profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov: zakon po željah glavnega...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

(sm)
(sm)
0 08.06.2021 12:38:27

Balinanje: Vrhunec klubske sezone

Gašper Povh (Cerknica)
BZS
Konec tedna so balinarski superligaši zaključili redni del sezone, najboljše štiri zasedbe pa čaka še nastop na zaključnem turnirju v Postojni. Znani so prvaki v prvi in drugi balinarski ligi, Slovenci so spet blesteli v serie A.

Skrajšan redni del sezone v elitni moški balinarski ligi je pod streho in v nedeljo popoldne bo znan novi (ali stari) državni prvak v klubski konkurenci. Pred preteklim koncem tedna je bilo odprto zgolj vprašanje četrtega polfinalista, zadnja vozovnica pa je naposled pričakovano pripadla sežanski Skali, ki bo tako delala družbo Agrochemu Hrastu, Marjetici Kopru in Velenju Premogovniku.

Branilci naslova preskočili Velenje in Trato

Ob zelo izenačenem stanju na vrhu lestvice skupine A je bilo pred zadnjima dvema krogoma jasno, da Skala za napredovanje na zaključni turnir potrebuje zgolj točko, medtem ko so Velenjčani kot najprijetnejše presenečenje sezone svoje mesto na zaključnem turnirju že držali v rokah. Sežanci so delo opravili že v soboto, ko so v zanimivem dvoboju vknjižili zmago s 17:9 in si na široko odprli vrata do prvega mesta v skupini, ki so ga potrdili na nedeljskem gostovanju. Prvo ime konca tedna je bil mladi reprezentant Gašper Povh, ki je v Skalinem dresu dvakrat presegel mejo 40 točk v hitrostnem zbijanju. Pri Velenjčanih se je v igri v krog izkazal Jasmin Čaušević s 27 točkami, Sandi Žuran pa je v natančnem zbijanju zbral 25 točk.

Znana polfinalna para

V sobotnem polfinalu v Postojni se bodo pomerili Skala in Marjetica Koper ter Agrochem Hrast in Velenje Premogovnik. Glede na prikazano v rednem delu, so favoriti za nastop v nedeljskem velikem finalu Sežanci in Kobjeglavci, a je letošnja turbulentna sezona pokazala, da so presenečenja vedno mogoča. Lani je ravno Skala s presenetljivim naslovom potrdila, da je na zaključnih turnirjih mogoče prav vse.

Na vrhu Mengeš Rakoll, Kozlek in Tržič AC Žepič

Konec tedna je večina klubov v 1. in 2. balinarski ligi zaključila sezono 2020/21. Med prvoligaši je slavil Mengeš Rakoll, med drugoligaši pa Kozlek in Tržič AC Žepič. Mengšani so kot novinci v prvoligaški druščini pometli s konkurenco, saj so skrajšano sezono zaključili brez poraza. Po osmih jesenskih zmagah so v soboto slavili na Cesti pri Ajdovščini, v nedeljskem zadnjem obračunu sezone pa so na domačem balinišču premagali Logatec. Popolna sezona je uspela tudi Kozleku iz Kuteževega, ki je na drugoligaškem zahodu zabeležil deset zmag, medtem ko so na vzhodu Tržičani s sedmimi zmagami in enim remijem za točko preskočili Budničar iz Količevega.

Slovenci blesteli v serie A

V sobotnem 12. krogu italijanske serie A, ki ga je z izenačenjem svetovnega rekorda v hitrostnem zbijanju (51 točk) zaznamoval Hrvat v dresu La Perosine Leo Brnić, so se izkazali tudi slovenski balinarji.

Ob zmagi BRB Ivree pri Loaneseju je Aleš Borčnik za goste zadel 49 krogel v "brzincu" proti rojaku Gregorju Oprešniku, ki je bil poražen tudi v igri v krog in dvojici. Anže Petrič se je zaustavil pri 44 točkah, še pred tem pa je slavil še v štafeti. Za poražene domačine je Žan Sodec prispeval točke v trojki in dvojici.

Dejan Tonejc je prispeval pomemben delež pri zelo pomembni zmagi Novenete proti Mareneseju, slovenski reprezentant pa je ob zmagah v igri posamezno in dvojici zablestel v natančnem zbijanju s 26 točkami. Prepričljivo zmago je vpisala tudi vodilna La Perosina z Davorjem Janžičem in Juretom Kozjekom. Slednji je briljiral v igri v krog z 31 točkami, Janžič pa je slavil v igri posamezno, trojki in natančnem zbijanju s 24 točkami. 

Serie A, 12. krog: Loanese – BRB Ivrea 11:16, Noventa – Marenese 22:5, Saluzzo – La Perosina 2:24, Gaglianico prost
Vrstni red: La Perosina 18, Gaglianico in BRB Ivrea 16, Noventa 12, Saluzzo 6, Marenese 4 in Loanese 0

Članki iz rubrike