GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

sm
sm
0 16.04.2021 10:48:56

Slovenska balinarja blestela v italijanskem derbiju

Aleš Borčnik in Anže Petrič (BRB Ivrea)
BZS
Dober teden dni pred težko pričakovanim začetkom nove sezone moške superlige je tudi balinarsko dogajanje v regiji vse bolj pestro. Uradno je ustanovljena Adriatic Bocce Confederation, v italijanski serie A pa še naprej navdušujejo slovenski velemojstri.

Vodstva balinarskih zvez Bosne in Hercegovine, Črne gore, Hrvaške, Srbije in Slovenije so tudi na aprilski seji uradno potrdila ustanovitev neformalnega združenja Adriatic Bocce Confederation, ki bo skrbelo za napredek in promocijo balinanja v regiji, organizacijo reprezentančnih mednarodnih peterobojev in četverobojev, klubskega pokala ABC, izobraževanja sodnikov in strokovnih delavcev, kakovostnejše delo z mladimi ter širšo medijsko prepoznavnost balinanja.

Za evropski naslov po spremenjenem formatu

Predstavniki balinarskih zvez Črne gore, Hrvaške in Slovenije so na seji predstavili spremenjen sistem tekmovanja v evropskem klubskem pokalu. Prvakinje Hrvaške, Francije, Italije in Slovenije se bodo konec junija pomerile na zaključnem turnirju v francoskem Saint Vulbasu, medtem ko bodo v moški konkurenci na sporedu trije kvalifikacijski turnirji.

Junija premierni klubski pokal ABC

Na prvem se bodo od 23. do 25. aprila v Posušju v Bosni in Hercegovini pomerili prvaki Bosne in Hercegovine, Črne gore in Srbije. Zmagovalec turnirja se bo uvrstil na junijski četrtfinalni turnir, na katerem bodo nastopili še dva hrvaška in en slovenski predstavnik. Turnir, ki bo najverjetneje potekal v hrvaški Istri, bo veljal tudi za prvi ABC klubski pokal, ki naj bi v naslednjih letih potekal v razširjeni obliki. Najboljši moštvi junijskega turnirja se bosta uvrstili na jesenski zaključni turnir evropskega klubskega pokala, na katerem bosta nastopili še dve zasedbi iz kvalifikacij francoskih in italijanskih klubov.

Člani konfederacije ABC so potrdili mednarodni koledar, prvi ABC-peteroboj pa bo potekal sredi maja v Črni gori, kjer se bodo merile reprezentance do 20 let. Še pred tem bo na sporedu spletno izobraževanje za mednarodne sodnike ter sodnike nižjega ranga, tekmovalna komisija ABC bo sestavila sistem tekmovanj na peterobojih in četverobojih, že ta teden bo zaživela Facebook stran ABC-konfederacije, ponovno pa so zaživeli pogovori o ustanovitvi mednarodne ženske balinarske lige s klubi iz Hrvaške in Slovenije.

Na seji je bilo govora tudi o trenutnem dogajanju v mednarodnih balinarskih zvezah FIB in FEB ter ustanovitvi nove svetovne konfederacije iger s kroglami WPBF, ki naj bi luč sveta ugledala konec prihodnjega leta. Naslednja seja ABC-konfederacije je predvidena za začetek maja.

Borčnik in Petrič blestela v derbiju

V sobotnem šestem krogu italijanske serie A je bil v ospredju derbi med La Perosino in BRB Ivreo, v katerem so nastopili tudi štirje slovenski balinarji. V domovino sta se boljše volje vrnila Aleš Borčnik in Anže Petrič, ki sta prispevala pomemben delež pri zmagi gostov.

V obračunu moštev z vrha lestvice, ki tudi v letošnji sezoni odkrito napadata najvišja mesta, sta v klasičnih igrah najprej na igrišče stopila Jure Kozjek in Davor Janžič v dresu domače La Perosine. V izenačenem prvem delu tekme je Janžič skupaj z Luco Melignanom doživel poraz v igri dvojic, medtem ko je Jure Kozjek ostal praznih rok v trojki. Sledilo je štafetno zbijanje, v katerem je Aleš Borčnik skupaj z Emanuelejem Ferrerom s 55:51 premagal Lea Brnića in Mattea Mano, BRB Ivrea pa je odnesla poln izkupiček tudi v natančnem zbijanju.

Sledila sta obračuna v hitrostnem zbijanju, ki sta tehtnico dokončno prevesila na stran gostov. Anže Petrič je z 48:47 premagal Brnića, za visoko prednost s 13:5 za goste pa je Borčnik s 47:47 remiziral z Danielejem Micheletijem. Pred končnico tekme so imeli domačini zgolj teoretične možnosti za remi, a so gostje s prepričljivo predstavo hitro odpihnili vse dvome o zmagovalcu, brez osvojene točke pa sta ostala tudi Kozjek v igri dvojic in Janžič v igri posamezno. (sm)

Gneča na vrhu serie A

Z domačo zmago proti Mareneseju je stanje na vrhu lestvice popestril Gaglianico, obračun med Loanesejem Žana Sodca in Gregorja Oprešnika ter Novento Dejana Tonejca je bil preložen, Saluzzo pa je bil v šestem krogu prost.

Serie A, 6. krog: La Perosina – BRB Ivrea 7:19, Gaglianico – Marenese 18:8, Loanese – Noventa preloženo, Saluzzo prost
Vrstni red: BRB Ivrea, La Perosina in Gaglianico (–1) 8, Noventa (–1) in Saluzzo 4, Marenese in Loanese (–1) 0

Članki iz rubrike