sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Renato šokiral z maščevanjem

matej mohoric 24 mm Ekipa24.si

Matej Mohorič o nedolžni ureznini, ki mu je niso...

(mš)
(mš)
0 22.04.2021 14:49:22

Šah: Šublju zmanjkala zgolj pika na i

Jan Šubelj
ŠZS
Najboljši slovenski mladinec, 17-letni Jan Šubelj, je na velemojstrskem turnirju iz serije first Saturday v Budimpešti vknjižil nov odličen mednarodni rezultat. Turnir je namreč končal z delitvijo prvega mesta z domačim velemojstrom Gaborjem Nagyjem, oba pa sta imela celo točko več od najbližjih tekmecev.

Jan je prikazal zelo solidno in zrelo igro ter s štirimi zmagami ob petih remijih ostal neporažen. Na ta način je pridobil 16 novih ratinških točk, a na žalost za las zgrešil normo za naslov velemojstra. Za slednjo je v zadnjem krogu potreboval zmago proti indijskemu nasprotniku, a je pod pritiskom odigral eno najslabših partij na turnirju, nikoli ni bil blizu uspehu in se je naposled moral zadovoljiti z delitvijo točke. S črnimi figurami je uspel zmagati kar v treh partijah, zato pa je bil nekoliko premalo prodoren z belimi figurami. Čeprav mu je tokrat zmanjkala pika na i pri sicer odličnem turnirskem rezultatu, je Jan ponovno dokazal, da že šahira z velemojstrsko močjo in je tako osvojitev najvišjega naslova bolj ali manj le vprašanje časa. Slovenija na novega velemojstra sicer čaka že skoraj celotno desetletje, vse od leta 2012.

Janovi kolegici iz ženske reprezentance, mednarodni mojstrici Teja Vidic in Ivana Hreščak, aktualna državna prvakinja pri članicah, sta nastopili na turnirju stopničko nižjega ranga, a niti približno nista prikazali podobnih predstav in sta končali v spodnjem delu končne razvrstitve. Očitno sta bili obe tokrat povsem zunaj forme, zagotovo pa predstavljajo nastopi v močni (pretežno moški) konkurenci dober trening pred letos najpomembnejšim reprezentančnim nastopom, ekipnim evropskim prvenstvom, ki ga bo novembra gostila naša država. Do takrat bosta sicer morali v svoji igri očitno še marsikaj izboljšati.

Četrti naš predstavnik v Budimpešti je bil mladi Rudi Olenik Čampa na ekipnem turnirju. Tudi on je ostal neporažen, s sedmimi točkami iz desetih partij pa si je priigral kar 50 novih ratinških točk. Kljub pomanjkanju primernih turnirjev v času pandemije je prikazal napredek in pridobil nekaj dragocenih mednarodnih izkušenj, s tem pa je potrdil status enega naših najobetavnejših igralcev mlajšega rodu.

Napeto v Jekaterinburgu

Pozornost svetovne šahovske javnosti je od ponedeljka sicer usmerjena v ruski Jekaterinburg, kjer se po več kot enoletni prekinitvi vendarle nadaljuje kandidatski turnir osmerice, na katerem bomo dobili ime izzivalca, ki se bo konec leta v dvoboju pomeril z aktualnim svetovnim prvakom Magnusom Carlsenom. Po prvem delu sta bila v najboljšem položaju Francoz Maxime Vachier Lagrave in Rus Jan Nepomnjaščij, ki sta imela pred najbližjimi zasledovalci celo točko prednosti. Po uvodnih dveh krogih nadaljevanja pa sta se resno v boj za zmago vključila še Nizozemec Aniš Giri in Američan Fabiano Caruana. Slednji je takoj na začetku v spektakularni partiji z belimi figurami ugnal Lagrava in izničil zaostanek za njim. Nepomnjaščij je v desetem krogu dosegel edino zmago med vsemi in povečal vodstvo na prvem mestu. Z belimi figurami je ugnal rojaka Kirila Aleksenka. Caruana je po remiju s Kitajcem Dingom Lirenom za Nepomnjaščijem zaostajal za točko. Bolj ali manj je jasno, da bo končni zmagovalec nekdo iz omenjene četverice, čeprav Nepomnjači ostaja glavni favorit. Najverjetneje se nam obeta dramatičen zaključek, v katerem bodo na precejšnjih preizkušnjah tudi živci glavnih protagonistov. Izzivalec Norvežana Carlsena bo znan 28. aprila.

Članki iz rubrike