profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov: zakon po željah glavnega...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

pr BZS
pr BZS
0 28.05.2021 10:24:50

Premierni večer v organizaciji PRO BOXING ZAVEC: Boksarski večer, ki so ga vsi pogrešali

Zlatko Žilarević, soustanovitelj ZZ-TOPTEN Boxing Promotion, Dejan Zavec in Tomaž Barada
Črtomir Goznik
V športni dvorani Campus Sava na Ptuju so priredili boksarski večer z nazivom Pro Boxing Zavec. Zaradi omejitev je bil tokratni večer omogočen le peščici boksarskih navdušencev, ki so smeli v živo spremljati zelo zanimiv dogodek.

Večina ljubiteljev boksa si je ogledala prenos v živo na Facebook strani Dejana Zavca. Na dogodku je bilo osem profesionalnih borb. V očeh organizatorja Dejana Zavca je bilo čutiti izjemno energijo, ki jo želi prenesti na vse amaterske in profesionalne slovenske boksarke in boksarje.

Zavec, ki je v najstarejše slovensko mesto kljub še vedno aktualnim ukrepom pripeljal zanimivo mednarodno zasedbo, je povedal: »Na Ptuju imamo zelo dobro infrastrukturo za organizacijo tovrstnih dogodkov. Se pa pojavljajo težave v teh časih, ko je treba upoštevati številne omejitve glede gledalcev, števila nastopajočih, njihovih prihodov iz tujine ... Krstni profesionalni boksarski večer je za nami, od zdaj naprej bo veliko lažje. Želim si, da bi lahko naslednji podoben večer na Ptuju organizirali že oktobra letos s širšimi marketinškimi in sponzorskimi aktivnostmi. To, kar smo videli na prvem dogodku, je le začetek, ki pa bo marsikomu odprl možnosti prestopa iz amaterskega v profesionalni boks.«

Zavec je bil aktiven ves čas po vsej dvorani, med sodniki, tekmovalci, boksarskimi navdušenci ... »Za mano je stresen večer v vlogi organizatorja. Zavedam se, da je to povsem drugačna zgodba od mojih tekmovalnih časov, toda vse to je del nove poti. Večer je nedvomno uspešen z vidika, da smo nekaj slovenskim boksarjem ponudili možnost predstavitve v domačem okolju v profesionalnih okvirih. Veliko naših boksarjev si želi več kot tri runde amaterskega boksa in tukaj jim to omogočamo. Jasno pa je, da bomo morali povečati kvaliteto; samo tako bomo lahko obstali na tem zahtevnem trgu. Razvijali bomo tudi Profesionalno boksarsko zvezo Slovenije pod imenom Pro Boxing Slovenija, kjer je zdaj šest klubov, ki si želijo poleg olimpijskega razvijati tudi profesionalni boks. Zveza ni konkurenca Boksarski zvezi Slovenije, vendar smo v pridruženih klubih istega mnenja, da si želimo razvijati tudi neolimpijski boks. Tovrstni dogodki pa bodo za naše tekmovalke in tekmovalce dober pokazatelj stanja in marsikomu ne bo treba prehitro oditi v tujino, kjer preboj za tujca ni tako preprost. Marsikomu se v tujini, kljub veliki želji in vnemi, pač ne izide. V boksu imajo ljudje različne poglede in želje, meje pa so odvisne od vsakega posameznika. Ravno zato bomo vložili tudi veliko več energije v naše dogodke, saj želimo pomagati tistim, ki si želijo narediti korak više in nam dokažejo, da zmorejo,« je pojasnil Zavec.

740-22-kozin
Ema Kozin je zelo suvereno premagala svojo tekmico Radano Kneževič iz Srbije.
Črtomir Goznik

Pet slovenskih nastopov
V sobotnem večeru sta prvi profesionalni borbi uspešno oddelala člana ljubljanskih klubov Lovro Kramberger in Nijaz Ljubijankić, člana ptujskih klubov Denis Lazar in Aljaž Venko pa sta boksala drugi oziroma četrti profesionalni dvoboj. Veliko več jih ima najboljša slovenska boksarka Ema Kozin. Lazar je dvoboj s 37-letnim Čehom Martinom Kabrhelom opravil suvereno ter ga predčasno zaključil že po prvi rundi. »Zmaga je vedno dobrodošla. Z ekipo smo izbrali pravo taktiko, na začetku nekoliko pazljivo, nato pa s pritiskom na tekmeca. Upal sem, da bo odpor tekmeca močan, da bi lahko pokazal vso svojo pripravljenost, a je bilo očitno zanj to preveč in je bilo hitro vsega konec. Škoda, saj bi lahko gledalci sicer uživali v daljši borbi,« je povedal član BK Ring Ptuj Denis Lazar. Tudi Denisov trener Ivan Pučko ml. je bil podobnega mnenja: »Zmagi ni treba gledati v zobe, bila je suverena in prepričljiva. Želeli smo pokazati, da Denis zmore boksati agresivno, da lahko narekuje tempo, in to je v ringu tudi uresničil. Na začetku ga je nekoliko ponesel adrenalin 'profi' dvoboja, začel je z zelo trdimi udarci, ki jim tekmec preprosto ni bil kos. Nismo se ubadali s predčasnim koncem, a se je zgodil.«

Precej težje delo je imel varovanec Dejana Zavca Aljaž Venko, ki je pesti prekrižal z zelo dobrim Italijanom Lucom Chianconejem. V uvodnih dveh rundah je bil dvoboj dokaj izenačen, več čistih udarcev pa je vendarle zadal Venko. Tretja je bila najbolj izenačena, v zadnji pa se je Italijan opogumil, izkoristil preveliko Aljaževo napadalnost in ga spravil na tla. Po sodniškem štetju se je Aljaž zbral in uspešno dočakal konec dvoboja. Sodniki ob ringu so razsodili neodločen rezultat dvoboja, s čimer pa se Italijani niso strinjali. »Moj pogled je, da sem prve tri runde dobil, četrta pa je bila v celoti njegova, to je treba pošteno priznati. Glede na točke bi tako lahko dvoboj dobil, a tudi neodločen rezultat je v redu. Dvoboja mi ni uspelo izpeljati po željah. Tokrat sem moral zaradi njegovim močnih krošejev spremeniti taktiko in večkrat narediti korak nazaj. Kljub temu sem z opravljenim zadovoljen,« je po dvoboju dejal Venko.

740-22-venko
Aljaž Venko v dvoboju z Italijanom Lucom Chianconejem
Črtomir Goznik

Na Ptuju tudi svetovni prvak Dominic Bösel
Posebne pozornosti so bili deležni gostje iz Nemčije. Iz kluba SES Boxing iz Magdeburga je trener Dirk Dzemski (nekdanji trener Zavca) na Ptuj pripeljal sina Toma (16, 0, 0) in odličnega Nemca Dominica Bösela (30, 2, 0), tudi že svetovnega prvaka verzije IBO. Dzemski je svojo vlogo favorita upravičil s predčasnim koncem borbe, v dvoboju Bösela s Čehom Ondrejem Buderom pa smo spremljali vseh osem predvidenih in dinamičnih rund ter dočakali nemško zmago.

Značke: šport, boks

Članki iz rubrike