stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

(ns)
(ns)
0 11.02.2021 14:47:06

Pogreša dvorano in prijateljice

GZS
Leta 2013 se je takrat osemletna Ela Polak, mladinska državna reprezentantka v ritmični gimnastiki, vpisala v Klub za ritmično gimnastiko Šiška, ki je njeno matično društvo še danes.

Ritmična gimnastika kot športna panoga ji je bila zelo všeč, navduševali pa so jo tudi bleščeči dresi in gibljivost ter gracioznost tekmovalk. Morda je to tudi razlog, da se je pri izboru športov spogledovala tudi s plesom. Od začetka pa vse do danes za njen razvoj v ritmični gimnastiki skrbi trenerka Viktorija Rus. Od leta 2017 do začetka 2020 je trenirala tudi pod strokovnim vodstvom Kaje Šindič, v začetnih letih pa z Lori Vrankar in Nino Strojnik, ki občasno vodita njene treninge tudi danes. Ela obiskuje 8. razred Osnovne šole Šentvid, kjer je deležna vse podpore na športni poti. Po končani osnovni šoli se želi vpisati v čim boljšo gimnazijo, načrtov za nadaljnje šolanje pa še nima.

Njen običajen dan poteka tako, da se po končanem pouku z avtobusom odpravi v Gimnastični center Ljubljana, kjer potekajo treningi. Ti so zelo specifični in so vsaj pet dni v tednu po štiri ure dnevno, pred večjimi tekmami tudi pet ur dnevno. Pri treningih in tekmovanjih ne izpostavlja nobenega rekvizita, saj meni, da ima vsak svojo posebnost in čar.

Žal pa je danes življenje vse prej kot običajno in njeni treningi zaradi omejitev, povezanih s koronavirusom, ne morejo potekati v dvorani skupaj s treningi njenih vrstnic. Vse se je preselilo na spletne platforme, tako šola kot treningi. Ela si je v domačem okolju ustvarila možnosti za treninge, ki potekajo prek platforme Zoom. Trenažni pogoji se nikakor ne morejo primerjati s tistimi v dvorani, zato tudi potekajo krajši čas, običajno samo tri ure dnevno. Ela že zelo pogreša dvorano in svoje prijateljice, a čeprav so razmere težke, nikdar ni pomislila, da bi nehala trenirati. Njeno ljubezen do ritmične gimnastike podpirajo tudi starši, tako moralno kot finančno, saj prispevajo k nakupu novih dresov in sodelovanju na tekmovanjih. Največjo podporo ima od mame, zato je tudi ona prva oseba, ki izve rezultat, dosežen na tekmovanju.

Športnica leta pri GZS

Eli so pomembna tako domača tekmovanja, kjer se pomeri s svojimi domačimi tekmicami, kot mednarodna tekmovanja, kjer se ima možnost predstaviti najboljšim sodnicam ritmične gimnastike. Bila je članica skupinske sestave, a je dala prednost individualnim nastopom. Že kot deklica je osvojila naslov državne prvakinje v mnogoboju in nato še dvakrat zaporedoma v kadetski kategoriji.

Na zadnjem državnem prvenstvu, ki je bilo 17. oktobra 2020 v Ljubljani, ni zmagala le v mnogoboju, ampak je osvojila tudi prvo mesto v vseh finalih s posameznim rekvizitom (kolebnico, žogo, kiji in trakom). Na te tri zaporedne zmage na državnih prvenstvih ritmične gimnastike je zelo ponosna. Prav tako se seveda veseli uspehov na mednarodnih tekmah. Čeprav je bilo v zadnjem času veliko tekmovanj zaradi koronavirusa odpovedanih, se je Eli lansko leto uspelo udeležiti tekmovanja Mednarodne gimnastične zveze (FIG) v Franciji, v mestu Corbeil. Tam je zasedla 10. mesto v mnogoboju in v posamičnih finalih peto mesto z žogo ter osmo mesto s kiji.

Njeno društvo, Klub za ritmično gimnastiko Šiška, si prizadeva vsako leto organizirati tudi mednarodno tekmovanje v ritmični gimnastiki, imenovano challenge turnir, ki je umeščeno v koledar tekmovanj Mednarodne gimnastične zveze. Novembra 2020 bi morali izpeljati že 22. turnir, a so ga zaradi koronavirusa žal odpovedali. Leto poprej, novembra 2019, je Ela na tem turnirju osvojila drugo mesto v mnogoboju, prvo mesto z vajo s kolebnico ter drugi mesti z vajama z žogo in kiji. Zaradi njenih uspehov v letu 2019 je bila pri Gimnastični zvezi Slovenije imenovana tudi za športnico leta v kadetski kategoriji ritmične gimnastike.

Hvaležna trenerki Rusovi

Med njenimi nastopi pa seveda izstopa debi na 36. evropskem prvenstvu ritmične gimnastike, ki je bilo novembra 2020 v Kijevu. Ela je tja odpotovala kot del slovenske mladinske reprezentance, poleg Neže Podvratnik in Karine Gerkman Salauyove ter članske reprezentantke Ekaterine Vedeneejeve. Priprave na to prvenstvo so bile zelo intenzivne in hvaležna je trenerki Viktoriji Rus, da je pred prvenstvom z njo preživela toliko ur in jo spodbujala, usmerjala ter izpilila njene vaje. Trud je bil poplačan z lepo izvedeno vajo, brez napak in z visokimi ocenami, ki so ji prinesle 21. mesto za vajo z žogo, 27. mesto za vajo s kiji in 28. mesto za vajo s kolebnico. Za Elo je bilo to do zdaj najpomembnejše tekmovanje. Med njenimi nadaljnjimi cilji je uvrstitev v ekipo, ki bo zastopala Slovenijo na svetovnem prvenstvu v ritmični gimnastiki.

Tudi v prostem času Ela rada trenira, saj noče izgubiti gibljivosti in spretnosti z rekvizitom. V preostalem času opravi še vse šolske obveznosti in si pogleda kakšen film. Med poletnimi počitnicami si privošči več svobode in veliko časa preživi na morju. Ela je danes zelo vesela, da se je odločila za ta šport, saj se je skozenj naučila obvladovati svoje telo, prav tako ji je dal veliko novih prijateljstev in možnosti spoznavanja drugih držav. 

Galerija

Članki iz rubrike