mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

(ns)
(ns)
0 29.04.2021 11:00:12

Telovadni sodniki: Pogosto neopaženi, a nepogrešljivi

Bernarda in Mojca Mavrič
GZS
Konec tedna se je v švicarskem mestu Basel zaključilo 9. evropsko prvenstvo v moški in ženski športni gimnastiki. Del slovenske delegacije, ki ga sestavljajo telovadci in trenerji, je športnim navdušencem, zlasti gimnastičnim, blizu in je bil v Ekipi že predstavljen. Sodniški del, ki ga na tekmovalni površini ne vidimo, a je v ekipi nepogrešljiv, pa pogosto ostane neopažen.

Na evropskem prvenstvu so sodili štirje slovenski sodniki: predstavnika moške športne gimnastike, Enes Hodžić Lederer in mag. Klemen Bedenik, ter predstavnici ženske športne gimnastike, Vesna Stare Crnjac in Mojca Mavrič.

ENES HODŽIĆ LEDERER

Enes je na evropskih prvenstvih sodeloval že 26-krat. Kot odličen telovadec, član reprezentance nekdanje Jugoslavije, se je leta 1984 udeležil svojega prvega EP v Italiji, v mestu Rimini, nato pa še štirih evropskih prvenstev, v Oslu (1985), v Moskvi (1987), v Stockholmu (1989) in v Lozani (1990). Leta 1996 je v Köbenhavnu prvič nastopil na evropskem prvenstvu za slovensko reprezentanco, nato pa še dvakrat, leta 1998 v Sankt Peterburgu in leta 2000 v Bremnu.

Po končani športni karieri je ostal zvest gimnastiki. Še vedno je bil del slovenske reprezentance, ki je sodelovala na največjih tekmovanjih, le da v vlogi sodnika. Na evropskem prvenstvu je debitiral leta 2002 v grškem Patrasu, na EP v Baslu pa je opravil svoje 19. sojenje na tako prestižnem tekmovanju. Je eden najboljših slovenskih sodnikov moške športne gimnastike; zelo priznan je tudi v mednarodnem merilu in prejel je posebno povabilo mednarodne gimnastične zveze na sojenje poletnih olimpijskih iger v Tokiu.

Vsa evropska prvenstva so bila zanj zanimiva in posebna. Nekatera so mu ostala v spominu po dobrih rezultatih slovenskih tekmovalcev, druga pa po nenavadnih prigodah, na primer EP v Bernu, ko je zaradi drastične spremembe vremena v dvorani postalo tako hladno, da je moral organizator namestiti ogromne kaloriferje. Veliko mu pomeni, da je del reprezentančne ekipe, da sodniško delo rad opravlja in da ga gimnastika združuje s prijatelji iz vsega sveta.

KLEMEN BEDENIK

Klemen je kot član slovenske reprezentance v moški športni gimnastiki nastopil na dveh evropskih prvenstvih, leta 1996 v Köbenhavnu in leta 2000 v Bremnu. Na prvem je tekmoval v mnogoboju, na drugem pa si je že na uradnem treningu strgal ahilovo tetivo in s tem končal športno pot. Kot sodnik ali funkcionar se je udeležil več evropskih prvenstev, med drugim je sodil tudi evropsko prvenstvo leta 2004 v Ljubljani. Na to tekmovanje ga vežejo posebni spomini, saj je takrat sprejel odločitev, da se po desetletnem bivanju v Angliji vrne v domovino.

VESNA STARE CRNJAC

Vesna, sicer mama Lare Crnjac, ki je letos prvič nastopila na članskem evropskem prvenstvu, je bila nekoč tudi sama tekmovalka, danes pa je ena naših najboljših sodnic ženske športne gimnastike, ki se bo na povabilo mednarodne gimnastične zveze udeležila tudi poletnih olimpijskih iger v Tokiu. Kot reprezentantka se je udeležila dveh evropskih prvenstev, in sicer leta 1986 (Karlsruhe) in 1988 (Avignon), ko je nastopila v mnogoboju. Po končani športni karieri je delo v gimnastiki nadaljevala kot trenerka in sodnica. Prvič je sodila na evropskem prvenstvu leta 2000 v Parizu in letos je v Baslu sodniške ocene podelila dvanajstič.

Pravi, da se ji na vsakem evropskem prvenstvu nekaj zgodi, zato ima na vsako posebne spomine. Na evropskem prvenstvu na Poljskem leta 2019 je tako imela napačno letalsko vozovnico za vrnitev domov. Ko sta se z Mojco Mavrič poskušali prijaviti na letalski liniji, sta ugotovili, da je njun odhod predviden šele čez tri mesece, in ne naslednji dan, kot sta načrtovali. Na srečo je bil na tekmovanju z avtomobilom še en član slovenske delegacije Enes Hodžič Lederer, ki ju je potem odpeljal domov. Lepe spomine ima tudi na druženje z drugimi sodnicami, med katerimi so se razvila dolgoletna prijateljstva. Morda je na tem evropskem prvenstvu pogrešala prav to, saj je bilo zaradi varnostnih ukrepov zaradi covida-19 vsako druženje prepovedano.

MOJCA MAVRIČ

Mojca se je že pri 12 letih udeležila svojega prvega mladinskega evropskega prvenstva leta 1993 v Ženevi. Sledili so še štirje nastopi na evropskih prvenstvih, eden v mladinski in trije v članski kategoriji – leta 1996 v Birminghamu, leta 1998 v St. Peterburgu in leta 2000 v Parizu. Na zadnjih dveh evropskih prvenstvih se je uvrstila v finale mnogoboja in leta 1998 na koncu v mnogoboju zasedla 17. mesto, kar je še vedno najboljša mnogobojska uvrstitev v zgodovini samostojne Slovenije. Kot prva telovadka je Slovenijo zastopala tudi na OI 2000 v Sydneyju in tam mnogoboj končala na 62. mestu.

Evropskega prvenstva v Sofiji leta 2014 se je prvič udeležila kot sodnica, skupaj s svojo mamo Bernardo Mavrič. Ravno zaradi tega ji spomini na to prvenstvo pomenijo največ. Na preostalih štirih evropskih prvenstvih je sodila skupaj z Vesno Stare Crnjac, za katero pravi, da ji kot izkušena sodnica na tekmovanju vedno stoji ob strani.

Mojca meni, da je med vlogama tekmovalke in sodnice na tekmovanju velika razlika. Kot tekmovalka je morala biti osredotočena samo na tekmo in si ni mogla privoščiti nobenih drugih dejavnosti, medtem ko je v vlogi sodnice veliko bolj sproščena in izkoristi tudi priložnost za ogled mesta, v katerem poteka prvenstvo. Letos zaradi covida-19 to ni bilo mogoče, ji je pa prvenstvo prav tako ostalo v lepem spominu, tudi zaradi izrednega uspeha tekmovalke Gimnastičnega društva Zelena jama Tjaše Kysselef in trenerja, Mojčinega brata Andreja Mavriča.

Galerija

Članki iz rubrike