GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

STA
STA
0 12.05.2021 19:39:36

OLIMPIJSKE IGRE v napovedanem terminu ali vseeno ne? 'Razumemo, da so težki časi ...,' pravi vodstvo Moka!

Profimedia
Izvršni odbor Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) je danes vnovič razpravljal o olimpijskih igrah v Tokiu.

Sprejel je novo trdno zavezo, da poletne olimpijske igre v Tokiu letos vsekakor bodo v predvidenem terminu. V Moku napovedujejo in pričakujejo "izjemne igre, ki bodo resnično združile svet". Predsednik Moka Thomas Bach je bil prisiljen preložiti načrtovan obisk Tokia, gostitelja poletnih olimpijskih iger zaradi povečanja koronskih okužb na Japonskem manj kot tri mesece do OI ne bo v Tokio.

Kljub do olimpijskih iger trenutno zelo odklonilnemu mnenju japonske javnosti pa so v mednarodni olimpijski družini zavezani izpeljati OI v Tokiu v terminu, kot je bil določen po lanski odpovedi olimpijskih iger in njihovi preložitvi za 12 mesecev.

"Upoštevamo javno mnenje. Menimo, da igre lahko potekajo. Prepričani smo, da bo šlo za poseben dogodek, kar se bo pokazalo tudi na podpori ljudi," je v sredo s sedeža mednarodne olimpijske družine v Lozani sporočil tiskovni predstavnik Moka Mark Adams ob priložnosti seje IO Moka, poročata tiskovni agenciji AFP in dpa.

Do srede je več kot 330.000 ljudi na Japonskem podpisalo peticijo, s katero predsednika Moka Thomasa Bacha pozivajo, naj prekliče olimpijske igre v Tokiu, da zaščiti življenja ljudi. "Razumemo, da so ljudje zelo previdni. Z Japonci smo popolnoma solidarni, japonskim oblastem moramo popolnoma zaupati," je dejal Adams.

"Testna tekmovanja v Tokiu, gostovanje številnih mednarodnih tekmovanj, strog higienski koncept olimpijskih iger in podpora Svetovne zdravstvene organizacije bi lahko Japoncem dali zaupanje. Prepričani smo, da lahko gostimo dobre igre," je dejal tiskovni predstavnik Moka.



"Če so igre na sporedu in so Japonci ponosni gostitelji dogodka, ki bo zaznamoval zgodovinski trenutek, potem bo javno mnenje naklonjeno dogodku," je dodal Adams. Mok zelo dobro razume odločitev za podaljšanje izrednih razmer zaradi novega koronavirusa v Tokiu in drugih japonskih regijah do konca maja. "Razumemo previdnost ljudi. Razumemo, da so to težki časi."

O smiselnosti izvedbe OI v času pandemije novega koranavirusa so podvomili tudi nekateri zvezdniki, kot sta teniška zvezdnika Japonka Naomi Osaka in Španec Rafael Nadal ter japonski igralec golfa Hideki Macujama, ki je letos osvojil enega od najprestižnejših golf turnirjev na svetu, masters v Augusti.

Tiskovni predstavnik Moka Adams vztraja, da bodo igre "ključni trenutek za svet". "Zdaj smo že v fazi izvedbe," je dejal Adams. "V naslednjih 78 dneh bomo popolnoma osredotočeni na zadnjo izvedbeno fazo. Usmerjeni smo v cilj in še naprej načrtujemo popolne igre. Prepričani smo, da lahko ponudimo dobre igre, in si prizadevamo za to."

Junija naj bi več kot 10.000 športnikov iz 200 držav in regij odpotovalo v Tokio na igre, odločitev o tem, koliko domačih navijačev, če sploh, pa se jih lahko udeleži, bo sprejeta junija.

"Ocenjujemo, da bo velika večina stanovalcev olimpijske vasi cepljenih. Ne bom vam dal natančne številke, vendar je številka cepljenih vedno večja," je dejal Adams.

Članki iz rubrike