Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

(mš)
(mš)
0 17.06.2021 11:10:24

Šah: Tekmovanja so se (končno) vrnila

Laura Unuk
ŠZS
Praktično celotna prva polovica leta je minila brez uradnih tekmovanj v živo pod okriljem Šahovske zveze Slovenije. S toplejšim vremenom in izboljšano epidemiološko sliko pa se je končno začela postopna vrnitev za prave šahovnice, z ekipnimi in ligaškimi tekmovanji.

Prvi so se za državne naslove konec maja na Otočcu pomerili mladinci in mladinke do 16 let. Nastopilo je devet ekip med fanti in pet med dekleti, oba naslova pa so prepričljivo osvojili predstavniki Železničarskega šahovskega kluba Maribor Poligram.

V dveh vikendih so nato svoje opravile igralke v državni ženski ligi, najvišjem rangu ekipnega tekmovanja članic pri nas. Tekmovanje, ki je potekalo v Zrečah, je bilo nekoliko okrnjeno, saj je namesto predvidenih osmih ekip nastopilo samo šest. Pričakovano sta bitko za vrh bili favorizirani ekipi Tajfun Ljubljana in ŽŠK Maribor Poligram. Obe sta zmagali v vseh dvobojih, v medsebojnem v predzadnjem krogu, ki je odločal o naslovu, pa so z rezultatom 2:1 zmagale Ljubljančanke. Za ekipo iz prestolnice so nastopile tri slovenske reprezentantke, poleg naše najboljše igralke Laure Unuk še Teja Vidic in Zala Urh ter hrvaška reprezentantka Ena Cvitan, ki je v dvoboju z Mariborčankami dosegla odločilno zmago. Tretje mesto je osvojila ekipa celjskega šahovskega kluba. Ekipni naslovi so bili podeljeni tudi v kategoriji do 12 let. Med fanti je prvo mesto osvojilo ŠD Vrhnika, pri dekletih pa so se spet veselili v ŽŠK Maribor Poligram.

V drugi polovici junija in v začetku julija sledita še dve najpomembnejši posamični tekmovanji. Najprej DP v mladinskih kategorijah, ki bo potekalo v Čatežu, nato pa še DP za članice in člane na Otočcu, v okviru katerega bodo podeljeni tudi naslovi v absolutni mladinski konkurenci (do 20 let) in med veterani.

Pred dokončnim tekmovalnim razmahom je bil na Gospodarskem razstavišču pretekli konec tedna izveden še 46. občni zbor ŠZS. Med priznanji za dosežke je naš najboljši mladinec Jan Šubelj prejel plaketo ob doseženem nazivu mednarodnega mojstra, kar mu je uspelo kot najmlajšemu Slovencu do zdaj. Ob tem je bil naši najboljši šahistki Lauri Unuk, ki je letos prav tako osvojila naslov mednarodnega mojstra, zaradi njenega izjemnega prispevka k popularizaciji šaha v Sloveniji, ki je predvsem zasluga njenih tekmovalnih uspehov, prepoznavnosti in angažiranosti v medijskem prostoru, podeljen naziv ambasadorke šaha.

Laura bo svoj tekmovalni premor zaradi študijskih obveznosti zaključila z igranjem na prestižnem svetovnem pokalu, ki se v ruskem Sočiju začenja 10. julija. V premiernem nastopu na tem tekmovanju, ki bo potekalo na izpadanje, si želi napredovati v drugi krog in si nabrati čim več dragocenih izkušenj na tej ravni. Avgusta jo nato čakata še nastopa na EP med članicami v romunskem Iasiju in med člani v islandski prestolnici Reykjaviku. Z igranjem v čim močnejši konkurenci si želi zagotoviti optimalno pripravljenost pred domačim ekipnim EP, ki bo potekalo v Čatežu med 11. in 22. novembrom in na katerem bo kakopak glavni adut naše ženske izbrane vrste. Dobra priprava pred pomembnim mednarodnim nastopom na domačih tleh bo tudi glavni cilj ostalih naših predstavnic in predstavnikov na avgustovskih posamičnih EP.

Lansko, zaradi pandemije odpadlo posamično EP za člane, ki bi prav tako moralo potekati v Sloveniji, bo naša država gostila prihodnje leto. Člani se bodo za evropske naslove med 27. marcem in 9. aprilom potegovali v Podčetrtku, seveda, če bodo turnirska prizorišča, ki se po (pre)dolgem obdobju mirovanja postopoma spet odpirajo, tudi ostala odprta. 

Članki iz rubrike