stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

zš
0 19.05.2021 11:01:35

Izzivom kljubujejo, veseli, ker trenirajo in tekmujejo

Damijan Lazar
ZŠIS-SPK
V teh dneh ni počitka za slovenske parašportnike. Vsi so sredi priprav za OI v Tokiu, kjer se čez manj kot 100 dni začenjajo 16. poletne paralimpijske igre.

Slovenija premore pet paralimpijskih kvot, zanesljiva potnika na igre sta parastrelca Franček Gorazd Tiršek in Franc Pinter. Na voljo so še kvote v atletiki, kolesarstvu in plavanju, triatlonec Alen Kobilica in lokostrelec Dejan Fabčič pa si morata kvoto še priboriti. Strelci so se zbrali na pripravah v Ljubljani, mladi plavalni as Tim Žnidaršič Svenšek pa je na evropskem prvenstvu, kjer sta za njim že dva nastopa, na 200 mešano prišel do novega osebnega rekorda. Parakolesarji so se vrnili s tekme v Belgiji, zdaj pa že pogledujejo proti svetovnemu prvenstvu na Portugalskem. Formo brusijo atleti, proti tekmi svetovne serije pogleduje Kobilica, na svoje tretje paralimpijske igre pa želi tudi Fabčič, ki bo paralimpijsko kvoto lovil julija na Češkem.

Nauki pandemije
Nove razmere so prinesle nove izzive tudi za Zvezo za šport invalidov Slovenije-Slovenski paralimpijski komite, ki si kljub negotovim razmeram v zadnjih 14 mesecih poskuša zagotavljati maksimalne pogoje za trenažne procese. Tudi zahvaljujoč partnerjem, ki jih ima zveza.

"Seveda je težje razvijati sponzorske aktivnosti v času, ko pandemija narekuje omejitve na družbenem dogodku. Mislim, da smo lahko zelo veseli dolgoletne podpore Lidla Slovenije, Toyote, Loterije Slovenije in Zavarovalnice Triglav, ki sami bijejo bitko s pandemijo in nam še vedno nudijo vsesplošno podporo. Marsikaj nas je pandemija tudi naučila. Na primer to, da ima splet veliko moč, ki jo bo treba v prihodnosti še bolj izkoristiti sebi v prid," predsednik zveze Damijan Lazar uvodoma ni skrival hvaležnosti vsem, ki jim ni mar za vrhunski parašport! Ne nazadnje, ne pozabimo: potniki za Tokio bodo letos lovili že 50. jubilejno kolajno za Slovenijo na paralimpijskih igrah.

Zveza ŠIS-SPK je prejšnji ponedeljek s spletnim dogodkom obeležila 100 dni do Tokia. Dogodek, ki je bil dobro gledan, sta vodila nekdanja paralimpijska prvakinja Mateja Pintar Pustovrh in pesnik, glasbenik Rok Terkaj, tudi avtor himne parašporta Ta Tempo.


Logistika

"V primerjavi s paralimpijskimi igrami v Riu, kjer smo bili leta 2016, je letos veliko več usklajevanja in upoštevanja strogih pravil, ki jih narekuje pandemija. Delo se podvaja in treba je ponoviti vse zadeve, ki so bile nekako opravljene že pred lanskim letom, ko bi morale biti igre," je na novo realnost in hkrati nove obveze Zveze za šport invalidov Slovenije-Slovenski paralimpijski komite opozoril predsednik zveze Damijan Lazar. Ob tem ni pozabil športnikov, trenerjev in vseh, ki so tako ali drugače vključeni v trenažni proces.

"Športniki so se znašli v položaju, za katerega jih ni nihče nikoli treniral niti ne pripravljal. Pojavljajo se tudi stroški, na katere in za katere ni nihče predvidel finančnih sredstev," je navrgel prvi mož paralimpijskega komiteja, ki se v teh dneh sooča z zahtevno organizacijo paralimpijskih kvalifikacij za Tokio. Kvalifikacije, sploh prve tovrstne v zgodovini, bo gostila Slovenija prvi teden junija, ob tem pa na zvezi energijo posvečajo pripravi na Tokio 2021.

"Logistika je vedno zelo težka, kadar se športniki invalidi odpravijo na pot z letalom. Pogosto je predhodno treba prijaviti specifične potrebe, ki jih potrebujejo za nemoten vstop na samo letalo in dostopnost do sanitarij. Težavo predstavlja tudi vrnitev športnikov iz Tokia, ker morajo prizorišče zapustiti po 48 urah, ko končajo svoj zadnji nastop. V praksi to pomeni, da vsak športnik ali slepi športnik potrebuje tudi spremljevalca za pot domov. Glede na to, da smo majhna paralimpijska odprava, nam to predstavlja kar velik logistični izziv," je opozoril predsednik Lazar na izzive, s katerim se soočajo in jim kljubujejo.

Sprostitve
Na srečo so zadnji tedni, tudi meseci, prinesli sprostitve na področju treningov in vadbe. "V zadnjih sprostitvah se je kolesje zavrtelo v želji, da bi se ponovno čim več tekmovanj izpeljalo na regijski ravni, seveda pa vsega ni mogoče spraviti takoj na časovno premico. Pomembno je, da se stvari pomikajo v normalne okoliščine, ki so za nas športnike invalide še posebej pomembne tudi z vidika ogroženosti. Pogrešamo širšo sporočilnost, da lahko tudi drugi vidijo, česa smo invalidi kljub svojim primanjkljajem v športu zmožni. Prav tako nas je močno ustavilo pri promociji parašporta po osnovnih in srednjih šolah. To je še posebej za nas pomemben korak k simbiozi neinvalidov in športnikov invalidov," je Lazar opozoril na še en vidik, a ni tarnal.

Skupaj z zvezo se kosa z izzivi nekako v duhu izjemno odmevne kampanje Nič mi ne manjka, kjer sta moči združila dolgoletna partnerja Lidl Slovenija in Zveza za šport invalidov-Slovenski paralimpijski komite (Zveza ŠIS-SPK). Z jasno željo pozornost javnosti usmeriti na slovenske parašportnike in njihove zavidanja vredne uspehe, hkrati pa med ljudmi širiti zavest, da sami lahko premagajo vse ovire, ki so jim na poti pri uresničevanju ciljev in notranjih hrepenenj. "Parašportniki, ki sodelujejo v kampanji, nam sporočajo, da jim nič ne manjka. Šport ne pozna telesnih oviranosti, le pomanjkanje volje in motivacije," je še dodal Lazar.

Galerija

Članki iz rubrike