Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

(ts)
(ts)
0 21.04.2021 11:33:32

Zgodba o nogometašu, ki je postal tenisač

Sebastian Dominko
TZS
Sebastian Dominko ima za seboj dva sanjska tedna. Po krstnem posamičnem mednarodnem naslovu na turnirju ITF J3 je 17-letni predstavnik ŽTK Maribor naredil še korak naprej. Osvojil je ITF-turnir 1. ranga v Kazanu, kjer se je z naslovom v posamični konkurenci izkazal še s prebojem v finale parov.

Dominko je dosegel 18 zmag zapored in naslova na turnirjih ITF J3 in ITF J1. To je izplen levorokega Sebastiana Dominka, ki je s svojimi predstavami v Rusiji zares navdušil. V Kazanu je po vrsti ugnal kar osem tekmecev, nazadnje v velikem finalu po preobratu 50. mladinca sveta Konstantina Žežnova. Rus, ki je v prvem krogu ugnal Bora Artnaka (As Litija), je finalni obračun začel bolje in prvi niz dobil s 6:2, a Dominka to ni ustavilo. Uprizoril je izjemen preobrat, naslednja dva niza dobil z rezultatom 6:3 in 6:3 ter tako povsem zasluženo postal veliki zmagovalec mladinskega turnirja 1. ranga. Sedemnajstletni predstavnik ŽTK Maribor bo na mednarodni ITF mladinski lestvici pridobil skoraj sto mest. S 148. mesta se je povzpel za 89 mest in je zdaj 59. mladinec na svetu. Pred odhodom v Rusijo je veljal za 280. mladinca sveta, Slovenija pa ima poleg njega med prvo stoterico tudi Bora Artnaka, ki je 85. Za nagrado si je Sebastian priboril tudi nastop na mladinskem Roland Garrosu, ki bo v začetku junija. Dominko je v Kazanu lovil še naslov v dvojicah, vendar je bil skupaj s Slovakom Petrom Nadom za las prekratek. Od slovensko-slovaške naveze je bila s 6:3, 4:6 in 10:5 boljša beloruska naveza Arutiunian/Ostapenkov.



"Še vedno sestavljam občutke. V Rusijo sem šel z visokimi cilji, ki sem jih potem še nadgradil," je dejal simpatični mladenič iz Maribora, ki je kot otrok treniral tudi nogomet: "Vse se je začelo z nogometom. To je bila otroška želja. Oče, ki je igral tenis, pa mi je predlagal, da naj poskusim še s tenisom. Na začetku sem ga igral enkrat na teden, med poletjem pa ga nisem treniral. Raje sem šel na morje, kjer sem igral nogomet. Nekaj časa sem treniral oba športa in tudi takrat je bil nogomet še vedno prioriteta. Raje sem šel na nogometne tekme kot na teniški trening ali turnir. Potem pa sem se moral odločiti. Pri 13 letih sem si rekel, da je tenis tisti šport, s katerim se bom ukvarjal. Zanimivo je, da sem se za tenis odločil brez večjih težav. Ne vem, kaj je pretehtalo, se je pa to zgodilo ravno, ko sem menjal klub. Odšel sem v ŽTK Maribor, kjer je bila fenomenalna družba. Takrat se je na turnirjih pojavila tudi želja po zmagovanju in takrat se je začel moj napredek," je svoje začetke opisal trenutno največji up slovenskega moškega tenisa.



V Murski Soboti Petelinškova, Urankar v Novi Gorici

V Murski Soboti in Novi Gorici sta se že končala turnirja Zala U-16. V Prekmurju se je po preobratu naslova veselila Pia Petelinšek (ŽTK Maribor), medtem ko je na Primorskem v napetem finalu Vaal Urankar (Brežice) strl odpor Maka Mikovića (ŠD LTA). V Novi Gorici si je mesto med 32 tekmovalci v glavnem delu turnirja priborilo osem zmagovalcev kvalifikacij, 24 jih je bilo na glavnem turnirju neposredno. Med igralci, ki so uspešno prestali kvalifikacijski test, je bil tudi Urankar, ki je šel nato do konca. Na poti do finala je v dveh nizih premagal Rocca Bukovca (ŽTK Maribor), Marka Čačkova (Medvode), Jako Tomažina (As Litija), Borisa Barjaktarevića (Slovan) in v velikem finalu še Mikovića. Prav slednji je v polfinalu po treh nizih izločil prvega nosilca turnirja Ažbeta Jarca (Medvode) in bil s skupno desetimi osvojenimi igrami še najbližje temu, da bi preprečil končno slavje Urankarja.



