Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

STA
STA
0 29.05.2021 09:32:21

Naša ŠAMPIONKA Janja Garnbret ZGOLJ 15.? Tega od vrhunske plezalke nismo VAJENI, a to NAPOVEDUJE ...

Martin Metelko
Janja Garnbret bo na olimpijskih igrah v Tokiu čez nekaj mesecev ena od naših največjih adutinj za olimpijsko kolajno.

Slovenska športna plezalka Janja Garnbret je na tekmi svetovnega pokala v športnem plezanju v Salt Lake Cityju v disciplini hitrost prvič v karieri preskočila kvalifikacijski krog ter se prebila v izločilne boje!

Prva slovenska kandidatka za olimpijsko kolajno avgusta v Tokiu je v osmini finala nato osvojila 15. mesto.

Garnbretova je bila edina slovenska predstavnica v hitrosti na drugi tekmi svetovnega pokala v mestu ob Velikem slanem jezeru v ameriški zvezni državi Utah. Hitrost kot disciplina bo skupaj z balvani in težavnostjo del olimpijske kombinacije na letošnjih poletnih olimpijskih igrah na Japonskem.

Slovenka je v kvalifikacijah hitrosti na 15 metrski steni s fiksnimi oprimki vpisala čas 8,36 sekunde, kar je zadoščalo za sedmi čas kvalifikacij. V izločilnih bojih je bila Slovenka nosilka, a ni ponovila predstave iz kvalifikacij. S časom 14,47 je bila 15. od 16 udeleženk osmine finala.

Petnajsto mesto je njen najboljši dosežek v hitrostnem plezanju. Pred tem je v tej disciplini športnega plezanja, ki v Sloveniji nima tradicije, bila 23. na svetovnem prvenstvu pred dvema letoma v Hachiojiju. Garnbretova se je v kvalifikacijah na tekmah prvič spustila pod mejo devetih sekund.

V ostalih dveh disciplinah, ki tvorita olimpijsko kombinacijo, balvanskem in težavnostnem plezanju, je 22-letnica že zdaj skoraj brez konkurence.

Zmagala je Poljakinja Aleksandra Miroslaw (7,38), ki je v velikem finalu ugnala domačinko Emmo Hunt. Presenečenje je tekmovalka na tretjem mestu, to je osvojila Japonka Miho Nonaka, ki je bila v malem finalu boljša od Poljakinje Patrycje Chudziak. Nonaka bo v Tokiu neposredna tekmica Garnbretove za olimpijsko odličje.

Garnbretova bo v Salt Lake Cityju nastopila drevi tudi v kvalifikacijah balvanov. Korošica je sezono svetovnega pokala odprla aprila z zmago v balvanskem plezanju v Meiringenu v Švici. Naslednjo balvansko tekmo, ki je bila v Salt Lake Cityju, je izpustila, saj sta se s trenerjem Romanom Krajnikom odločila, da bo pred OI tekmovala le na enem tekmovanju v svetovnem pokalu na mesec.

V hitrosti v moški konkurenci je v Salt Lake Cityju slavil Indonezijec Veddriq Leonardo, drugi je bil njegov rojak Kiromal Katibin, ki je v kvalifikacijah s 5,258 sekunde postavil nov svetovni rekord v hitrostnem plezanju.

Članki iz rubrike