, kar je mesto višje od njene zadnje uvrstitve na EP. Žal pa ji je malo zmanjkalo, da bi se uvrstila v finale vsaj z enim od štirih rekvizitov. Aleksandra Podboršek je v mnogoboju z 59.100 točkam dosegla 45. mesto.

Na petem EP

Aleksandra Podgoršek se je pri šestih letih pridružila vrstam ritmične gimnastike v Klubu za Narodni dom Ljubljana in je njegova članica še danes. Pri izboru dejavnosti so prevladali rekviziti ritmične gimnastike, ki so ji naredili ritmično gimnastiko kot športno disciplino, še toliko bolj zanimivo. Danes, po letih treningov, se ne more odločiti za svoj najljubši rekvizit, saj pravi, da je vse odvisno od dneva in obvladovanja rekvizita. Glede na rezultate z njenega petega nastopa na EP bi lahko ocenili, da ji je trenutno najljubša žoga, potem pa sledijo obroč, kiji in trak. Prvi tekmovalni dan na EP sta bili namreč na vrsti vaji z žogo in obročem, ki ju je naredila brez vidnih napak, drugače pa je bilo drugi dan. Pri vaji s trakom in kiji je naredila dve večji napaki, kar je morda posledica tudi slabše pripravljenosti, saj je Aleksandra od decembra do aprila sanirala poškodbo komolca in se šele potem posvetila pripravam na EP.

Vzgojili več vrhunskih

Njeni trenerki sta že od vsega začetka Alena Salavjova in Alena Jakubovskaja, par, ki je tudi v preteklosti vzgojil vrhunske tekmovalke ritmične gimnastike, kot sta Tjaša Šeme in Špela Kratochwill. Aleksandra je z njima sodelovala že na štirih evropskih prvenstvih, pred letošnjim nastopom še na dveh mladinskih evropskih prvenstvih, leta 2014 v Bakuju in leta 2016 v Holonu ter leta 2019 na evropskem prvenstvu v Bakuju.

Alena Salavjova je zabeležila osmo sodelovanje na evropskem prvenstvu, vedno v vlogi trenerke. Čeprav je tudi sama 11 let aktivno tekmovala v klubu Spartak v Minsku, kot športnica ni nastopila na evropskem prvenstvu. Njen najboljši rezultat je bil tretje mesto na mladinskih igrah Sovjetske zveze v skupinski vaji s kiji leta 1989. Trenersko delo je začela opravljati leta 1993 v svojem matičnem klubu v Minskem, leta 1998 pa se je na povabilo Kluba za ritmično gimnastiko Narodni dom preselila v Slovenijo.

Alena Jakubovskaja se je tokrat odpravila na deveto evropsko prvenstvo. Sedemkrat je odpotovala na tovrstno tekmovanje kot trenerka, dvakrat pa v vlogi sodnice. To nalogo je uspešno opravljala tudi tokrat. Tudi ona prihaja iz Minska, kjer je kot sedemletna deklica začela trenirati ritmično gimnastiko v društvu Dynamo. Njena trenerka je bila Olga Mancevič, ki je prva, z možem Dimitrijem Mancevičem, leta 1991 prišla v Slovenijo in prevzela strokovno delo v Društvu za ritmično gimnastiko Branik Maribor. Po končani športni karieri je leta 1994 devetnajstletna Alena prišla v Slovenijo na pobudo svoje bivše trenerka Olge. Slabo leto je delovala kot trenerka v Gimnastičnem društvu Vrhnika, nato pa začela sodelovanje s Klubom za ritmično gimnastiko Narodni dom, ki traja še danes. 

Galerija

Članki iz rubrike