V Murski Soboti je nase znova opozorila Zala Vnuk (l. 2007) iz TK IN, ki je v četrtfinalu presenetila zimsko državno prvakinjo Anamari Žnuderl. Domača predstavnica je prvi niz dobila z rezultatom 6:0, toda Vnukova se ni dala in je zrežirala preobrat. Navdušila je tudi Zala Bizjak (l. 2008, CTA), ki je na poti do polfinala ugnala kar tri nosilke. Najprej je presenetila dve leti starejšo Evo Zalokar (Triglav), v četrtfinalu pa ugnala še četrto nosilko Karin Dirnbek (Krško). V polfinalu je obračun dveh Zal pripadel Vnukovi, ki pa v finalu izjemno uspešnega turnirja ni uspela kronati z naslovom. Njen nalet je namreč zaustavila leto dni starejša Petelinškova, ki na poti do finala ni izgubila niti niza. Finalni obračun je bolje začela Vnukova, vendar je bila Pia tista, ki je naslednja dva niza uspela zaključiti sebi v prid in na koncu povsem zasluženo dvignila največji pokal.



Na peščenih igriščih v Murski Soboti je ob turnirju deklet potekal še turnir fantov B-kategorije, na katerem se je predstavilo 14 igralcev. Že v uvodnem krogu smo videli zanimiv obračun med Žigo Fonovičem (ŽTK Maribor) in Liamom Lugaričem (TK SB), ki ga je po treh nizih dobil drugi. Bolj enostransko je bilo dogajanje v četrtfinalu, kjer so vsi štirje zmagovalci dvoboj dobili z 2:0 v nizih. Zelo zanesljivo je na igrišču deloval Dejan Desy (ŽTK Maribor), ki je do finala v treh obračunih skupaj izgubil zgolj tri igre, vendar je v boju za turnirsko zmago več pokazal prvi nosilec, Desyjev klubski kolega Jernej Ploj. Ta je finalni obračun dobil z rezultatom 6:3 in 7:5.



Matic Hribar v Vinkovcih z naslovom in finalom

V Vinkovcih se je zaključil turnir Tennis Europe U-14. Za dvojno krono se je boril Matic Hribar (TK CC), za katerim je izjemen teden. V le nekaj dneh je nanizal kar osem zmag, med drugim v soboto s Paolom Angelijem (ŽTK Maribor) osvojil tudi turnir dvojic, v nedeljo pa se je v posamičnem finalu boril še za svojo deveto zmago, ki bi mu prinesla naslov še med posamezniki. Nasproti mu je stal Švicar Nikola Djosić. Prvi niz je Djosić dobil z rezultatom 6:0, toda v drugem smo videli drugačen obraz Hribarja. Ta je v dvojicah skupaj z Angelijem v četrtfinalu premagal Djosića in njegovega partnerja Alekso Oparnico, tako da ni bilo pričakovati, da bi Švicar lahko ekspresno opravil s Slovencem. Hribar se je boril po svojih močeh, a tudi drugi niz je na koncu pripadel Švicarju, in sicer z rezultatom 6:4.



Tenis Slovenija nadaljuje z uresničevanjem načrtov

Tenis Slovenija še naprej sledi strategiji, v kateri je med drugim zapisano, da bo od leta 2020 naprej vsako leto v slovenski koledar dodala profesionalni turnir World Tennis Tour (WTT – 15.000 USD). Ob tem se je vodstvo TS odločilo, da turnirjema na Otočcu nadgradi nagradni sklad niz 15 na 25 tisoč dolarjev. »V vodstvu naše organizacije smo se odločili za povečanje nagradnega sklada, s katerim želimo nagraditi tudi TK Krka Otočec, ki je izjemno organiziral zadnji turnir. Ob tem pa dajemo s tem priložnost tudi mlademu rodu obetavnih igralk, kot sta Živa Falkner in Pia Lovrič, da lahko tudi doma nastopata na močnih turnirjih,« je dejal direktor Gregor Krušič. Prav turnir na Otočcu je bil lani prvi po zgoraj omenjeni strategiji.



Letos nadaljujejo z organizacijo tovrstnih turnirjev, in sicer bosta v maju potekala dva ženska turnirja na Otočcu z nagradnim skladom 25 tisoč USD – Krka open Otočec 2021 bo med 25. in 30. majem, drugi pa bo Otočec open 2021, ki bo od 31. maja do 6. junija. Poleg turnirjev na Otočcu bo še moški turnir WTT v Velenju, ki ga bo organiziral ŠTK Velenje. Poleg tega bo Tenis Slovenija v drugem in tretjem tednu avgusta v Portorožu organizirala dva turnirja UTR z nagradnim skladom 40 tisoč USD. Vrhunec turnirskega dogajanja v letošnji sezoni bo turnir WTA Zavarovalnica Sava Portorož, ki bo sredi septembra, ob tem pa potekajo konstruktivni pogovori, da bi že letos izpolnili cilj za naslednje leto in bi turnir WTT organizirali tudi v Litiji. Teniški klub AS Litija ima med svojimi člani tudi perspektivnega Bora Artnaka, za katerega bi bil nastop na domačem turnirju velika motivacija za nadaljnje delo. 

Članki iz rubrike