hrvaška, hitri test, testiranje Svet24.si

Kako do hitrega testa na Hrvaškem in kakšne so ...

navadni gož, pulj, kokošnjak Svet24.si

VIDEO: Gasilci v Pulju iz kurnika odvlekli kače

tonin tank blato Reporter.si

Vlada se gre trumpovski kulturni boj, Matej Tonin ...

plaža Svet24.si

Opozorilo za dopustnike na Hrvaškem! Vlada ...

20170520-00780986 Necenzurirano

Janševih 28 let na čelu SDS je evropski rekord

Clipboard01 Odkrito.si

POLONA: V Sanjskega moškega nisem bila ...

Gregor Čeglaj, Klemen Bunderla Njena.si

Radio Aktual pripravil presenečenje za Sanjskega ...

(ns)
(ns)
0 13.05.2021 11:41:41

Max Bizjan: Oče je prvi obveščen

Max Bizjan
GZS
Max Bizjan je star 11 let in obiskuje OŠ Valentina Vodnika v Ljubljani, za katero vsako leto tudi tekmuje na gimnastičnih šolskih tekmovanjih. Zaveden je v evidenco registriranih športnikov pri Olimpijskem komiteju Slovenije, je slovenski reprezentant v mlajših kategorijah moške športne gimnastike in ima status športnika, vse to pa mu prinaša tudi dodatne olajšave v šoli.

Kot petletni deček si je Max prvič ogledal gimnastično tekmovanje v živo in se nad tem športom takoj navdušil ter ga kmalu tudi začel trenirati v društvu Partizan Vič Ljubljana. Sprva je treniral le rekreativno, potem pa vedno bolj resno. Danes skupaj s trenerjem Maticem Pečanom v telovadnici preživita šest dni v tednu, po vsaj tri ure in pol na dan. Trenira na vseh gimnastičnih orodjih in vsa ima tudi rad. Morda se najraje spopade s konjem in parterjem, vendar mu hitro postane všeč tudi drugo orodje, na katerem osvoji kakšen nov element. Ker v času karantene ni mogel izvajati rednega trenažnega procesa v dvorani, je pogrešal svojo dnevno rutino, odhod v dvorano in druženje s svojimi sotekmovalci, ki so po vseh preživetih urah v dvorani postali tudi prijatelji. Na srečo sta vsaj s trenerjem ustvarila mehurček in skupaj izvedla nekaj treningov.

Trenira z veseljem in vztrajnostjo, saj je njegov cilj uvrstitev na olimpijske igre. Pot do tam je še dolga, zato se za zdaj veseli zmag na slovenskih pokalnih tekmovanjih in državnih prvenstvih v obveznih vajah 2 in 3. Na državnem prvenstvu leta 2018 je slavil zmago prav na svoj rojstni dan. V njegovo športno udejstvovanje je intenzivno vključena njegova mama, ki ga vozi na treninge, medtem ko ga na tekmovanjih spodbuja vsa družina. Najbolj vztrajni navijačici sta njegova babica in teta Lina, ki je aktivna kot sodnica v ženski športni gimnastiki. Če oče morda ni prisoten na tekmovanju, nestrpno pričakuje, da mu sporoči svojo uvrstitev, zato je prvi, ki ga obvesti o uspehu.

Vaja dela mojstra

Max v dvorani in na tekmovanjih spremlja nastope starejših slovenskih telovadcev in telovadk. Pri dekletih navija za Tjašo Kysselef in Teo Belak, pri fantih pa seveda za vse po vrsti. Glede na posamezna orodja navija za Saša Bertonclja na konju, za Roka Klavoro na parterju, za Luko Bojanca na krogih in za vse naše telovadce, ki tekmujejo v mnogoboju. Pri tujih tekmovalcih spodbuja nastope Franka Bainesa, Nikito Nagornija in Artema Dolgopjata, na svetovnem pokalu v športni gimnastiki v Kopru pa je občudoval tudi nastop nizozemskega specialista za drog Epkeja Zonderlanda.

Njegova brata trenirata nogomet, zato delno spremlja tudi nogometne tekme nogometnega kluba Bravo. Spoznal je več športnih panog, a prepričan je, da je njegova izbira gimnastike prava, saj je to šport, brez katerega si ne predstavlja več svojega življenja. Ne glede na njegove nadaljnje življenjske odločitve, kot je nadaljnje šolanje, si želi le, da bi lahko ostal povezan z gimnastiko. Želi si trenirati in stavi na izrek: "Vaja dela mojstra!" 

Galerija

Članki iz rubrike