Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

(mb)
(mb)
0 29.04.2021 11:18:37

Začetek footgolf lige: Rekordno število, pričakovani rezultati

Zmagovalec med člani Ian Emeršič (FGK Ptuj)
Fotolens, Nejc Bedrač
Svoj pogled na preteklo dogajanje v Radencih, kjer bil odigran prvi krog lige v footgolfu, je tokrat podal Sandi Mertelj, član Footgolf kluba Ptuj.

Sandi je večino svojega življenja posvetil nogometu, kjer že lep čas uspešno vodi ONŠ Golgeter Hajdina, v svojem poklicnem času pa deluje kot direktor Zavoda za šport Ptuj. Footgolf igra že šesto leto, letos pa bo svojo priložnost za končni pokal ponovno iskal med seniorji nad 46 let, pri katerih vlada vedno večja konkurenca.

Radenci so gostili prvi turnir v letu 2021

V soboto se je v Radencih začelo letošnje dolgo pričakovano DP v footgolfu. Tokratni organizatorji Footgolf klub Pomurje, Golf igrišče Radenci in Footgolf zveza Slovenije so kljub strogim ukrepom proti covidu-19 tudi tokrat pripravili odlično tekmovanje. Vsi tekmovalci so se pred začetkom tekmovanja evidentirali z negativnim koronatestom in vse je bilo na izjemno profesionalni ravni. Vzdušje med vsemi deležniki in tekmovalci je bilo izjemno, piko pa i pa je postavilo še sončno vreme, ki je ustvarilo izjemno kuliso, kjer se je igralo po sistemu 2x9 lukenj. Par igrišča znaša 72. Udeležba je bila izjemno velika, saj je tekmovalo kar 65 tekmovalk in tekmovalcev.


ČLANI
Zmagovalec med člani Ian Emeršič (FG klub Ptuj, –5 pod parom igrišča) je že vseskozi v samem vrhu, njegovi osredotočenost in konstantnost pa sta odliki, ki bi si ju želel vsak igralec. Ko se bo konkurenci priključil še dvakratni zaporedni slovenski prvak Gaj Rosič, pa bo seveda še bolj zanimivo. Skoraj sem prepričan, da bo tudi prvak za leto 2021 eden izmed njiju, seveda pa je footgolf zelo nepredvidljiv in se lahko marsikaj spremeni. Krog morebitnih zmagovalcev je sicer precej širok, saj lahko po mojem mnenju na kakšni tekmi zmaga najmanj deset posameznikov. Vsi, ki se ukvarjamo s footgolfom, vemo, da je vsaka tekma zase nov izziv, kjer lahko vedno zmaga nekdo izmed najboljših desetih igralcev v Sloveniji. Drugo mesto je tokrat osvojil lokalni matador, mladi Nik Kolar (FG klub Pomurje), ki je odigral odličnih –4 pod parom igrišča. Tudi tretje mesto je pripadlo domačinom, potem ko je samozavestni Damijan Kaučič premagal Ptujčana Dejana Novaka. Peto mesto je osvojil še en domačin Viktor Belak, nato pa do desetega mesta sledi še pet Ptujčanov. Medtem ko sta Dean Bon in Boštjan Pek lahko zelo zadovoljna s prikazanim, pa smo zagotovo malce več pričakovali od Dalena Dabiča in Uroša Krajnca.

VETERANI 45+
Prepričljiva zmaga je tokrat odšla v Bovec, novinec med veterani Vasja Kovač je dobesedno pometel s konkurenco. Glede na prikazano se bomo vsi ostali lahko borili le za mesta nižje. Drugo mesto je osvojil še en novinec med veterani, domačin Renato Hvalec. Tretje mesto gre tokrat v FG Sport club M iz Olimja, prejemnik pokala pa je najstarejši tekmovalec turnirja, 64-letni Franc Nani Matjašič. Vsa čast, leta očitno torej sploh niso ovira. Malo se bomo morali mi mlajši veterani zamisliti ...

ŽENSKE
Pri naših damah je konkurenca manj množična, a vseeno, tekmuje se. Nika Gerbec, trenutna državna prvakinja, sicer malce izstopa, toda v igri so še vse ostale. Drugo mesto je osvojila Sabina Huber iz Footgolf kluba Ptuj, tretje pa Nina Marič iz Footgolf kluba Pomurje.

MLADINCI POD 18 LET
Pri mladincih konkurenca res še ni velika, ampak treba bo narediti prave korake naprej. Brez mladih v tem športu ne bo nadaljnjega razvoja! Tokratni zmagovalec je bil Anžej Kvas iz FG Sport club M Olimje, drugo mesto si je priboril Enej Huber iz FGK Ptuj in tretje Anej Vertačnik iz FGK Pomurje. Tukaj je odgovornost na vseh petih predsednikih footgolf klubov in na številnih nogometnih trenerjih, da spodbudijo otroke za igro footgolfa, ki bo vsekakor lepa dopolnitev ob treniranju nogometa. Pri footgolfu izboljšujemo kakovost udarcev in lastnosti, ki jim bodo zagotovo koristile tudi v svetu nogometa.

ZAKLJUČNA MISEL S TURNIRJA V RADENCIH
Footgolf je individualni šport in posameznik je seveda odvisen le od sebe, pri tem pa so, zraven tehnike, ključne tudi njegove osebnostne lastnosti. Analitičnost, čustvena stabilnost, energičnost, fleksibilnost, iznajdljivost, samonadzor, natančnost, optimizem, pogum, potrpežljivost, samomotiviranost, samozavest, delovanje pod pritiskom, različnost, vztrajnost, zrelost ... Vse to so pomembne lastnosti, ki jih potrebuje dober igralec footgolfa. In zmagovalci to vse imajo, drugim pač nekaj manjka. No, da pa ni vse le v pokalih in prvih mestih, dokazuje tudi vedno večja množičnost tega športa. Druženje, sklepanje novih prijateljstev, spoznavanje novih okolij, vse to so stvari, ki pritegnejo. In če se pri tem vsak še odlično počuti, je to zmaga za vse nas. Drugi krog slovenske footgolf lige bo 15. maja v Bovcu.


Izjava predsednika FZS po 1. krogu slovenske footgolf lige 2021

"S prvim krogom slovenske footgolf lige 2021 sem izjemno zadovoljen! Število tekmovalk in tekmovalcev je bilo rekordno, kar 65, raven tekmovanja pa je pokazala, da smo naredili še stopničko višje v primerjavi z lanskim letom. Vse kategorije so bile popolnjene, prvič v zgodovini slovenske lige smo imeli na tekmi tudi zadostno število mladincev, kar je dodaten pokazatelj razvoja naše športne panoge.


Pohvaliti bi želel organizatorja tekmovanja Footgolf klub Pomurje ter Golf igrišče Radenci in ptujskega maršala Nejca Bedrača, ki je odlično vodil tekmovanje. Če je pokazatelj sezone prva tekma v Radencih, potem smo spet na pragu rekordne sezone, kar me izjemno veseli."

Damijan Turk




Članki iz rubrike